Tgrt Haber
26 Temmuz 2020 17:41

Künefe tarifi / Peynirli künefe tarifi / Evde künefe nasıl yapılır

Hatay'a özgü tatların başında gelen künefe sanıldığının aksine evde kolayca yapılması mümkün bir tatlı. Peki künefe nasıl yapılır, künefenin malzemeleri nelerdir, evde künefe yapmanın pratik yolları nelerdir gibi sorular bu tatlıyı hazırlamak isteyenlerin kafasını karıştırıyor. Peki bu soruların cevapları neler? Künefe yapımıyla ilgili önemli bilgiler ve bu soruların cevapları haberimizde...

Künefe tarifi / Peynirli künefe tarifi / Evde künefe nasıl yapılır
künefe tarifi,,künefe nasıl yapılır,,künefe malzemeleri,,künefe nasıl servis edilir,,künefe yapmanın püf noktaları,,peynirli künefe,,künefe,,peynirli künefe tarifi,,künefe şerbeti nasıl yapılır,,peynirli künefenin püf noktaları

Evde lezzetli bir künefe yapmak hiç zor değil. Püf noktaları bilindikten ve malzemeler doğru şekilde kullanıldıktan sonra ağızlarda enfes bir tat bırakan bir künefeyi hazırlamak olduk kolay. Peki künefenin tarifi ve lezzetli bir künefe yapmanın püf noktaları neler? İşte künefe yapımıyla ilgili önemli detaylar...

Künefe yapımı:

Künefe malzemeleri:

- 200 gr tel kadayıf

- 100 gr tereyağ

- 200 gr dil peyniri

Şerbeti için:

- 1,5 su bardağı şeker

- 1,5 su bardağı su 

- 3-4 damla limon suyu

Süsü için:

Antep fıstığı tozu ve kaymak

KÜNEFE NASIL YAPILIR? 
1.
Bir tencereye su ve şekeri koyarak ’ta kaynamaya bırakın.

2. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ilave edin.

3. Kıvam alan şerbeti soğumaya bırakın.

4. Kadayıfı minik minik parçalara ayırın ve derin bir kapta erimiş tereyağı ile birleştirin.

5. Künefeyi yapacak olduğunuz tavaya tereyağını sürün ardından pekmezle de üzerinden geçin.

6. Yağladığınız kadayıfları tavaya iyice bastırarak yerleştirin.

7. Daha sonra künefe peynirini kadayıfların üzerine dilimleyin.

8. Tekrar eşit miktarda kadayıfı peynirlerin üzerine basarak şeklini toplayın ve iyice bastırın

9. Künefeniz hazır olduktan sonra ocağınızın altını açın ve bir tarafını 5 dakika kadar pişirin.

10. Ardından ters çevirin. Bu sırada tavayı tekrar yağlamayı unutmayın.

11. Künefe pişme aşamasındayken şerbetini ilave edin.

12. Şerbet iyice emildikten sonra üzerini toz fıstık ile bolca süsleyerek afiyetle yiyin.

KÜNEFE NASIL SERVİS EDİLİR
Mersin künefesinden farklı olarak, Hatay künefesi istenilen porsiyon sayısına göre çeşitli büyüklüklerdeki özel tepsilerde kısık ateş üzerinde döndürülerek pişirilir. Daha sonra maharetli bir şekilde ters çevrilerek diğer tarafının da aynı şekilde pişmesi sağlanır. Ateşten alındıktan sonra üzerine şerbeti ve fıstığı eklenip sıcak olarak servis yapılır.

Künefe sıcak ya da ılık olarak servis edilir. Bu sıcaklığın geldiği ortamlar ise değişiklik gösterir. Örneğin Mersin'de yapılan künefe büyük tepside pişirilir ve servis için ateşinin üzerinde dönen bir mekanizma bulunan börekçi ocaklarına alınır. Servis zamanında dikdörtgen şekilde kesilip tabaklara alınır. Bu tür künefenin sıcaklığı piştikten sonra sıcak tutulmasından gelir, sıcaktan çok ılığa yakındır.

Başka bir hazırlama yöntemi ise kadayıfı ve peyniri önceden küçük yassı sahanlara hazırlayıp, servis zamanında pişirmektir. Bu tür yapılan künefeler önceden az pişirilip şurubu dökülmüş olabilir, veya tümden pişmemiş olarak tutulabilir. Sipariş geldiğinde fırına sürülen çoktan porsiyonlanmış künefe kabıyla beraber servis edilir. Bu tür künefenin sıcaklığı yeni pişmesinden dolayıdır.

Pişmiş künefenin üstüne dövülmüş Antep fıstığı, ceviz veya fındık gibi yemişler veya kuru hindistan cevizi serpilebilir. Bu garniler arasında en çok kullanılanı Antep fıstığıdır.

Serviste neredeyse her zaman bir bardak su da künefeyle verilir. Su tatlıdaki yüksek şekerin yakıcılığını alır, sıcak havalarda yenilen künefenin verdiği harareti alır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...