Tgrt Haber
23 Kasım 2021 11:53

Tarihi kalede son ses müzik eşliğinde mangal partisi

Beykoz'daki tarihi Yoros Kalesi’nde toplanan bir grup genç, yüksek müzik açarak başlattıkları eğlencelerini mangal partisine dönüştürdüler. Tarihi kaleyi gezmek isteyen bir vatandaşın cep telefonu kamerasıyla kaydedilen o anlar, izleyenleri utandırdı.

Tarihi kalede son ses müzik eşliğinde mangal partisi
yoros kalesi,,tarihi kale,,beykoz,,eğlence,,mangal,

Beykoz’da tarihi Yoros Kalesi’nde kaydedilen görüntüler herkesi şaşkına çevirdi. Kaleye çıkan bir grup genç, önce yüksek sesle müzik açıp eğlendiler, ardından kalede mangal partisi verdiler. Yaşanan o anlar kaleyi gezmeyen gelen bir vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı.

Tarihi kalede son ses müzik eşliğinde mangal partisi
Kalenin deposunda 661 tarihi eser bulunuyordu ancak tamamı 2015 yılında çalındı.

"ŞOKTAYIM"

Olay, dün öğle saatlerinde Beykoz Anadolu Kavağı’ndaki Yoros Kalesi’nde meydana geldi. Beykoz’daki tarihi kaleye çıkan bir grup genç, alanı gezmeye gelen vatandaşların şaşkın bakışları arasında yüksek ses müzik açıp, mangal yaktı. Kimseye aldırış etmeden eğlenmeye devam eden gençlerin pes dedirten anları cep telefonu kamerasına yansıdı. Kaydı alan vatandaş ise, “Tarihi kalenin içi bu durumda. Mangal yakıyorlar. Davulla zurnayla eğleniyorlar. Şoktayım” diyerek tepki gösterdi.

YOROS KALESİ TARİHÇE

Yoros Kalesi, İstanbul'da Anadolukavağı sırtlarındaki Doğu Roma döneminden kalma kaledir. İmparatorluk zayıf düştükten sonra Cenevizlilerin eline geçmiş ve uzun süre onların elinde kalmıştır; bu yüzden bir Ceneviz kalesi olduğu inancı doğmuştur.

Kalenin kapladığı alan İstanbul çevresindeki diğer bütün kalelerin kapladığı alandan çok daha büyüktür. İç kesimdeki kulelerin bazıları hâlâ iyi durumdadır ve duvarlarda Yunanca yazıtlar göze çarpar.

Adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemektedir. "Kutsal yer" anlamına gelen Hieron'dan geldiği görüşü oldukça yaygın olmakla birlikte, Antik Çağ tanrılarından Zeus'un sıfatı olan "uygun rüzgarlar" anlamına gelen ourios'tan geldiği de iddia ediliyor.

Tarihi kalede son ses müzik eşliğinde mangal partisi

Ayrıca Yoros adının doğrudan doğruya "dağ" anlamındaki oros'tan geldiği de düşünülmektedir.

Kalenin deposunda tutulan ve 2013-2014 yıllarındaki kazılarda çıkarılan 661 tarihî eser 2 Şubat 2015'te çalındı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...