Tgrt Haber
11˚

Lezzeti dillerde! Balıkesir usulü Tirit nasıl yapılır? İşte tirit tarifi…

08 Eylül 2023 11:44 - Güncelleme : 08 Eylül 2023 11:45
Editör: Derya Sarıtepeci / Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Tirit, Türkiye’nin yöresel lezzetlerinden biridir. Tirit farklı bölgelerde yapılmaktadır. Balıkesir, Karadeniz özellikle Samsun ve Sinop yörelerinde Doğu'da ise Şanlıurfa'da sık yapılan ve meşhur olan yemektir. Bu yemek tarifinde de biz Balıkesir’de yapılan Tirit’i sizler ile paylaşıyoruz. İşte Balıkesir usulü Tirit tarifi!

Lezzeti dillerde! Balıkesir usulü Tirit nasıl yapılır? İşte tirit tarifi…
Tirit, Balıkesir

Tirit yemeği Balıkesir ve yöresinin düğünlerinin baş lezzetlerinden biridir. Çok doyurucu ve lezzetli bir yemektir. Balıkesir’de bu pideler doğranmış ve kurutulmuş olarak hazır satılmaktadır. Peki “Balıkesir usulü Tirit nasıl yapılır? Balıkesir usulü Tirit malzemeleri nelerdir?” İşte detaylar…

Tirit farklı bölgelerde yapılır. Bu yemek Balıkesir ve yöresinin düğünlerinin baş yemeği olarak bilinir. Karadeniz'de özellikle Samsun ve Sinop yörelerinde Doğu'da ise Şanlıurfa'da sık yapılan ve meşhur olan yemektir. Urfa tiridi koyun etiyle yapılan ve Şanlıurfa açık ekmeği, sarımsaklı yoğurt, limon ve taze yeşilbiberle sunulan bir yemektir. Samsun yöresine ait tirit ise kaz etiyle yapılmaktadır.

Lezzeti dillerde! Balıkesir usulü Tirit nasıl yapılır? İşte tirit tarifi…

BALIKESİR USULÜ TİRİT YEMEĞİ İÇİN MALZEMELER

  • 1 çorba kasesi dolusu küçük doğranmış kebapçı pidesi,
  • 4-5 iri parçaya ayrılmış 1 kuzu budu,
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası,
  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağı,
  • Kırmızı biber, tuz, karabiber, doğranmış maydanoz

BALIKESİR USULÜ TİRİT YEMEĞİ NASIL YAPILIR?

Tirit için öncelikle, kebapçılarda ya da fırınlarda bulunabilen ince pideler küçük küçük doğranır. Daha sonra ise tuz eklenerek kuzu eti 3 litre suyun içinde kemiklerinden tamamen ayrılıncaya kadar haşlanır. Bu haşlanma işlemi et lime lime olacak kıvamda haşlanmalıdır.

Bir kevgirle et parçaları ayrı bir kaba alınır, bir çatal bıçak yardımıyla didilir. Soğumasına beklemeden sıcak yapılması gerekir. Etin haşlama suyunun içine salça atılır ve eritilir. Pideler bu suya atılıp yumuşatılır. Pideler yumuşayacak, fakat hamurlaşıp parçalanmayacak sürede suda bekletilir. Kevgir yardımıyla tabaklara paylaştırılır. Üzerine didilmiş etler güzelce yerleştirilir. Kırmızı biberli tereyağı hazırlanıp porsiyonların üzerine istenildiği kadar gezdirilir. En son doğranmış maydanoz ve karabiberle veya istediğiniz başka malzeme ile servis yapabilirsiniz.

Etiketler
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.