Tgrt Haber
13 Haziran 2022 15:54 - Güncelleme : 13 Haziran 2022 17:26

Yüz yıl sonra ortaya çıktı, bilim insanları şoke oldu

Bir asır önce soyunun tükenmiş olduğu düşünülen Dev kaplumbağa, Galapagos adalarında ortaya çıktı. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Daily Mail
Yüz yıl sonra ortaya çıktı, bilim insanları şoke oldu
Kaplumbağa

Ekvador'a bağlı Galapagos adalarından biri olan Fernandina'da 100 yıl önce soyu tükendiği tahmin edilen dev bir kaplumbağa türü ortaya çıktı. "Fernanda" adı verilen dişi kaplumbağa, 1906'da tek bir örneğin keşfedilmesinin ardından türe ait bilinen ikinci kaplumbağa oldu. Araştırmacılar yakındaki adalar başka dev kaplumbağa türlerine ev sahipliği yaptığı için ilk etapta karar vermediler. Ayrıca yüzyıllık erkek örneğin sahip olduğu belirgin eyer şeklindeki kabuktan yoksundu.

DNA'SI EŞLEŞTİ 

Kaplumbağanın türünü belirlemek için Princeton Üniversitesi'nden Stephen Gaughran, DNA'sını bilinen diğer Galapagos kaplumbağaları ile karşılaştırdı.  Araştırmalar, Fernanda'dan alınan bir kan örneğini ve şu anda bir müzede bulunan erkek örneğinin genlerinin birbirine yakın olduğunu ve Galapagos dev kaplumbağalarının diğer 13 türünden farklı olduğunu doğruladı. Gaughran, "Eşzamanlı olarak Fernanda ile diğer Fernandina kaplumbağası arasındaki bağlantıyı ve bu iki kaplumbağanın diğer adalarda gördüğümüz türlerden farklılığını gösterebildik" diye konuştu.

Gaughran, Fernandina Adası'nda başka kaplumbağa türleri  olabileceği konusunda iyimser olduğunu belirterek, "Umudumuz, adada bu kaplumbağalardan birkaç tane daha olması. Ama büyük ihtimalle çok fazla değiller” dedi. 

200 YIL YAŞIYOR

Bu tür kaplumbağalar yaklaşık 200 yaşına kadar yaşayabiliyor. Bir eş bulunana kadar Fernanda, Galapagos Milli Park Müdürlüğü tarafından işletilen Galapagos Kaplumbağa Merkezi'nde uzmanlar gözetiminde günlerini geçirecek.

Kaynak: Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...