2021-11-05 15:58:19

Şakşuka nedir, nasıl yapılır? Şakşuka tarifi, malzemeleri ve evde yapılışı!

Şakşuka; biber, domates, kabak gibi mevsim sebzelerinin kavrulup üzerine sos dökülerek hazırlanan meze çeşididir. Damak tadına göre değişmekle birlikte, sarımsakla pişirildiğinde nefis bir lezzete sahip olan şakşuka tarifi, malzemeleri ve evde şakşuka yapımı haberimizde...

Şakşuka nedir, nasıl yapılır? Şakşuka tarifi, malzemeleri ve evde yapılışı!
fotoğrafı büyüt
Fotoğrafı Paylaş

Şakşuka, sofraların vazgeçilmez mezelerinden biri olarak, yıllardır sevilen lezzetlerden biri olarak biliniyor. Kolay yapımı ve yemeklerle uyumu sebebiyle, birçok kişinin vazgeçilmezi olan şakşuka, Rumeli menşeilidir. Evde pratik şakşuka tarifi ve gerekli malzemeler, şakşukanın püf noktası sizlerle...

ŞAKŞUKA TARİFİ

Şakşuka Malzemeleri:

  • 4-5 adet patlıcan
  • 2-3 yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 4-5 domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz
  • İsteğe göre baharat (kekik, karabiber, defne yaprağı vs)

Pişirmek İçin: 

  • Sıvıyağ

ADIM ADIM ŞAKŞUKA YAPILIŞI

  • Patlıcanlar küp formunda doğrandıktan sonra acısını salması için tuzlu suda beklettirilir.
  • Biber ve soğan ince bir şekilde doğranır.
  • Domatesler küp küp doğranır.
  • Sarımsak ya ezilir ya da minik parçalara ayrılır; lezzet açısından minik parçalara ayrılması önerilir.
  • Yağ önceden kızdırılır ve patlıcanlar kızgın yağda kızartılır; piştikten sonra peçete üzerinde bekletilerek fazla yağı süzülür.

Şakşuka Sosu Nasıl Hazırlanır?

  • Sosunu hazırlamak için tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir; biber, soğan ve sarımsak bu yağda kavrulur.
  • Elde edilen karışıma salça eklenip kavurmaya devam edilir.
  • Bir süre sonra domateslerle birlikte şeker, baharat ve tuz eklenir.
  • Domatesler biraz kavrulduktan sonra biraz su eklenir ve son olarak suyu çektirildikten sonra sos patlıcanla harmanlanır. 

Servis Önerisi: İsteğe göre sıcak veya soğuk servis edilebilir. Sarımsaklı yoğurtla sunulabilir.

ŞAKŞUKANIN YANINA YAKIŞAN LEZZETLER

Akdeniz'in sevilen lezzetlerinden şakşuka, sebzelerin kavrulduktan sonra sosla harmanlanmasıyla hazırlanır. Genellikle et ve balık yemeklerinin yanında meze olarak sunulan bu lezzet, Arap Mutfakları'nda da tüketilir. Yapılış tarzı yöreden yöreye farklılık gösterse de, ana malzemeleri patlıcan, biber ve domatestir. Pilavla çok yakışan şakşuka, yoğutlu mezelerin de tamamlayıcısıdır.

 

ŞAKŞUKA KAÇ KALORİ?

Şakşukanın bir porsiyonu yaklaşık 65 kaloridir.Şakşukayı diyet listenize eklemek istiyorsanız kızartmadan, fırında da yapabilirsiniz.

Etiketler