Tgrt Haber
11˚

Bugüne kadar hep yanlış yapmışız. 18 yıllık aşçı yaprak sarmasının dağılmadan pişmesi için püf noktaları anlattı

13 Nisan 2023 16:52 - Güncelleme : 14 Nisan 2023 11:22
Editör: Göktuğ Efil / Kaynak: TGRT Haber

İster zeytinyağlı, ister etli. Türk mutfağının damak çatlatan lezzetlerinin başında yaprak sarması gelir. Pişirirken dikkat etmeniz gereken bir püf nokta var. İlk defa duyacağınız bu  bilgi sayesinde dağılmadan yaprak sarması dolması yapmak mümkün

Bugüne kadar hep yanlış yapmışız. 18 yıllık aşçı yaprak sarmasının dağılmadan pişmesi için püf noktaları anlattı
Dolma, Yaprak Sarması

18 yıllık aşçı Begüm Yılmaz, ev hanımlarının en çok zorlandığı yaprak sarması dolmasının püf noktalarını paylaştı. Bu yöntemi uygulayarak dağıılmayan yaprak sarma yapmak hiçte zor olmayacak... Artık tabaklarda 

YAPRAK SARMASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER LİSTESİ

Aşçı Begüm Yılmaz'a göre, dağılmadan kalem gibi etli veya zeytinyağlı yaprak sarma yapmak için kesinlikle iç harcının dengeli konulması gerekiyor. Böylelikle incecik yapraklar hem pişerken açılmıyor hem de tabakta dağılmıyor. 

Bugüne kadar hep yanlış yapmışız. 18 yıllık aşçı yaprak sarmasının dağılmadan pişmesi için püf noktaları anlattı

Sarmamız için kullanacağımız malzemeler:

  • Yaklaşık yarım kilo yaprak
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet rendelenmiş domates
  • 2 kahve fincanı sıvı yağ
  • 2 adet kuru soğan
  • tuz, nane
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • karabiber
  • 4 su bardağı sıcak su

 

Dipnot: Etli yaprak sarması yoğurtsuz yenmez. Ancak süzme yoğurt olması dolmanın lezzetine lezzet katacaktır. Tabağı sıyıracağınızdan eminiz.

Yaprak sarmasının pratik hazırlanışı

*Soğanlar yemeklik doğranarak sıvı yağda kavrulur.

*Domatesi eklenip biraz karıştırıp pirinci ilave edilir.

*Baharatları da eklenip 1 buçuk bardak sıcak suyu konulup suyunu çekene kadar pişirilir.

*Yaprakları iyice yıkanıp soğumuş olan içle sarmaya başlanır.

*Pişireceğiniz tencerenin altına boş yaprak serilir böylece sarmanın yanmasını engellemiş olur.

*Tencereye dizdikten sonra üzerine çok az sıvı yağ gezdirilir.

*Kalan 2 buçuk bardak sıcak suyu ekleyip tencerenin ağzı kapalı olarak önce yüksek ateşte, kaynayınca kısık ateşte suyunu çekene  kadar pişirilir ( kısık ateşe alınca tencerenin kapağı yarı açık olsun isterseniz üstüne limon dilimleri koyabilirsiniz ) Yanında yoğurtla servis yapın. Afiyet olsun…

Bugüne kadar hep yanlış yapmışız. 18 yıllık aşçı yaprak sarmasının dağılmadan pişmesi için püf noktaları anlattı

İç harcı dengeli koymak, sarmanın pişirme aşamasından sonra dağılmaması için önemli bir nokta. Pirincinizin iki katına çıkacağını hayal edin ve daha minimal davranın!

Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın. Sarmaları tencereye yatay sıralamak yerine dikine dizerseniz hepsini eşit zamanda pişirebilirsiniz.

Kaynak: Rafinera.com, Nefisyemektarifleri.com Derleme: TGRThaber.com.tr

 

Etiketler
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Anne14 Nisan 2023 09:54

Selamun aleyküm. Orucumuzu kabul etsin rabbim. 4 yaşında çocuğum var. Erzak, süt ihtiyacım var. Allah rızası için destek olurmusunuz? eylemmetin3434@gmail.com