Semizotu salatası yaparken öğrenmeniz gereken püf nokta; Hem lezzeti katlanıyor hem doyurucu hale geliyor
Editör: Göktuğ Efil
Semizotu salatası yaparken bilmeniz gereken püf noktalar; Uygulandığında semizotu salatasının lezzeti artıyor ve çok daha doyurucu hale geliyor

Yaz denildiğinde akla ilk gelen mezelerden semizotu salatasının yapımı oldukça baasittir. Hazırlanışı ise sadece dakikalar alır. Sarımsak ve yoğurt ile birlikte servis edilen semizotu salatası, zeytinyaplı menüsünün de olmazsa olmazlarındandır. Ferahlatıcı mezeler arasında bulunan semizotu salatası yaparken bilmeniz gereken bir aşçılık sırrı var. Hem lezzetini artırıyor hem de besin değerini tavana çıkarıyor.
Kumsal_mom isimli instagram kullanıcısının paylaştığı bilgiye göre; yaz mezelerinin başında gelen semizotu salatasının lezzetini 5'e katlayacak bir aşçılık sırrı bulunuyor.
SEMİZOTU SALATASININ LEZZETİNİ İKİYE KATLIYOR
Semizotu salatası, hem sağlıklı hem de lezzetli bir salata çeşididir. Semizotu, omega-3 yağ asitleri, vitamin C, kalsiyum, demir ve lif bakımından zengin bir bitkidir. Semizotu salatası yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:
- 1 demet semizotu
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet domates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Tuz, karabiber ve pul biber
Semizotu salatası yapılışı ise şöyle:
- Semizotunu iyice yıkayın ve saplarını ayıklayın. Yaprakları iri iri doğrayın ve bir salata kasesine alın.
- Soğanı soyun ve yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Domatesleri yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Semizotunun üzerine ekleyin.
- Zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber ve pul biberi bir kasede karıştırın. Salatanın sosunu hazırlayın.
- Sosu salatanın üzerine gezdirin ve iyice harmanlayın. Semizotu salatasını buzdolabında biraz dinlendirin ve soğuk olarak servis yapın.
Not: Semizotu salatası klasik olarak yoğurt, zeytinyağı, sarımsak gibi ürünlerle yapılıyor. Fakat önceden ıslatılmış 1 çay bardağı nohutu tavada yağ ve baharatlarla kavurup semizotu salatasının üzerine eklerseniz mezenin doyuruculuğu da artıyor lezzeti de. Kesinlikle denemelisiniz.
SEMİZOTU SALATASININ FAYDALARI NELERDİR?
Semizotu, yeşil yapraklı bir sebzedir ve salatalarda, çorbalarında veya yemeklerinde kullanılabilir. Semizotu, A, C ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve omega-3 yağ asitleri gibi birçok besin maddesi içerir. Semizotu salatasının faydaları şunlardır:
*Semizotu, antioksidan özelliklere sahip olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini bakımından zengindir. C vitamini aynı zamanda cilt sağlığı için de önemlidir çünkü kolajen üretimine katkıda bulunur.
*Semizotu, göz sağlığı için gerekli olan A vitamini bakımından da zengindir. A vitamini, gözlerin ışığa uyum sağlamasına ve gece körlüğünü önlemesine yardımcı olur. Ayrıca, maküler dejenerasyon ve katarakt gibi yaşa bağlı göz hastalıklarının riskini azaltabilir.
*Semizotu, kan basıncını düzenlemeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olan potasyum içerir. Potasyum, vücuttaki sodyum seviyesini dengeler ve kas kasılmasına katılır. Semizotu ayrıca, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri içerir.
*Semizotu, kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum ve magnezyum içerir. Kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin yapısını oluştururken, magnezyum kalsiyumun emilimine yardımcı olur. Semizotu ayrıca, kemik erimesi riskini azaltan K vitamini içerir.
*Semizotu, anemiye karşı koruyan demir içerir. Demir, kandaki hemoglobin üretimine katılır ve oksijen taşınmasını sağlar. Demir eksikliği, yorgunluk, baş ağrısı, solukluk ve bağışıklık zayıflığı gibi belirtilere neden olabilir.
YOĞURTSUZ SEMİZOTU SALATASI İÇİN KESİNLİKLE KURUTUN
Semizotu.gen.tr internet sitesinde yer alan habere göre yoğurtsuz semizotu salatası için, "Semizotu güzelce ayıklanıp yıkanarak çok küçük olmayacak şekilde doğranır ve suyu iyice süzdürülür. Salata kurutucusu yardımı ile tamamen kurutmanız salatanızın daha lezzeti olmasını sağlar." ifadeleri kullanıldı.
İnce bulgur 1 su bardağı sıcak su ile ıslatılır ve kabarana kadar bekletilir. Büyükçe bir salata kabına, kırmızı kapya biber, yıkanmış dereotu, maydanoz, kornişon turşu ve salatalık küp şeklinde doğranır. Havuç rendenin kalın tarafı ile rende yapılır. Haşlanmış mısır, bulgur ve doğranmış semizotları da salataya dahil edilerek güzelce karıştırılır. Damak tadınıza göre nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzunu da ilave ettikten sonra yoğurtsuz semizotu salatası servise hazır hale gelir.
Kaynak: Kumsal-mom instagram adresi, semizotu.gen.tr Derleme: Tgrthaber.com.tr - Göktuğ Efil
Verdiğiniz bilgiler için çok tşk ediyorum bende semizotunu çok seviyorum ve çokça tüketiyorum
Ok
Olsada yesek sebzelerede hasret kaldık
TARIFİNİZ ÇOK LEZİZ.