Tgrt Haber
31 Temmuz 2022 12:12 - Güncelleme : 31 Temmuz 2022 14:45

En çok aranan, birbirinden leziz 4 orijinal turta tarifi

İlk kez Hollanda’da 1500’lerde elma ile denenen turta, yıllar geçtikçe farklı meyvelerle tatlandırıldı, hatta peynir ve sebzelerle tuzlu çeşidine yer verilerek adına kiş denildi. Türk mutfaklarına da son yıllarda hızlı bir giriş yapan turta, muhteşem lezzetiyle geniş yemek kültümüzde kendini gösteriyor. En çok tercih edilen elmalı turta ve diğerlerinin orijinal halini sizin için araştırdık. Hafif ve lezzetli bir ikramlık arıyorsanız listemizdekilerden başlayabilirsiniz.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
En çok aranan, birbirinden leziz 4 orijinal turta tarifi
turta,tart,tarif,elmalıturta

Özellikle çocukların severek tükettiği turtanın artık onlarca çeşidi bulunuyor. Tatlısı ve tuzlusuyla birbirinden lezzetli turtalar, misafir sofralarında çeşit arayanlar için iyi bir tercih olabiliyor. Özellikle çocukların çok sevdiği atıştırmalıklardan turtanın fazla çeşidi bulunsa da en çok tercih edilenler arasında klasikleşmiş elmalı, çilekli ve ıspanaklı bulunuyor. Şimdi bu klasikleşmiş lezzetleri, derlediğimiz orijinal tariflerden deneyin…

En çok aranan, birbirinden leziz 4 orijinal turta tarifi

ELMALI TURTA TARİFİ

Yarım kilo un

250 gram tereyağı

2 yemek kaşığı soğuk süt

1 yemek kaşığı pudra şekeri

Elmalı iç harcı için: 3 adet orta boy kırmızı elma

1 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı toz şeker

Yarım su bardağı file badem

1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için: 1 adet yumurta sarısı

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI

Soğuk tereyağını küp küp kesin. Unu küp tereyağı ve pudra şekeri ile birlikte kum halini alana kadar karıştırın. Kıvam almaya başlayan hamura, soğuk sütü azar azar ekleyip kendini toparlayana kadar karıştırın. Hazır hale gelen hamuru streç film ile sarıp rulo haline getirin ve sonra buzdolabında 30 dakika bekletin. İç harcı için, elmaların kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Tereyağını bir tavada eritin. Toz şekeri ekleyin ve eriyen tereyağı ile birlikte karamel rengini alana kadar 2-3 dakika pişirin. Elma küplerini ilave edin ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Bademleri ekleyin ve çıtır bir hale gelene kadar kavurun. Tarçını ilave edip karışımı ocaktan alın ve soğuması için iç harcı bekletin. Dinlenmiş hamuru, iki eşit parçaya bölün. Kullanacağınız tart kalıbı boyutundan biraz daha büyük olacak şekilde bir merdane açın. Hamuru, tart kalıbına yayın ve kenarlarını tart kalıbının şeklini alacak şekilde sabitleyin. Ilık hale gelen elmalı harcı tart kalıbına alın ve bir spatula yardımıyla eşit olarak dağıtın. Açtığınız diğer tart hamurunu elmalı iç harcın üzerine kapatın. Pişirme esnasında iç harcın dışarı taşmaması için tart hamurunu kenar kısımlardan bastırarak sabitleyin.

Tabandaki tart hamurunun sulanmaması için tartın üzerine küçük delikler açın. Küçük bir kâsede karıştırdığınız zeytinyağı ve yumurta sarısını çırpın ve tartın üzerine sürün. Hazırladığınız tartı ısıtılmış 170 derece fırında kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Dinlenen ve ılık hale gelen elmalı tartı üzerini süsleyerek servis edebilirsiniz. 

En çok aranan, birbirinden leziz 4 orijinal turta tarifi

ÇİLEKLİ TURTA

  • 2 su bardağı un
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 175 gram soğuk tereyağı
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı soğuk su
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Kreması için: 2,5 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Üzeri için: 250 gram çilek
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı (tart kalıbını yağlamak için)

YAPILIŞI

Kreması için, yumurta sarılar, toz şeker ve mısır nişastasını derin bir kapta çırpın. Tamamen karıştırın. Soğuk sütü küçük bir tencereye aktarın. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Sıcak sütü sürekli karıştırarak yumurtalı karışıma ekleyi ve kısık ateşte koyu bir krema kıvamını alana kadar pişirin. Ocaktan aldığınız krema karışımına azar azar tereyağı katıp, kıvam alması ve renginin berrak olması için karıştırın. Kremanın üzerini streçle kremaya değecek şekilde kapatın. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında en az 1 saat bekletin. Mutfak robotuna un, tuz ve pudra şekerini ekleyin. Küçük parçalara ayırdığınız soğuk tereyağını azar azar ekleyin ve kum gibi bir kıvam alana kadar karıştırın. Yumurta sarısı ve soğuk suyu ekleyerek biraz daha karıştırmaya devam edin. Tart hamurunu yatay şekilde streç filmle sardıktan sonra buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen hamuru açarak, tereyağıyla yağladığınız 27 santimlik bir tart kalıbına yerleştirin. Kenarlarını elinizle bastırarak yapıştırın.

Tart hamurunun üzerine çatalla delikler açın. Hamurun eşit oranda pişmesi ve kabarması için tart kalıbı büyüklüğünde bir yağlı kâğıt kesin ve hamurun üzerine açın. Orta kısmını ağırlık yapması ve düz bir şekil vermesi için nohut, kuru fasulye gibi bakliyatlar doldurun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 25 dakika hafif bir renk alana kadar tart hamurunu pişirin. Fırından çıktıktan sonra üzerindeki yağlı kâğıt ve kuru bakliyatları alın. Aynı ısıda 10 dakika daha fırınladığınız tartı fırından çıkarın ve dinlendirin. Üzerine dilimlediğiniz çileklerden yerleştirip servis edebilirsiniz.

En çok aranan, birbirinden leziz 4 orijinal turta tarifi

ISPANAKLI TART/ISPANAKLI KİŞ TARİFİ

50 gram tereyağı

3 yemek kaşığı ayçiçek yağı

3 yemek kaşığı yoğurt

Yarım çay kaşığı kabartma tozu

2 su bardağı un

Yarım tatlı kaşığı tuz

İç harcı için: 3 yemek kaşığı sıvı yağ

300 gram ıspanak

1 adet küçük boy kuru soğan

Yarım demet dereotu

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı krema

200 gram tulum peyniri

Yarım çay kaşığı tuz

Yarım çay kaşığı taze karabiber

YAPILIŞI

Bol suyla yıkadığınız ıspanak yapraklarını kuruttuktan sonra ince ince kıyın. Kuru soğanı küp küp doğrayın. Dereotunu incecik kıyın. Sıvı yağı geniş bir tavada kızdırın. Kuru soğanları renk değiştirene kadar kavurun. Ispanakları ekleyip kavurmaya devam edin. Tuz ve taze karabiberle tatlandırın. Kavrulmuş ıspanağı derin bir kâseye alın ve soğuması için bekletin. Hamuru için, orta ısıdaki tereyağı, sıvı yağı ve yoğurdu karıştırma kabına alın. Bir çırpıda karıştırıp kabartma tozu, azar azar eklediğiniz un ve tuz ilavesiyle hamuru yoğurmaya başlayın. Toparlanan hamuru bir merdaneyle tart kalıbınızın büyüklüğünde açın. Hafif yağlanmış tart kalıbı üzerine aldığınız hamurun üzerini fazla kabarmaması için kürdan yardımıyla delin. Hamurun kenar kısımlarını hafifçe yükseltip kalıbın şeklini verin.

Soğumuş ıspanağa ince kıyılmış dereotu, ufalanmış tulum peyniri, yumurta ve kremayı ekleyip karıştırın. Hazırladığınız iç harcı tart hamurunun üzerine yayın ve ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Çıkardığınız tartı ılındıktan sonra servis edebilirsiniz.

En çok aranan, birbirinden leziz 4 orijinal turta tarifi

ŞEFTALİLİ TURTA TARİFİ

125 gram tereyağı

1 adet yumurta sarısı

3 yemek kaşığı pudra şekeri

1,5 su bardağı un

Tart kreması için: 2,5 su bardağı süt

3 adet yumurta sarısı

4 yemek kaşığı toz şeker

4 yemek kaşığı nişasta

Yarım tatlı kaşığı vanilya özütü

3 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için: 3 adet orta boy şeftali

2 yemek kaşığı bal

YAPILIŞI

Un ve pudra şekerini derin kaba kabına alın. Soğuk tereyağını küçük parçalar halinde ekleyip karıştırın. Yumurta sarısını katıp karıştırma işlemini sürdürün. Yağlı kâğıt üzerine aldığınız hamuru, dinlenmesi için buzdolabına kaldırın. Dinlenen soğuk hamuru üç parçaya bölüp yağlanmış küçük boy tart kalıpları üzerine bastırarak yayın. Tart hamuruna bir çatalla küçük delikler açın ve tart kalıpları büyüklüğünde yağlı kağıtlar kesin, hamurların üzerine serin. Hamura düz bir şekil vermesi için üzerlerini nohut, kuru fasulye gibi bakliyatlar ile doldurun. Isıtılmış 180 derece fırında, 25 dakika renk alana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra üzerlerindeki yağlı kâğıt ve kuru bakliyatları alın. Aynı ısıda 5 dakika daha fırınladığınız tart tabanlarını fırından çıkartın, soğuması için oda ısısında dinlendirin. Kreması için, sütü küçük boy bir sos tenceresinde ısıtın. Ayrı bir tencereye aldığınız yumurta sarılarını toz şeker ve mısır nişastası ilavesiyle hızlıca karıştırın. Kaynamaya başlayan sıcak sütü azar azar ekleyerek karıştırın. Yumurtaların kesilmemesi için sürekli karıştırdığınız krema karışımını ocağa alıp kısık ateşte pişirin. Kıvam almaya başladığında vanilya özütünü katın. Kısa bir süre ılınan kremaya küçük parçalara böldüğünüz soğuk tereyağını katıp bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.

Toparlanan kremayı kapaklı bir kâseye alın soğuması için buzdolabına kaldırın. Ortadan ikiye kestiğiniz şeftalilerin kabuklarını ince ince soyun. Dinlenen tart hamurlarını servis tabaklarına alın. Orta kısımlarını soğuyan krema ile kaplayın. Şeftali dilimlerini birbiri üstüne gelecek şekilde dizin. Parlaklık vermesi için meyvelerin üzerine bal sürerek servis edebilirsiniz.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...