İzmir’in Menemen ilçesinde yaşayan Girit Türkleri tarafından mutfağımıza kazandırılan menemen yemeği, özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İster soğanlı, isterse soğansız olsun, her haliyle parmakları yedirten menemen tarifi, ev hanımları tarafından internet üzerinde en çok araştırılan tariflerin başında geliyor. Peki menemen nasıl yapılır? İşte enfes lezzetiyle, yemeye doyamayacağınız, sulanmayan menemen tarifi ve tüm püf noktaları…
Malzemeler:
Öncelikle sıvı yağ ve biberler bir tavaya alınır ve biberlerin rengi dönünceye kadar kavrulur. Daha sonra kabukları soyulmuş olan ve küp küp doğranmış domatesler ilave edilir. Kısık ateşli ocakta tavanın kapağı kapalı olacak şekilde domateslerin iyice pişmesi beklenir. Domatesin suyu hafif bir şekilde çekmeye başlayınca üzerine yumurtalar kıyılır ve karıştırılır. Ardından istenilen baharatlar v tuz ilave edilerek pişmeye bırakılır. Yumurtalar pişene kadar ocakta bekletilen menemen servise hazır hale gelecektir. Arzuya göre bu tarife soğan da ilave edebilir, biberlerle birlikte soğan da kavurabilirsiniz.
Kıvamında ve lezzetli bir menemen elde etmek istiyorsanız, bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle sulanmayan bir menemen için bu hususları göz ardı etmeyin. Biberli bir menemenden hoşlanıyorsanız, çok ince değil, tadı ağza kolayca gelecek bir şekilde doğramanız gerekmektedir. Aksi takdirde pişerken tamamen eritmesine neden olacaktır.
Malzemelerin hepsini tavaya ilave ettikten sonra tavanın kapağı kapalı tutularak pişirilmesi, hem malzemelerin eşit sürede pişmesini hem de sulanmamasını sağlayacaktır. Bu nedenle menemenin kapaklı bir tencere ya da tavada yapılması oldukça önemlidir. Bunların dışında lezzetli bir menemen için yumurta kırmadan önce ekleyeceğiniz tereyağı, istediğiniz lezzete ulaşmanızı sağlayacaktır.