Sasık hamsi tavaya lezzet katan tüyo! 26 yıllık balıkçı usta tek püf noktasını açıkladı
Hamsi tava sasık oluyorsa sadece balığın lezzetsizliğinden kaynaklanan bir durum değildir. Pişirme yöntemi ve malzeme kalitesi önemli etkenlerdendir. İşte yavanlığa son veren sasıklığı ortadan aldıran aşçılık sırrını 26 yıllık balıkçı İbrahim Tanrıverdi açıkladı. Kesinlikle sıvıyağ kullanmalısınız.

Hem Marmara'da bollaştı hem de Karadeniz'de. Kış aylarına doğru daha yağlanacak ve lezzeti artacak hamsinin. Ancak hamsi ne kadar lezzetli olursa olsun doğru malzemeleri kullanmadıysanız ve doğru yöntemleri uygulamadıysanız yavan bir hamsi tava yemek kaçınılmazdır. Bugüne kadar denizdeki tecrübelerini yemek yapmak isteyenlere aktaran 26 yıllık balıkçı İbrahim Usta, hamsi tavaya kesinlikle zeytinyağının bulaştırılmaması gerektiğini söyledi.
Türkiye Gazetesi'nin Mynet.com'dan derlediği bir içerikte; hamsi tava yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar teker teker sıralandı:
Hamsi tava yaparken sıvıyağ olarak zeytinyağı kullanmayın. Balık da dahil olmak üzere hiçbir zaman kızgın olmayan tavaya et benzeri ürünleri koymamaya özen gösterin.
Elinizde balık tavası varsa hamsi tavayı orada pişirmek daha pratik olacaktır. Hamsi yüksek ateşi sevmeyen bir balıktır. Kısık ateşi tercih edin.
Tüm balığı una fırlatıp bulanmasını beklemeyin. Özen gösterip teker teker bulayın. Eğer ocağınızın battığından şikâyet ediyorsanız, pişirmeden önce etrafa folyo serebilir, piştikten sonra toplayabilirsiniz.
HAMSİ TAVA YAPARKEN ÖZEN GÖSTERMENİZ GEREKENLER
Hamsi tava, Karadeniz mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Hamsi balığının kılçıklarından arındırılarak, mısır ununa bulanıp kızartılmasıyla hazırlanan bu yemek, hem pratik hem de besleyicidir. Hamsi tava yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:
- 1 kg hamsi balığı
- 2 su bardağı mısır unu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Sıvı yağ (kızartmak için)
Hamsi tava yapılışı ise şöyle:
*Hamsi balıklarını yıkayın ve kılçıklarını temizleyin. Balıkları süzgece alın ve fazla suyunu akıtın.
*Mısır unu, tuz ve karabiberi bir kaba koyun ve karıştırın.
*Balıkları mısır ununa bulayın ve fazla ununu silkeleyin.
*Geniş bir tavaya sıvı yağı koyun ve kızdırın. Balıkları tek sıra halinde tavaya dizin ve her iki tarafını da kızartın.
*Kızaran balıkları kağıt havlu serili bir tabağa alın ve fazla yağını çektirin.
*Hamsi tavanız hazır. Yanında salata, turşu veya pilav ile servis edebilirsiniz.
MİDEYİ BOZUYORSA HEMEN ÖNLEM ALIN
Hamsi, ya da diğer adıyla ansav, denizlerde yaşayan ve popüler bir balık türüdür. Bazı insanlar hamsi veya diğer deniz ürünlerini tükettikten sonra mide problemleri yaşayabilirler. Bu durumun birkaç olası nedeni olabilir
Hamsi ve benzeri deniz ürünleri genellikle yüksek oranda omega-3 yağ asitleri içerir. Aşırı yağ tüketimi bazı insanlarda mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bazı insanlar deniz ürünlerine karşı alerjik olabilirler. Deniz ürünlerini tükettiklerinde alerjik reaksiyonlar gelişebilir, bu da mide problemlerine yol açabilir.
Deniz Ürünlerinin Bozulması: Taze olmayan veya doğru şekilde saklanmayan deniz ürünleri bakteri ve mikroorganizmaların büyümesine neden olabilir. Bu mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlar mide problemlerine yol açabilir. Deniz ürünleri, bazı insanlarda sindirim problemlerine neden olabilir. Özellikle hassas mideye sahip olan insanlar, deniz ürünlerini sindiremeyebilirler ve bu durum mide ağrısı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi belirtilerle sonuçlanabilir. Deniz ürünleri genellikle yüksek tuz içerir. Aşırı tuz tüketimi, mide problemlerine neden olabilir.
HAMSİNİN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Hamsi, lezzetli ve besleyici bir balık türüdür. Farklı mutfaklarda çeşitli şekillerde hazırlanabilir. İşte hamsi ile sıkça tercih edilen yemekler:
1. **Hamsi Tava:** Hamsi, una bulanarak ve yağda kızartılarak hazırlanan geleneksel bir Türk yemeğidir.
2. **Hamsili Pilav:** Pilavın içine doğranmış hamsi eklenerek yapılan bir yemektir. Pilavın türlüsüne göre değişebilir.
3. **Hamsi Köftesi:** Bu, ince doğranmış hamsiyle hazırlanan bir köfte türüdür. Genellikle soğuk olarak servis edilir.
4. **Hamsi Buğulama:** Hamsi, soğan, biber ve baharatlarla buğulanarak pişirilen bir yemektir. Buğulama yöntemi, balığın doğal lezzetini korur.
5. **Hamsi Çorbası:** Hamsi, sebzelerle birlikte çorba olarak da pişirilebilir. Baharatlar ve limon ile lezzetlendirilir.
6. **Hamsi Salatası:** Hamsi, doğranmış soğan, biber, maydanoz ve limon suyu ile karıştırılarak yapılan bir salatadır.
7. **Hamsili Ekmek:** Hamur içine hamsi ve baharatlar eklenerek yapılan bir tür hamur işidir.
8. **Hamsi Kızartma:** Hamsi, una bulanarak ve yağda kızartılarak servis edilir. Limon suyu sıkılarak tüketilir.
9. **Hamsi Sushi:** Hamsi, sushi yapımında kullanılan bir deniz ürünü olarak da tercih edilebilir. Sushi ile birlikte çeşitli şekillerde sunulabilir.
10. **Hamsi Marinat:** Limon suyu, zeytinyağı, soğan ve baharatlarla marine edilmiş hamsi, genellikle soğuk olarak servis edilir.