Tgrt Haber
29 Eylül 2021 14:12

Yüzey yarıkları bu kez de Karaman'da! Uzunluğu 200 metreyi buluyor

İlk olarak Konya Ovası'nda görülerek vatandaşları endişelendiren yüzey yarıkları bu kez de Karaman'da görüldü. 200 metre uzunluğundaki yarıkların derinliklerinin ise 2 metreyi aştığı belirtilirken bölge halkı yetkililerden mini obruğun nedenlerinin araştırılması talebinde bulundu.

Yüzey yarıkları bu kez de Karaman'da! Uzunluğu 200 metreyi buluyor
karaman,yarık,obruk

Konya Ovası'nın ardından şimdi de Karaman'daki bir pancar tarlasında görülen yüzey yarıkları, vatandaşları tedirgin etti. Mini obruğu andıran yarığın 200 metre uzunluğa ve 2 metreyi aşkın derinliğe sahip olduğu belirtilirken bu durumun kuraklıktan küresel ısınmaya dek birçok farklı sebebinin olabileceği öğrenildi.

Merkeze bağlı Çoğlu köyü Uzunkuyu mevkisinde bir pancar tarlasında oluşan ve yaklaşık 200 metre uzunluğundaki yüzey yarığını inceleyen Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Konya Ovası’nda sıkça görünen ve artan obruklar ile yüzey yarıklarının maalesef son yıllarda Karaman’da da sıkça görülmeye başladığını söyledi.

Yüzey yarıkları bu kez de Karaman'da! Uzunluğu 200 metreyi buluyor

KONYA'DA 500'ÜN ÜZERİNDE OBRUK OLUŞTU

Uzunkuyu mevkisinde bulunan bir pancar tarlasında yaklaşık 150-200 metreye uzunluğunda ciddi bir yüzey yarık gördüklerini ifade eden Bayram, “Bunların nedenlerine bakmak gerekiyor. Küresel ısınma, suyun aşırı kullanımı ve kuraklığın etkisiyle yeraltı sularımızın çekilmesinden dolayı Konya’nın Karapınar ilçesinde 500’ün üzerinde obruk oluştu. Geçtiğimiz günlerde yine Konya’nın Adakale Mahallesi ile Emirgazi ve Karapınar ilçelerinde oluşan yüzey yarıkları bizim bölgemizde de görünmeye başladı" dedi.

Yüzey yarıkları bu kez de Karaman'da! Uzunluğu 200 metreyi buluyor

"DENGENİN BOZULDUĞUNUN GÖSTERGESİ"

Görüntülerin ürkütücü olduğunu belirten Bayram, şöyle konuştu:

"Tabii ki bunlarla ilgili ne yapmak gerekiyor onlara bakmak lazım. Yeraltı suları 2000’li yılarda yılda 1 metre geri çekilirken, şu anda 10-20 metre arasında çekilmeye başladı. Bu da ister istemez doğal afetlerin oluşmasına neden oluyor."

"Geldiğimiz noktaya baktığımız da, tarımın devam edebilmesi için çok acil bir şekilde dış havzalardan su gelmesidir. Hotamış projesinin hemen tamamlanması gerekiyor. Çünkü bizim tarıma ihtiyacımız var. Bizler şu günlerde marketlerdeki aşırı fiyat artışlarını konuşuyoruz"

Yüzey yarıkları bu kez de Karaman'da! Uzunluğu 200 metreyi buluyor

"Bunların çözümü için doğal afetlerin ve yarıkların gelecek nesillerimizi tehlikeye sokmamak için dış havzalardan Konya ve Karaman’a suyun gelmesi şarttır. Gerçekten çok ürkütücü bir durum var. Gördüğümüz bu olay Karadağ’ın etrafındaki tüm yerleşim bölgelerini dolaşıyor. Bu da Karaman’da hem hayati tehlike oluşturuyor hem de ekolojik olaraktan da ciddi manada doğanın dengesinin bozulduğunu gösteriyor" dedi.

Yüzey yarıkları bu kez de Karaman'da! Uzunluğu 200 metreyi buluyor

Tarla sahibi Abdurrahman Sever ise "Pancar tarlama yağmurlama kurmaya geldiğimde gördüm ki yarık oluşmuş. Bende böyle bir şeyi ilk defa görüyorum. Bu durum karşısında herkes çok şaşırdık. Yeraltı sularının azalması sonucu oluştuğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...