Tgrt Haber
07 Ağustos 2023 15:32 - Güncelleme : 07 Ağustos 2023 15:36

Antep usulü mercimek köftesi tarifine lezzet katlıyor. Kesinlikle içine eklenmeli! 1 damla yeterli

Gaziantep usulü mercimek köftesi tarifi yaparken bilmeniz gereken aşçılık sırları. 1 damla eklendiğinde mercimekli köfte çok daha iyi tutuyor ve asla dağılmıyor

Antep usulü mercimek köftesi tarifine lezzet katlıyor. Kesinlikle içine eklenmeli! 1 damla yeterli
Mercimek Köftesi

Mercimek köftesi, Türk mutfağının en sevilen ve en yaygın yemeklerinden biridir. Mercimek köftesi, kırmızı mercimek, ince bulgur, soğan, salça ve baharatlardan oluşan bir harçtan yapılır. Harç el ile şekillendirilerek servis edilir. Mercimek köftesi, hem besleyici hem de lezzetli bir yemektir. Mercimek köftesi, genellikle çay saatlerinde, pikniklerde, davetlerde veya ara öğün olarak tüketilir. Mercimek köftesinin yanına marul, roka, maydanoz gibi yeşillikler ve limon dilimleri yakışır.

Olaymedya.com sitesinde paylaşılan haberde; Antep usulü mercimek köftesi yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar teker teker anlatıldı.

* Mercimek köftesini yapmak için kullandığınız mercimeği iyice yıkayın ve haşlayın. Mercimeğin suyunu süzmeden önce biraz soğumasını bekleyin. Bu şekilde mercimek daha kolay ezilecektir.

* Mercimeği ezdikten sonra içine ince kıyılmış soğan, maydanoz, tuz, karabiber, pul biber, kimyon ve salça ekleyin. Bu malzemeleri iyice karıştırın ve hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.

* Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve hafifçe bastırarak şekil verin. Mercimek köftelerini servis tabağına dizin ve üzerine marul yaprakları, limon dilimleri ve isterseniz nar ekşisi ile süsleyin.

* Mercimek köftesinin lezzetini arttırmak için servis etmeden önce buzdolabında bir süre bekletin. Böylece mercimek köfteleri daha sıkı ve lezzetli olacaktır. 

 

 

Antep usulü mercimek köftesi tarifine lezzet katlıyor. Kesinlikle içine eklenmeli! 1 damla yeterli

 

MERCİMEK KÖFTESİ YAPARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

 

İhtiyaç duyulan malzemelerimiz

 

1 su bardağı kırmızı mercimek

2 su bardağı ince bulgur

1 tane kuru soğan

Yarım demet maydanoz

1 çay bardağı

2-3 adet taze soğan

2 yemek kaşığı karışık salça

2 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

 

Mercimek köftesi yapmak için öncelikle kırmızı mercimeği bol suda yıkayın ve bir tencereye alın. Üzerine 4,5 su bardağı su ekleyin ve mercimekler yumuşayana kadar kaynatın. Mercimekler suyunu çekince ocaktan alın ve üzerine 1 su bardağı ince bulgur ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve bulgurun şişmesi için 15-20 dakika bekletin.

 

Bu sırada bir tavada ½ su bardağı zeytinyağını kızdırın. 1 adet orta boy kuru soğanı küçük küçük doğrayın ve tavaya ekleyin. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Ardından 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası ilave edin. Salçaları da birkaç dakika kavurduktan sonra ocaktan alın.

 

Bulgurlu mercimek karışımını geniş bir kaba aktarın. Üzerine salçalı soğan karışımını, 1,5 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı karabiber ekleyin. Tüm malzemeleri iyice yoğurun. Harcın macun kıvamına gelmesi için gerekirse azar azar ılık su ilave edebilirsiniz.

 

Son olarak 5-6 dal taze soğanı ve yarım demet maydanozu ince ince kıyın ve harca ekleyin. Malzemelerin güzelce karışmasını sağlayın. Harcı elinizle yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verin. Mercimek köftelerini servis tabağına dizin. Yanına yeşillikler ve limon dilimleri koyun.

 

Mercimek köftesini buzdolabında saklamak isterseniz üzerini streç filmle kapatarak kurumasını önleyebilirsiniz. 

 

ANTEP USULÜ MERCİMEK KÖFTESİNİN PÜF NOKTALARI

 

Kolay bir şekilde Antep usulü mercimek köftesi yapmak için önce 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp, derin bir tencere içerisine alarak haşlamaya başlayın. Haşlamak için mercimeğin üzerine 3 parmak geçecek kadar su koyun. Mercimekler yumuşayınca 3 su bardağı ince bulguru karışıma ekleyip güzelce karıştırın. Ocağın altı ve tencerenin kapağı kapalı bir şekilde 10 ila 15 dakika arasında iki malzemeyi bekletin ve bulgurun şişmesini sağlayın. Bu esnada sosu için; soğanı ince ince doğrayıp, geniş bir tavada zeytinyağı ile kavurun. Biber salçasını karışıma ekledikten sonra yarım çay bardağına yakın su koyarak yaklaşık 3 dakika kadar daha kavurma işlemi gerçekleştirin. Dinlenmiş olan bulgurlu mercimek karışımını geniş bir kaba aldıktan sonra salçalı sosu, baharatları ve rendelenmiş sarımsağı ekleyin. Köfte kıvamına gelene kadar yoğurduktan sonra incecik kıyılmış, maydanozu, taze soğanı ve limon suyunu ekleyerek tekrar yoğurun. Şekil verip, servis edebilirsiniz.

 

MERCİMEK KÖFTESİ YANINA NE GİDER?

 

Mercimek köftesi, Türk mutfağının en sevilen ve en yaygın lezzetlerinden biridir. Mercimek köftesi, kırmızı mercimek, ince bulgur, soğan, maydanoz, baharatlar ve salça ile hazırlanan ve şekil verilerek servis edilen bir çeşit köftedir. Mercimek köftesi hem sağlıklı hem de lezzetli bir yemektir. Mercimek köftesini nasıl daha zengin bir sofra haline getirebiliriz? İşte mercimek köftesinin yanına gidebilecek bazı öneriler:

 

 

Antep usulü mercimek köftesi tarifine lezzet katlıyor. Kesinlikle içine eklenmeli! 1 damla yeterli

  •  
  • Marul salatası: Mercimek köftesinin yanında en çok tercih edilen salatalardan biri marul salatasıdır. Marul salatası, marul, havuç, taze soğan, dereotu, limon suyu, zeytinyağı ve tuz ile hazırlanır. Marul salatası, mercimek köftesinin lezzetini tamamlar ve hafif bir seçenek sunar.

- Yoğurtlu cacık: Mercimek köftesinin yanında yoğurtlu cacık da çok yakışır. Yoğurtlu cacık, yoğurt, su, salatalık, sarımsak, nane, zeytinyağı ve tuz ile yapılır. Yoğurtlu cacık, mercimek köftesinin baharatlı tadını dengeleyen ve ferahlatan bir mezedir.

- Turşu: Mercimek köftesinin yanında turşu da çok lezzetli olur. Turşu, sebzelerin sirke, su, tuz ve baharatlar ile konserve edilmesiyle yapılır. Turşu, mercimek köftesine ekşi ve acı bir tat katar ve iştah açar.

- Ayran: Mercimek köftesinin yanında içilebilecek en güzel içeceklerden biri ayran'dır. Ayran, yoğurt, su ve tuz ile çırpılarak yapılır. Ayran, mercimek köftesinin yanında hem serinletici hem de sindirimi kolaylaştırıcı bir içecektir.

 

Kaynak: olaymedya.com Derleme: Tgrthaber.com.tr - Göktuğ Efil

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...