Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Kasım 2021 11:40

Ülkede karantina çağrısı: Hava kirliliği normalin 10 kat üstünde

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği seviyenin 10 kat üzerine çıktı. Ülkede daha önce hava kirliliği nedeniyle hiç karantina uygulanmasa da çağrılar yapılmaya başladı.

Ülkede karantina çağrısı: Hava kirliliği normalin 10 kat üstünde
karantina,hindistan,dünya sağlık örgütü,hava kirliliği

Tüm dünyanın iki senedir mücadele ettiği Covid-19 pandemisinde, yıkıcı darbeler alan ülkeler arasında bulunan Hindistan'da Delta varyantının da çıkmasıyla vakalar ve ölümler arttı. Koronavirüsün derinden etkilediği Hindistan'da halk için yeni kabus ise hava kirliliği oldu. Özellikle ülkenin başkenti Yeni Delhi'de hava kirliliği oldukça tehlikeli bir boyuta ulaştı.

Şehirdeki kirli hava seviyesi spn haftalarda normal seviyenin çok üzerine çıktı. Hindistan Yüksek Mahkemesi, vatandaşları zehirli dumandan korumak için 'kirlilik karantinası' çağrısında bulundu. Mahkeme, karantina çağrısının yanı sıra yetkililere gerekli olmayan tüm seyahatlerin durdurmalarını ve ofisleri kapatmalarını belirtti.

Ülkede karantina çağrısı: Hava kirliliği normalin 10 kat üstünde

'Kirlilik karantinası'nın uygulanması durumunda milyonlarca kişinin evden çalışmak zorunda kalacağı aktarılırken, tehlikeli hava kirliliği karantinasının ne kadar süreceğinin belirli olmadığı belirtildi. 

OKULLAR BİR HAFTALIĞINA KAPATILMIŞTI

 

Başkentte çocuklar kirli havayı solumasın diye okullar Cumartesi günü bir haftalığına kapatılmıştı. Yeni Delhi, 20 milyonluk nüfusunun üzerinde gökyüzüne yerleşen tarımsal yangınlardan, fabrikalardan ve araç emisyonlarından kaynaklanan kirli hava bulutu ile dünyanın havası en kirli şehirlerinden biri olarak gösteriliyor.

Ülkede karantina çağrısı: Hava kirliliği normalin 10 kat üstünde

Başkent Yeni Delhi Başbakanı Arvind Kejriwal, hükümetin, mahkemenin önerisini paydaşlarla görüştükten sonra dikkate alacağını söylerken, "Kirlilik kısıtlamaları daha önce hiç olmadı. Bu büyük bir adım olacak" diye ekledi.

İNŞAAT 4 GÜN SÜREYLE DURDURULDU

Kejriwal, geniş ve açık alanlardaki tozu azaltmak için inşaat faaliyetlerinin dört gün süreyle durdurulacağını söyledi. Merkezi Kirlilik Kontrol Kurulu Cuma günü yetkililere "acil durum" kategorisindeki önlemlerin uygulanmasına hazırlanmalarını tavsiye etmiş, kötü hava kalitesinin "gece boyunca sakin koşullara sahip düşük rüzgarlar" nedeniyle en az 18 Kasım'a kadar devam edeceğini bildirmişti.

Ülkede karantina çağrısı: Hava kirliliği normalin 10 kat üstünde

NORMALİN 10 KAT ÜZERİNDE

Başkent Yeni Delhi’de geçtiğimiz Cumartesi günü, kan dolaşımına girebilecek en küçük ve en zararlı ince hava parçacıkları olarak bilinen (PM 2,5) seviyeleri, hava kalitesi endeksinde 300'ün üzerine çıkarak, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen günlük maksimum sınırın 10 katına çıkmıştı.

Hastaneler ayrıca nefes alma güçlüğünden şikayet eden hastalarda da keskin bir artış olduğunu bildirdi.

Ülkede karantina çağrısı: Hava kirliliği normalin 10 kat üstünde

Geçtiğimiz yıl da hakemli tıp dergilerinden Lancet, Hindistan'da 2019'da yaklaşık 17 bin 500’ü başkentte olmak üzere 1.67 milyon ölümün hava kirliliğine bağlı olduğunu söylemişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...