Tgrt Haber
26 Ocak 2022 16:35

Telafi çalışması nedir, nasıl olacak? Kimler telafi çalışması yapacak?

Türkiye genelinde yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle birçok kuruma izin verilirken bazı işletmeler de yaşanan sıkıntılar nedeniyle işçilere izin vermek zorunda kaldı. Verilen izin sonrasında akıllara telafi çalışması geldi. Peki telafi çalışması nedir, nasıl olacak? Kimler telafi çalışması yapacak? İşte İş Kanunu’nda yer alan telafi çalışmasına dair detaylar…

Telafi çalışması nedir, nasıl olacak? Kimler telafi çalışması yapacak?
telafi çalışması,işçi,işveren

Telafi çalışması nedir, kimler telafi çalışması yapacak? Yaşanan yoğun kar yağışının olumsuz sonuçları nedeniyle birçok yer kapatılırken işletmelerde işçilerine izin vermek zorunda kalırken akıllara telafi çalışması geldi. Tüm bu olumsuz hava şartlarının yanı sıra doğalgazda yaşanan sıkıntı sebebiyle pazartesinden bu yana sanayide birçok firmaya elektrik sağlanamıyor. Peki nedir bu telafi çalışması? Kimler telafi çalışması yapacak? İşte detaylar…

TELAFİ ÇALIŞMASI NEDİR?

Pazartesi akşamı İstanbul’da etkili olan kar yağışı sebebiyle yollar kapanmış ve çalışanlar Salı sabahı işlerine gidememişti. Bu sebeple bazı işletmelerin telafi çalışması yapacağı iddia ediliyor. İşverenlerde yoğun kar yağışı nedeniyle evden çalışma ya da telafi çalışmasını uyguluyor.

Telafi çalışması nedir, nasıl olacak? Kimler telafi çalışması yapacak?

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 64. maddesinde yer alan telafi çalışması için “Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir” ifadeleri kullanılmıştır.

TELAFİ ÇALIŞMASININ ŞARTLARI NEDİR?

Telafi çalışması nedir, nasıl olacak? Kimler telafi çalışması yapacak?

  • Telafi çalışmasında işveren işyerini tatil eder fakat işçilere o günün ücretini tam öder.
  • Daha sonra bu süreyi telafi ederek işçileri diğer günlerde çalıştırır.
  • Örneğin haftanın 5 günü, günde 9 saat çalışılan bir işyerinde kar nedeniyle cuma gününü tatil eden işveren, işçilerine 1 gün için toplam 9 saatlik telafi çalışması yaptırabilir.
  • İşçiler 9 saatlik telafi çalışmasını, tatil sonrası belirli periyotlar halinde ve kanundaki hükümlere uygun olarak işyerinde daha fazla çalışarak gerçekleştirebilir.

TELAFİ ÇALIŞMASI NASIL OLACAK? YAZILI BİLDİRİM ŞART!

Telafi çalışması nedir, nasıl olacak? Kimler telafi çalışması yapacak?

  • İşverenler açıklanan meteoroloji raporlarını ve valiliklerin açıklamalarını takip ederek çalışanlarına hızlı bilgi iletebilecekleri WhatsApp gibi kanalları kullanarak telafi çalışmasını kar yağışının durumuna göre devreye sokabilir.
  • Bu noktada önemli olan işverenin çalışanlarına bu bildirimi yaptığını ispat edebilmesidir.
  • Bu nedenle hızlıca Whatsapp'tan telafi çalışması yapılacağını bildiren işveren en kısa sürede bunu mail veya yazılı bir bildirimle de yaparak bu şartı da yerine getirmelidir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...