Tatlıların kraliçesi trileçeyi bir de böyle deneyin! Tam kıvamında trileçe nasıl yapılır? İşte karamelli trileçe tarifi…
Trileçe hem görüntüsü hem de tadı ile yediden yetmişe herkesin sevdiği bir tatlıdır. Sütlü tatlı denilince akla gelen lezzetlerden biri de kuşkusuz trileçe olmaktadır. Aklınıza bir an bile olsa trileçe düştüyse bu tatlıyı pastaneden almak yerine evinizde de kolaylıkla yapabilirsiniz. Peki “Tam kıvamında trileçe nasıl yapılır? Evde trileçe yapılır mı? Trileçe malzemeleri nelerdir?” İşte bu soruların cevapları!

Trileçe yaz kış tüketilen bir sütlü tatlıdır. Balkan tatlısı olan Trileçe tadıyla dillere pelesenk oluyor. Trileçe, hafif ve lezzetli bir tatlı olmasından dolayı Türkiye’de de epeyce yaygınlaşmış bir tatlıdır. Bu tatlının bilinen iki çeşidi vardır karamel ve frambuaz. Ancak en çok karamelli trileçe tercih ediliyor. Son dönemde trileçe farklı çeşitlerde de yapılmaya başlandı. Ancak biz size en çok tercih edilen çeşidi yani karamelli trileçe tarifi vereceğiz. İşte evde kolaylıkla yapabileceğiniz karamelli trileçe tarifi…
KARAMELLİ TRİLEÇE MALZEMELERİ
Keki için;
- 5 adet yumurta
- 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Sütlü sosu için;
- 3,5 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 200 gram sıvı krema
Karamel sosu için;
- 1 çay bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 200 g sıvı krema
Üzeri için;
- 1 paket krem şanti
EVDE PRATİK TİLEÇE NASIL YAPILIR?
Trileçe için öncelikle krem şantiyi hazırlayın. Karıştırma kabının içine yumurta ve toz şekeri alıp o koyu kıvamı gelinceye kadar çırpın. Kabın içerisine un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatula yardımı ile alttan üste doğru karıştırıp yağlı kağıt serili fırın kabına dökün.
Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında yarım saat kadar pişirin. Bu esnada kekin sütlü karışımını ve karamelini hazırlayabilirsiniz. Başka bir kapta süt, toz şeker ve sıvı kremayı çırpıp buzdolabında bekletin.
Karamelli sosuna sıra geldiğinde ise, tavaya şekeri alıp orta ateşte sürekli karıştırarak erimesini sağlayın. Açık bir renk alınca 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyip eritin. Daha sonra ise sıvı kremayı da ekleyip sos kıvam alana kadar kısık ateşte kısa süre karıştırarak pişirin.
Pişen ve ılık hale gelen keki, ters çevirip yağlı kağıdı çıkarıp çatalla delikler açın. Buzdolabında bekletilen sütlü sosu kekin üzerine dökün ve köpürtülmüş krem şantiden süslemek için biraz ayırıp kalanını kekin üzerine eşit bir şekilde yayın. Karamel sosu krem şantinin üzerine dökün. 5-6 saat bekledikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.