Tgrt Haber
22 Ağustos 2023 13:43 - Güncelleme : 22 Ağustos 2023 13:47

Bolu yöresine ait Mengen pilavına lezzet katıyor! Piştikten sonra kesinlikle ekleyin

Bolu'nun yemekleriyle ünlü ilçesi Mengen'e özgü bu pilav son dönemlerde oldukça popüler. Eklendiğinde Mengen pilavının lezzetini katlayan bir aşçılık sırrı var 

Bolu yöresine ait Mengen pilavına lezzet katıyor! Piştikten sonra kesinlikle ekleyin
Pilav, Mengen, Bolu, Mengen Pilavı

Pirinç pilavı, bulgur pilavı, perde pilavı, Özbek pilavı derken son dönemlerin oldukça meşhur lezzetleri içerisinde Mengen pilavı da bulunuyor. Muadillerine göre hazırlaması daha kolay, lezzeti de çok daha iyi. Ancak bilmeniz gereken kritik püf noktaları bulunuyor. Eğer bu noktaları atlarsanız sıradan bir pilav yemek kaçınılmaz oluyor. İşte Mengen pilavı tarifi..

Yemek.com sitesinde yer alan Mengen yemeği tarifinde püf nokta verildi. Suyunu çeken pilavın lezzetlenmesi için dereotu ve ceviz eklemek gerekiyormuş. 

Bolu yöresine ait Mengen pilavına lezzet katıyor! Piştikten sonra kesinlikle ekleyin

MENGEN PİLAVI YAPARKEN KESİNLİKLE İÇİNE EKLEYİN!

Malzemelerimiz 

250 gram kuşbaşı et (dana ya da kuzu)
2 su bardağı baldo pirinç (yıkanmış, süzülmüş)
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı 
sıvı yağ 1 adet orta boy soğan
1/2 adet havuç (minik doğranmış) 
1 tutam dereotu (ince kıyılmış) 5-6 adet mantar (orta irilikte doğranmış)
1/4 su bardağı ceviz (ince kıyılmış)
1 adet sarımsak (ezilmiş)
3 su bardağı su (arzuya göre et suyu)
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber

Tencereye yağı ekleyin ve eritin. Üzerine önce havuçları ekleyin; biraz kavurduktan sonra soğanları,sarımsakları ve mantarları dahil edin. Hepsini biraz kavurduktan sonra etleri ekleyin ve yüksek ısıda kavurmaya devam edin. Pirinçleri ekleyin. Pirinçler saydamlaşana kadar güzelce kavurun. Üzerine suyunu ve baharatları ekleyin, kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çeken ve demlenen pilavınıza dereotu ve cevizleri ekledikten sonra servis edin. Afiyet olsun!

PİLAVIN LAPA OLMAMASI İÇİN DENEYİN

Pilav, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Pilavın lezzetli olması için pirincin tane tane olması gerekir. Ancak bazen pilav lapa olabilir ve yemeğin tadını kaçırabilir. 

**Pilav yapmadan önce pirinci yıkayın ve sıcak suda 20-30 dakika bekletin. Bu şekilde pirinç nişastasından arınır ve daha diri kalır.

**Pilavı pişirirken suyunu azar azar ekleyin ve kısık ateşte pişirin. Suyunu çok fazla koyarsanız pilav lapa olur, çok az koyarsanız da çiğ kalır. Suyun miktarını pirincin cinsine göre ayarlayın. Örneğin baldo pirinci daha çok su isterken, osmancık pirinci daha az su ister.

Bolu yöresine ait Mengen pilavına lezzet katıyor! Piştikten sonra kesinlikle ekleyin

**Pilavı pişirdikten sonra demlenmeye bırakın ve tencerenin kapağını açmayın. Bu şekilde pilavın suyunu çekmesini sağlayın. Tencerenin kapağına bir kağıt havlu veya bez sararsanız, buharın kaçmasını önlersiniz.

**Pilavı servis etmeden önce bir tahta kaşıkla hafifçe karıştırın ve tereyağı veya sıvı yağ ekleyin. Bu şekilde pilav daha parlak ve lezzetli olur.

Kaynak: Yemek.com Derleme: Tgrthaber.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...