Tgrt Haber
01 Haziran 2022 11:00 - Güncelleme : 01 Haziran 2022 11:09

Aromasıyla baş döndüren, serinliğiyle ferahlatan soğuk baklava tarifi yaz aylarının vazgeçilmezi olacak! İşte baklavanın en yeni hali

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatlıdan vazgeçemeyenler hafif tarifleri araştırmaya başladı. Türk kültürünün en vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan baklava şerbetli olmasından dolayı yaz aylarında ağır geliyor. Baklavadan vazgeçemiyorum ancak hafif bir lezzet olsun diyorsanız muhteşem bir tarifle karşınızdayız. Baklavanın en yeni ve hafif hali olan soğuk baklava tarifine bayılacaksınız. Peki evde soğuk baklava nasıl yapılır? İşte yaz aylarının en pratik tatlılarından soğuk baklava tarifi ve malzemeleri…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Aromasıyla baş döndüren, serinliğiyle ferahlatan soğuk baklava tarifi yaz aylarının vazgeçilmezi olacak! İşte baklavanın en yeni hali
tatlı tarifi,baklava,yemek tarifi

Baklava baklava olalı böyle lezzet görmedi. Son dönemlerin en rövanşta olan tatlılarından soğuk baklava neredeyse listenin bir numarası. Baklavadan vazgeçemeyenlerin özellikle yaz aylarında tercih ettiği soğuk baklava hem lezzetiyle hem de hafifliğiyle baş döndürüyor. Yapım aşaması da diğer baklavalara oranla oldukça kolay olan soğuk baklavayı evde kendiniz hızlıca hazırlayabilirsiniz. Sütlü bir lezzet olmasıyla birlikte soğukluğuyla hem muhteşem bir aroma hem de ferahlığın nirvanasına ulaşacağınız soğuk baklava yaz aylarının favori lezzeti olacak. Peki evde soğuk baklava nasıl yapılır? İşte yaz aylarının en pratik tatlılarından soğuk baklava tarifive malzemeleri

EVDE SOĞUK BAKLAVA TARİFİ

MALZEMELER:

  • 4 bardak süt
  • 1 paket yufka
  • 250 gr tereyağı
  • 1 bardak su
  • Antep fıstığı ve ceviz (çekilmiş)
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 55 gr bitter ya da sütlü çikolata (rende)
  • 2 su bardağı toz şeker

Aromasıyla baş döndüren, serinliğiyle ferahlatan soğuk baklava tarifi yaz aylarının vazgeçilmezi olacak! İşte baklavanın en yeni hali

EVDE SOĞUK BAKLAVA TARİFİ NASIL YAPILIR?

  • Öncelikle şerbeti hazırlamak ile başlıyoruz. Soğuk baklava şerbeti nasıl olmalı? Bir tencere içine süt, su ve şekeri alalım. Ocağı açalım.
  • Karışım bir süre kaynadıktan sonra ocağın altını kapatalım ve şerbeti bir kenara alalım.
  • Küçük bir tavada tereyağını eritelim. Bir kısmı ile baklavayı hazırlayacağımız tepsiyi ya da borcamı yağlayalım.
  • Baklavalık yufkaları dikkatli bir şekilde borcam boyutunda keselim.
  • Yufka olarak baklavalık yufka tercih etmenizi öneriyoruz ancak hazır yufka da kullanılabilir. Kullanacağınız borcam 30 cm ebatında olabilir. Yufkaları iki eşit parçaya bölelim.
  • Baklavanın alt katı için yarısını üst katı için ise diğer yarısını kullanacağız. Her ayrı katı bir fırça yardımı ile güzelce yağlayalım.
  • Baklava katlarının arasına ince olan kenar parçaları da ilave edebilirsiniz. Her katı yağlamayı unutmuyoruz.
  • Tüm katları yağlarken diğer yandan yufkaları üst üste dizelim. Hemen ardından baklavanın içine koyacağımız malzemeyi serpiştirmeyi sürdürelim. Antep fıstığı ya da cevizleri serpiştirirken her köşeye dağılmasına ve ulaşmasına özen gösterelim.
  • Yufkaların arasına malzemeyi paylaştırdıktan sonra baklavanın üst katını da araları yağlanacak şekilde hazırlayalım.
  • Son olarak baklavanın üst katını da yağlayalım. Baklavanızı fırınlamadan önce dilediğiniz şekilde dilimleyebilirsiniz. Bizim önerimiz kare şekilde dilimlemeniz.
  • Evet, sıra geldi fırınlama aşamasına. Bu aşama da oldukça önemli çünkü iyi bir soğuk baklavanın lezzet sırlarından biri güzel kızarmış olmasıdır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında baklavanın altı ve üstü iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Fırın tipine göre ortalama 1 saat ile 1 saat 15 dakika arasında pişirebilirsiniz. Baklavalar piştikten sonra sıcaklığını azaltmak için 5-10 dakika beklemek önemli.
  • Şerbet kısmına gelince, bu adımda sıcak baklavaya soğuk şerbet şeklinde ilerleyeceğiz.
  • Tatlımızı şerbetledikten sonra şerbeti çekmesi ve soğuması için oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat bekletmemiz gerekiyor.
  • Baklava yeterince soğuduktan sonra ise üst kısmı için,( bu aşamada elek kullanabiliriz) üzerine kakao ve ince rendelenmiş çikolata ilave ediyoruz. Bu aşamada dilerseniz süt tozu ile karıştırdığınız kakaoyu tercih edebilir ya da toz halinde olan çikolatayı kullanabilirsiniz.
  • Son aşamada servis ederken üzerine çekilmiş antep fıstığı serpiştirerek lezzet katsayısını artırmanız mümkün. Şimdiden afiyet olsun.
Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...