Brokoliyi en sağlıklı hali ile tüketin! Brokoli nasıl haşlanır?
Editör: Derya Sarıtepeci / Kaynak: TGRT HABER
Brokoli, insan için sağlıklı besinlerden bir tanesidir. Brokolinin faydaları çok fazladır. Başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere, diyabet gibi kronik hastalıklara da yakalanma riskini azaltmaktadır. Peki “En sağlıklı brokoli nasıl haşlanır? Brokoli en sağlıklı nasıl yenir?” İşte detaylar!

Pek çok besin gibi brokolinin de faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle doğru haşlama yöntemi ile brokolinin yüksek lif ve karbonhidratından yararlanabilirsiniz. Brokoliyi salata olarak da tüketebileceğiniz gibi soslu yemeklerin, makarnaların yanında da gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Peki “Brokoli en sağlıklı nasıl haşlanır? Brokoli en sağlıklı nasıl yenir?” İşte merak edilen bu soruların cevabı…
BROKOLİ EN SAĞLIKLI NASIL HAŞLANIR?
Brokolilerin besin değerinin kaybetmemesi önemlidir. Besin değerinin kaybolmaması için de mümkün olduğunca az pişirilmesi gerekir. Bunun için maksimum 2 ya da 3 dakika yeterli olacaktır. Brokoli haşlanırken ocağın altını kısınız. Brokolinin haşlandıktan sonra yeşil kalması için de şoklama yöntemi kullanmalı ve daha önce hazırladığınız buzlu suya batırıp çıkarmalısınız.
BROKOLİ HAŞLARKEN TUZ ATILIR MI?
Brokolileri tüketmenin en sağlıklı yolu tabii ki onları güzel bir şekilde haşlamaktan geçiyor. Peki “Brokoliyi haşlarken nelere dikkat edilmelidir? Brokoli haşlama nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir?” sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bir tencereye brokolileri çok aşmayacak kadar su doldur ve içine 1 tatlı kaşığı kadar da tuz ekleyebilirsiniz.
BROKOLİ EN SAĞLIKLI NASIL YENİR?
Brokoli pişmiş ya da çiğ olarak yenilebilir. İkisi de tamamen sağlıklıdır ama farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, tavada kızartma, mikrodalgada pişirme ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir. Bilhassa C vitamininin yanında çözünür protein ve şekeri azaltır. Buharlama en az olumsuz etkiye sahip görünüyor Yine de çiğ veya pişmiş brokoli mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Yalnızca yarım fincan (78 gram) pişmiş brokoli, referans günlük alımın (RDI) yüzde 84’ünü sağlar. Brokoli, zengin, çoklu vitamin, mineral ve lif kaynağıdır.
BROKOLİ KAYNATIP SUYUNU İÇMEK NE İŞE YARAR?
Brokoli suyu karaciğeri enfeksiyon ve hastalık riskinden korumaktadır. Brokoli suyu, kanser riskini azaltmaya yardımcı antioksidanlar içermektedir. Brokoli suyunun A, C, E ve B vitaminlerini yeterli miktarda sağlaması ve düzenli tüketimi ile birlikte de kanser riskini azaltabilecek besin ögelerini sağlar.