2022-03-15 16:48:32 | Son Güncelleme : 2022-03-15 16:59:12

Ustasından pastane usulü soğuk baklava tarifi

Soğuk baklava, geçtiğimiz yılın en beğenilen tatlılarından biri olarak, sıklıkla araştırılan tarifler arasında yerini aldı. Genellikle pastanelerden ve tatlıcılardan alınan bu leziz tatlının nasıl yapıldığını merak eden ev hanımları, “Evde soğuk baklava nasıl yapılır?” sorusuna cevap arıyor. İşte enfes lezzetiyle ustaları kıskandıracak pastane usulü soğuk baklava tarifi!

Evde soğuk baklava tarifi, Ramazan sofralarınızı şölene çevirecek.
fotoğrafı büyüt
Fotoğrafı Paylaş
Evde soğuk baklava tarifi, Ramazan sofralarınızı şölene çevirecek.

Geçtiğimiz yılın en popüler lezzetleri arasında yer alan soğuk baklava, yoğun şerbet tadı sevmeyenler için harika bir alternatif. Genellikle pastanelerden satın aldığımız soğuk baklavanın nasıl yapıldığını merak eden ev hanımları, internet üzerinden pastane usulü soğuk baklava tarifi üzerine yoğun bir araştırma yapıyor. Peki evde soğuk baklava nasıl yapılır? Sıcak havaların vazgeçilmezi, şerbetli tatlıların en hafifi, ustasından pastane usulü baklava tarifini sizler için hazırladık…

SOĞUK BAKLAVA TARİFİ MALZEMELERİ

Ustaları kıskandıracak evde soğuk baklava tarifi için gerekli olan malzemeler aşağıdaki gibidir:

Baklava için:

  • 1 paket baklavalık yufka
  • 300 gram tereyağı
  • 300 gram ceviz içi (ince çekilmiş)

Şerbeti için:

  • 3 su bardağı süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya (varsa 1 yemek kaşığı konsantre süt)
  • 1 su bardağı su

 

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı süt tozu (kakaolu)
  • 80 gram sütlü çikolata(1 tablet) (buzlukta beklesin)

EVDE SOĞUK BAKLAVA NASIL YAPILIR?

Öncelikle şerbet için bir tencereye şeker ve su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynama işlemi gerçekleştikten 5 dakika sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Daha sonra küçük bir sos tavasına veya küçük bir tencerede tereyağı eritilir. Yağ erirken üzerinde oluşan köpükler bir kaşık yardımı ile alınır. Yağ eridikten sonra ocaktan alınır ve üzerine sıvı yağ eklenerek karıştırılır. Tezgaha serilen baklava yufkasının üzerine kullanılacak olan fırın kabı, kenar kısımlarına denk gelecek şekilde yerleştirilir ve kenarları bıçak ile kesilir. Ardından fırın tepsisi bir fırça yardımı ile yağlanır. Baklava yufkasından bir adet alınarak fırın kabına yerleştirilir. Üzerine daha önce kenarlardan kesilmiş olan yufka parçalarından yerleştirilir. Ardından yufkanın her yeri yağlanır.

Baklava yufkalarının yarısı, aynı işlem tekrar edilmek şartıyla üst üste yerleştirilir. Ardından baklavanın ara malzemesi serpilir. Ara malzeme için istenilen malzeme kullanılabilir (fındık, fıstık, ceviz vs). Hazırlanan baklavanın bu aşamasına gelindiğinde fırın 170 derecede ısınmak üzere açılır. Ara malzeme eklendikten sonra diğer yufkalar, ilk aşamada yapılan işlemler takip edilerek üst üste yerleştirilir ve en üste de yağ sürülür. Yufkaların yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra yufkaların kenarında kalan malzemeler kesilir.

Hazırlanan baklava, istenilen boyutlarda kesilir. Önceden 170 derecede ısıtılmış olan fırında altı ve üstü nar gibi kızarana kadar pişirilir. Baklava pişerken, önceden hazırlanan şerbete süt ilave edilir ve karıştırılarak bekletilir. Kızaran baklava fırından çıkarılır ve ilk sıcağının çıkması için 10 dakika kadar bekletilir. Ardından şerbet, baklavanın her yerine gelecek şekilde gezdirilir. Baklavanın şerbeti çekmesi için 1 saat kadar bekletilir. Daha sonra kakao ve süt tozu karıştırılarak bir süzgeç yardımıyla baklavanın her yerine gezdirilir. Buzdolabına beklemeye alınır. Bekleme işlemi tamamlandıktan sonra üzeri toz fıstık ve çikolata rendesi ile süslenerek servis edilir. Soğuk baklava hazır. Afiyet olsun.

PASTANE USULÜ SOĞUK BAKLAVANIN PÜF NOKTALARI

Soğuk baklavanın daha lezzetli ve kıvamlı bir şekilde yapılabilmesi için bazı püf noktaları bulunmaktadır.

  • Eritmiş olduğunuz tereyağının köpüğünün alınması oldukça önemlidir. Böylece baklava pişerken tereyağının yanması engellenecektir.
  • Baklava yufkası ince ve nişastalı olması nedeniyle kısa sürede kuruma yapacaktır. Bu nedenle kurumayı önlemek için üzeri bir bez ile kapatılabilir. Fakat bunu yaparken hava almasını sağlamanız oldukça önemlidir.
  • Baklava hazırlanırken yufkaların her katını yağlamanız, baklavanın kabarmasını sağlayacaktır.
  • Fırının önceden ısıtılması, baklavanın kıvamında pişmesini sağlayacaktır.
  • Kullandığınız kakaonun acılığını sevmiyorsanız, kakaoya süt tozu ekleyebilirsiniz.
  • Şerbetin baklavanın her yerine gelmesine dikkat etmelisiniz.
  • Baklavanın buzdolabında bekletilerek servis edilmesi, lezzetinin anlaşılabilmesi için oldukça önemlidir.
Etiketler