Tgrt Haber
11˚

Mercimek köftesinin lezzet sırrı. Bir çay kaşığı ekmek yetiyor!

24 Eylül 2023 13:29 - Güncelleme : 24 Eylül 2023 13:34
Editör: Mücahit Dere / Kaynak: mynet.com

Vitamin deposu * mercimek köftesini * daha lezzetli ve yüksek besin değerli olmasını sağlamak için bir çay kaşığı kimyon eklemek yeterli oluyor.

Mercimek köftesinin lezzet sırrı. Bir çay kaşığı ekmek yetiyor!

Bünyesinde barındırdığı vitaminler sayesinde diyet yapanlardan vücut geliştirenlere çok sayıda kişinin tercih ettiği mercimek oldukça besleyici ve doyurucu baklagildir. Mercimek en çok da ev hanımları tarafından 5 çayı için tercih edilir. Ev hanımları tarafından mutfaklarda hazırlanan bu nefis lezzet çayın yanında afiyetle tüketilir.

LEZZET KATMASI İÇİN 1 ÇAY KAŞIĞI EKLEYİN

mynet.com’da yer alan habere göre mercimek köftesini daha lezzetli yapmak için 1 çay kaşığı kimyon eklemek gerekiyor.

Mercimek köftesinin lezzet sırrı. Bir çay kaşığı ekmek yetiyor!

İşte gereken malzemeler:

  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı sıcak su
  • ½ demet maydanoz
  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 2adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 5adet taze soğan

Püf noktasıyla mercimek köftesi tarifi:

Kırmızı mercimeği bol suda yıkayın ve sıcak suda kaynatın.

Suyunu çekmeye yakın ince bulguru ilave edin, mercimeği ocaktan alın.

Üzerine ince bulguru ekleyin.

Kapağı kapatılan tencerede ince bulguru şişmesi için mercimekle beraber 15 dakika bekletin.

Bir tavada zeytinyağını kızdırın.

Kuru soğanı kare halinde doğrayın ve tavaya aktarın. Doğranan soğanları 5 dakika kadar kavurun.

Biber salçası, domates salçası, tuz, pul biber ve kimyonu ilave edin.

Sonrasında soğanlı karışımı 3-4 dakika kavurun. Bulgurlu ve mercimekli harç şiştiğinde soğanlı harcı ilave edin.

Taze soğanları ve maydanozu ince ince kıyın. Doğranmış yeşillikleri ekleyin. Malzemeleri yoğurun. Hazırlanan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve şekil verin.

Mercimek köftesinin lezzet sırrı. Bir çay kaşığı ekmek yetiyor!

MERCİMEĞİN FAYDASI NEDİR?

Mercimeğin sağlığa birçok faydası vardır. İşte mercimeğin faydaları:

  1. Yüksek Lif İçeriği: Mercimek, yüksek miktarda lif içerir. Bu lifler sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler ve tokluk hissi sağlar.
  2. Protein Kaynağı: Mercimek, özellikle vejetaryenler için önemli bir bitkisel protein kaynağıdır. Protein, kasların ve vücut dokularının yeniden inşası için gereklidir.
  3. Düşük Yağ İçeriği: Mercimek düşük yağ içerir ve bu nedenle kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
  4. Folik Asit Kaynağı: Hamilelik döneminde folik asit alımı önemlidir ve mercimek bu besin maddesini içerir.
  5. Mineral ve Vitamin Kaynağı: Mercimek, demir, potasyum, magnezyum ve B vitaminleri gibi birçok önemli mineral ve vitamin kaynağıdır.
  6. Kan Şekerini Düzenler: Mercimeğin yüksek lif içeriği, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olabilir.
  7. Kilo Kontrolüne Yardımcı: Düşük kalorili ve yüksek lif içeriği nedeniyle, mercimek kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

Mercimek köftesinin lezzet sırrı. Bir çay kaşığı ekmek yetiyor!

DİYET MERCİMEK SALATASI TARİFİ

Diyet mercimek salatası, sağlıklı ve hafif bir yemek veya atıştırmalık olarak tercih edilebilir. İşte diyet mercimek salatası tarifi:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı yeşil veya kırmızı mercimek
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 salatalık
  • 1 domates
  • 1/2 kırmızı soğan
  • 1/4 su bardağı taze limon suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz ve karabiber (isteğe bağlı)
  • Taze nane veya maydanoz (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  1. Mercimeği iyice yıkayın ve tencereye koyun. Üzerine 2,5 su bardağı suyu ekleyin. Kaynatın, sonra ateşi kısın ve mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Suyunu süzün ve soğuması için bir kenarda bekletin.
  2. Salatalığı, domatesi ve kırmızı soğanı küp küp doğrayın.
  3. Soğuyan mercimeği doğranmış sebzelerle karıştırın.
  4. Taze limon suyu ve zeytinyağını ekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın.
  5. İsteğe bağlı olarak taze nane veya maydanoz ile süsleyin.
  6. Mercimek salatasını buzdolabında en az bir saat dinlendirin, böylece tatlar iyice karışsın.
  7. Servis yapın ve afiyetle tüketin.

Diyet mercimek salatası sağlıklı bir öğün veya ara öğün olarak tercih edebilirsiniz. Bu tarif, protein ve lif açısından zengin olduğu için sizi daha uzun süre tok tutacaktır. 

Etiketler
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.