Tgrt Haber
11˚

Kelle paça çorbası kokuyorsa bu yöntemle kokmuyor! 32 yıllık aşçı terbiyesindeki sırrı paylaştı

17 Nisan 2023 13:29 - Güncelleme : 17 Nisan 2023 13:37
Editör: Göktuğ Efil / Kaynak: TGRT Haber

Kelle paça çorbası, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen şifa kaynağıdır. Gribi anında keser. Faydaları saymakla bitmez. Ancak kokusu nedeniyle birçok kişi uzak durur. 32 yıllık aşçı Serap Keser, kokusuz kelle paça çorbasının sırlarını paylaştı!

Kelle paça çorbası kokuyorsa bu yöntemle kokmuyor! 32 yıllık aşçı terbiyesindeki sırrı paylaştı
Kelle Paça, Kelle Paça Çorbası

Geleneksel mutfağımızın en önemli yemeklerinden kelle paça çorbası taşıdığı besin değeri açısından  şifa kaynağıdır. Ancak bu şifa deposu kokusu nedeniyle birçok kişinin de korkulu rüyası durumuna gelebiliyor. Öyle ki bırakın içmeyi yanına yaklaşmak bile birçoğu için imkansız. Hayatını yemeğe adayan 32 yıllık aşçı Serap Keser, kokusuz kelle paça çorbası için mutfak sırlarını tek tek anlattı...

KELLE PAÇA ÇORBASINI KOKUSUZ YAPMAK MÜMKÜN

YouTube'daki Azıcık Aşım Kaygısız Başım Tarifleri'ne göre, kelleleri akan suyun içerisinde yıkadıktan sonra bir süre de soğuk suyun içerisinde bekletin. Özellikle kasaptan kelle alırken burun kısmının kırılmış olmasına, beyin tarafının da çatlatılmış olmasına ve imkan da varsa dişlerinin çıkartılmış olmasına dikkat edebilirsiniz. Kellenin olmazsa olmazı yıkamak, yıkamak, tekrar ve tekrar yıkamaktadır. Bu nedenle suyunu renk saldığı anda yeniden değiştirmek gerekir. 

Kelle paça çorbası kokuyorsa bu yöntemle kokmuyor! 32 yıllık aşçı terbiyesindeki sırrı paylaştı

Ve en önemli aşamadayız. Kelleler iyice temizlendikten sonra üzerine bolca kaynamış su ekliyoruz. Bu olmazsa olmazdır. Bu aşamada bolca kaynar su ekleyip bir kaç dakika içinde tutup sonrasında tekrar yıkayıp düdüklü tencereye koyabiliriz. İşte kelle paçanın kokusuz olması için söyleyeceğimiz püf noktaya sıra geldi. Kelleleri düdüklüye koyup üzerini geçmeyecek şekilde su ekleyin ve kokusunu alması için bir baş soğanı kabuğundan soyup tencerenin içerisine atın. Suyunun lezzetli olması için birkaç diş sarımsak da gönderebilirsiniz.

Yapılışı nasıl?

Kelleleri düdüklüye ekledikten sonra suyu ilave edin. İçerisine de soyulmuş bir baş soğan, iki üç diş sarımsak, kabuğuyla çeyrek limon ve kaya tuzu koyun.

Önemli not: Düdüklü tencerenin kapağını kapatmadan ilk önce ocağa alın ve yüksek ateşte pişirin. Köpükler çıkmaya başlayınca kefini üzerinden almalıyız. Hem suyunun güzel olması hem de lezzeti açısından bu  kefi muhakkak almamız gerekiyor.

Kelle Paça için gerekli olan malzemelerimiz:

*2 tane kuzu Kelle

*1 soğan 

*2 diş sarımsak 

*1 çeyrek limon

*1 yemek kaşığı kaya tuzu 

*2 litre su

Sos için 

*2 yemek kaşığı toz sumak 

*1 yemek kaşığı pul biber

*1 baş sarımsak 

*2 kepçe Kelle suyu

Kelle paça çorbası kokuyorsa bu yöntemle kokmuyor! 32 yıllık aşçı terbiyesindeki sırrı paylaştı

Piştikten sonraki sos 

*2 yemek kaşığı tereyağı 

*2 yemek kaşığı pul biber 

Sosu için kullanacağımız malzemeler:

*6 diş ezilmiş sarımsak 

*1 limonun suyu 

*1 çay bardağı sirke 

*1 çay kaşığı tuz

Fotoğraflar: YouTube

Derleme: TGRTHaber.com.tr - Göktuğ Efil

Etiketler
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.