Tgrt Haber
03 Temmuz 2021 17:41

İstanbul Boğazını riske atan gemi kazaları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Boğazı’ndaki olası risklere değinmesi akıllara daha önce yaşanan gemi kazalarını ve çevre felaketlerini getirdi. İşte tarihte yaşanan gemi kazaları, çevre felaketleri, yangınlar…

İstanbul Boğazını riske atan gemi kazaları
istanbul boğazı,gemi kazası,Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Kütüphane Söyleşileri’nde İstanbul Boğazı’nda daha önce yaşanan gemi kazaları, çevre felaketleri ve tehditlerine dikkat çekti. Gözler İstanbul Boğazı’nda daha önce yaşanan felaketlere çevirdi. Yılda 45 bin geminin geçtiği İstanbul Boğazı’nda yakın tarihe kadar pek çok elim kaza yaşandı. Onlarca kişinin can verdiği, akan petrol nedeniyle çevre felaketlerinin yaşandığı, canlı yaşamının zarar gördüğü, tarihi eserlerin hasara uğradığı onlarca felaket…

FELAKETE RAMAK KALDI

Hepimiz hafızamızı zorlasak 2019’da İstanbul Sarıyer Aşiyan'da Liberya bandralı "Songa İridium" adlı kargo gemisinin kıyıya çarparak karaya oturmasını hatırlarız. Ukrayna'dan İstanbul'a gelen 23 bin 633 groston ağırlığında 191 metre uzunluğundaki gemi arıza yapmıştı. Can kaybının yaşanmadığı olayda maddi zarar meydana gelmişti. İstanbul Boğazı bir felaketten son anda kurtulmuştu.

 

İstanbul Boğazını riske atan gemi kazaları

43 KİŞİ CAN VERDİ, BOĞAZ KİRLENDİ

Yakın tarihimizin en büyük felaketlerinden biri Evrialı ile Rumen bandıralı Independenta tankerinin çarpışmasıydı. 15 Kasım 1979 tarihinde gerçekleşen çarpışma sonucunda patlayan tankerlerdeki yangın sebebiyle 43 kişi can verdi. En büyük deniz kazası tarihine geçen kazada 95 bin petrol boğaza aktı. Bu nedenle canlı ölümleri ve feci bir çevre kirliliği yaşandı.

İstanbul Boğazını riske atan gemi kazaları

YOLCU MOTORUNU BATIRDI: 7 ÖLÜ

18 Kasım 1966’da Rumen Ploesti gemisi boğazda sefer yapan yolcu motoruna çarparak batırdı. Yaşanan kazada 7 yolcu hayatını kaybetti.

İstanbul Boğazını riske atan gemi kazaları

KIYILARA ÖLÜ ŞİŞMİŞ KOYUNLAR VURDU

14 Kasım 1991’de yaşanan gemi kazası uzun süre hafızalardan silinmedi. Lübnan bandıralı koyun yüklü Rabunion gemisi Filipin bandıralı Madonna Lili ile çarpıştı.  Kazada 22 bin koyun boğaza gömüldü. İstanbul sahillerine günler boyunca şişmiş koyun vurdu.

İstanbul Boğazını riske atan gemi kazaları

TARİHİ YALILAR ZARAR GÖRDÜ

21 Temmuz 2015 tarihinde Sierra Leona bandıralı yük gemisi, Kanlıca'daki Ethem Pertev Yalısı'na çarptı ve tarihi yapı büyük hasar gördü. 2018’de Mısır'dan sefere çıkan Malta Bayraklı "Vıtaspırıt" adlı gemi tarihi Hekimbaşı Salih Efendi yalısına çarptı. Çarpmanın ardından sürüklenen gemi, boğazın ortasında durdu.

İstanbul Boğazını riske atan gemi kazaları

İSTANBUL BÜYÜK BİR FELAKETTEN KURTULDU

14 Mart 1994 tarihinde Nasia adlı Rum bandıralı tanker, Sea Broker adlı şileple çarpıştı, 27 kişi hayatını kaybetti. Lodosun çıkmasıyla İstanbul büyük bir felaketten kurtuldu.

İstanbul Boğazını riske atan gemi kazaları

BOĞAZ KAZASINDA 2O KİŞİ CAN VERDİ

14 Aralık 1960 tarihinde İstanbul Boğazı'nda Peter Verovitz (Yugoslav) ile World Harmony (Yunan) adlı iki tanker çarpıştı. Denize akan petrol boğazdaki canlı yaşamına zarar verdi ve kazada 20 kişi can verdi.

İstanbul Boğazını riske atan gemi kazaları

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...