Tgrt Haber
25 Mart 2014 19:02 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:17

Başbakan Erdoğan, 'Pensilvanya'nın bedduası işe yaramadı'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Samsun mitinginde yaptığı konuşmada, 'Pensilvanya'nın muskası da bedduası da işe yaramadı' dedi.

Başbakan Erdoğan, 'Pensilvanya'nın bedduası işe yaramadı'
başbakan erdoğan, pensilvanya, samsun, samsun mitingi, ak parti,

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisince CumhuriyetMeydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmaya, "İstiklal Savaşı'nın şehri Samsun, istiklal güneşinin doğduğu şehir Samsun, seni bugün bir kez daha hasretle, muhabbetle selamlıyorum" diyerek başladı. Samsun'un büyük alim Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemseddin'in, büyük devlet adamı Fazıl Ahmet Paşa'nın, Türkiye'nin adını dünyaya duyuran Yaşar Doğu'nun ve sanatçı Orhan Gencebay'ın şehri olduğunu belirten Erdoğan, Samsun'un Karadeniz'in lokomotifi ve Türkiye'nin parlayan yıldızı olduğunu söyledi.

İstiklal mücadelesini başlatan Samsun'un bugün 19 Mayıs 1919'un heyecanını yaşadığını ifade eden Erdoğan, "Bugün bir başkasın Samsun. Samsun bugün bir kez daha tarih yazıyor. Samsun, Karadeniz gibi kabarmış, taşmış, adeta kabına sığmıyor. Rabbim Samsun'u, ülkemizi, milletimizi korusun. Kardeşliğimiz, muhabbetimiz, yol arkadaşlığımız inşallah daim olsun. 30 Mart seçimleri Türkiye için, milletimiz, demokrasimiz için en çok da Samsun için hayırlara vesile olsun" diye konuştu.

Gazi Mustafa Kemal'in 95 yıl önce, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktığını, burada istiklal mücadelesinin ilk adımını attığını anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Samsun'dan doğan güneş dalga dalga Anadolu'yu, Trakya'yı aydınlattı. Büyük zafere giden yolu aydınlattı. Şunu burada özellikle vurgulamak istiyorum; Bir Mustafa Kemal'i anlayanlar vardır, bir de Mustafa Kemal'i istismar edenler, onun üzerinden rant sağlamaya, oraya sığınmak suretiyle yaptıkları zulümleri gizlemeye çalışanlar vardır. Şimdi bu CHP... Ne oldu? Samsun'da CHP yok mu? Demek ki Samsun, Mustafa Kemal'i anlamış bir şehirdir. Bunlar işine geldiği zaman Mustafa Kemal diyorlar, Türk lirasının üzerinden Mustafa Kemal'in resmini kaldıran İnönü. Devlet dairelerinden fotoğraflarını indirip, Mustafa Kemal'in yerine İnönü'nün resmini koyanlar yine CHP. Posta pullarından kaldıran yine CHP. Ne oldu, niye böyle yaptınız? diye sorulduğunda da  kıvırıyorlar. Bunlar dürüst değil. Aynen Çark Kemal de o terbiyeyle yetişti."

Samsun'un istiklal mücadelesi ruhunu, Türkiye'nin özünü, kardeşliğini anlamış bir şehir olduğunu belirten Erdoğan, Samsun'un sahtekarlarla, istismarcılarla, yüzünde maske olanlarla samimi, ihlaslı olanları, gerçek milliyetçileri ve vatanseverleri birbirinden ayıran bir şehir olduğunu söyledi.

"CHP'nin en son geldiği nokta ne"

Samsun'un sağduyunun sesine kulak verdiğini ifade  eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Samsun bir kez daha ülkesine, devletine, milletine, bütün bunlara yönelik saldırıyı görüyor ve tepki veriyor. Samsun bugün yeniden istiklal mücadelesinin meşalesini yakıyor. CHP ne diyor? 'Biz Türkiye Cumhuriyeti kadar eskiyiz, bizi Gazi Mustafa Kemal kurdu, biz kurucu partiyiz' diyor. Peki CHP'nin en son geldiği nokta ne? Türkiye düşmanı Esed'in yanındalar, çetelerin, mafyanın, karanlık örgütlerin, eli kanlı terör örgütlerinin yanındalar, Türkiye'ye saldıranların, Türkiye'nin ekonomisine saldıranların, Türkiye'nin kardeşliğine, birliğine, huzuruna saldıranların yanındalar. En sonunda hain bir örgütün, Haşhaşilerin, Pensilvanya'nın yanındalar.

Gazi Mustafa Kemal kurdu diye övündükleri partiyi, CHP'ye aldılar Pensilvanya'nın idaresine teslim ettiler. Daha düne kadar 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' diyenler, şimdi artık Pensilvanya'nın askeri oldular. Bazı CHP'liler araçlarının üzerine, 'Atam izindeyiz' yazıyorlar ya o CHP'lilere sesleniyorum, artık onu çıkarın 'Hocam izindeyiz' yazısını koyun. Uygundur değil mi? MHP yönetimi de şantaja, tehditlere, kasetlere, montajlara boyun eğdi, teslim oldu. O da gitti iradesini Pensilvanya'ya teslim etti. CHP'nin genel müdürü, MHP'nin Genel Başkanı partilerini aldılar, maalesef bu seviyeye indirdiler."

"Benle uğraşırken başına neler geliyor"

"CHP genel müdürü bizim zaman zaman, insanız, kuluz ya dil sürçmelerimizi, gittiği her yerde anlatıyor" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Dün Isparta'da şunu söylüyor; 'Ben maliyeciyim, nasıl para götürülür bilirim' diyor. Hakikaten biliyor SSK'nın başındayken de götürücüydü zaten. Ve Rahşan affıyla kurtardı. Ne çileler çektik değil mi? O dönemde hastanelerde rehine kalanlar var mıydı? Kılıçdaroğlu, hani sen halkçıydın? O rehinelerin bedelini, ahını, onlara çektirdiğiniz zulmün nasıl bedelini ödeyeceksiniz? Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste. Çıkacak, daha yeni dur bakalım, daha çok çıkacak. Kırıkkale'ye geçiyor orada da 'namussuz siyaset getirelim' diyor. Ya benle ne uğraşıyorsun? Bak benle uğraşırken başına neler geliyor. Her yerde yaptığı gibi Kırıkkale'de de bizim belediye başkanımıza iftira, çamur atmış. Daha Kırıkale'den ayrılmadan belediye başkanımız yalanlarını yüzüne çarptı. Zaten bugüne kadar söylediği tek doğru cümle var; 'Yalancıdan başbakan olmaz' 5 yıldır partinin başındasın 3 seçime girdin bu millet seni niye birinci parti yapmadı, niye başbakan yapmadı? Doğru sözün yok da onun için. Yalan, yalan, yalan en büyük maharetin bu."

"Ülkenin gerçek sahipleri burada"

Pensilvanya'nın muskası, bedduası da işe yaramadı" diyen Erdoğan, 12 yıldır hizmet verdiğini, 14 yıldır partisinin başında olduğunu, vatandaşın 11 yıldır kendisine aralıksız başbakanlık görevi verdiğini vurguladı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Yalancıdan başbakan olmaz' derken millete de hakaret ettiğini belirten Erdoğan, "Çünkü bunlara göre, millet hiçbir zaman saygın değildir. Ne diyor; 'bidon kafalılar, karnını kaşıyanlar' Bunların sözleri bu, CHP'lilerin. İşte bu 'bidon kafalılar, karnını kaşıyanlar' dedikleriniz, size bu ülkede hayatta iktidar vermez. Bu ülkenin gerçek sahipleri burada. Unutmayın kişi sevdikleriyle beraber haşrolacaktır. Pensilvanya, sen Kılıçdaroğlu ile Bahçeli ile haşrolacaksın. Ama biz de bu meydandaki kardeşlerimizle haşrolacağız. Farkımız bu" diye konuştu.

"Siyaset kasetle yapılmaz"

Siyasetin ilkelerle, hedeflerle, plan ve projeyle yapılacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Siyaset kasetle yapılmaz. Siyaset, montajla yapılmaz, iftira ile yalanla, çamurla yapılmaz" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine "İsviçre bankalarında 13 hesabı" olduğu yönünde iftira attığını belirten Erdoğan, alandakilerin Kılıçdaroğlu aleyhinde sloganlar atması üzerine, "De derseniz deyin, o rahmet yağıyor zanneder, böyle birisi" ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Ey Kılıçdaroğlu, dürüstsen, samimiysen, karakter itibarıyla sağlamsan o 13 tane hesabın nerede olduğunu çıkar. Hukukta bir kaide var, müddei iddiasını ispatla mükelleftir. Nerede bu, çıkar. Ortaya koy, gerekirse beraber gidelim. Bu kadar açık söylüyorum, o parayı alalım, 'Züğürt Kemal'sin ya paranın tamamını da sana vereyim" değerlendirmesinde bulundu.

Siirt'ten bu yana söylediğini ancak hala cevap alamadığını bildiren Erdoğan, "Ey benim CHP'ye gönül veren kardeşlerim. Bu adamın, bu yalancının peşinden daha ne kadar gideceksiniz? Bunun iftiradan başka hiçbir şeyi yok. Yalandan başka hiçbir şeyi yok. Takiyeden başka hiçbir şeyi yok. Şu anda o da 'Gülen kasetçilik'le beraber çalışıyor. Dedim zaten; Pensilvanya üretsin sen de İstanbul Tahtakale'de kasetçilik yap. İstanbul Tahtakale bu işin yeridir. Aynı zamanda Unkapanı'nda da bunu yapabilirsin. Orada da bir yer bulmanda fayda var" dedi.

"Cemaat değildir, örgüttür örgüt"

Siyasetin çetelere sırt dayayarak yapılamayacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siyaset, Kılıçdaroğlu gibi Esed'e, sırtını terör örgütlerine, çetelere dayayarak yapılmaz. Siyaset milletle yapılır, millet için yapılır. Sırtını millete dayayarak yapılır. İşte bu CHP, bu MHP, bu BDP temiz siyaset yapmak yerine, ahlaklı siyaset yapmak yerine sırtlarını maalesef Pensilvanya'ya dayanıp oradan aldıkları kırıntılarla, siyaset yapmaya çalışıyorlar. Pensilvanya'da her türlü ahlaksızlık var. Bu Pensilvanya bir cemaat değildir, örgüttür örgüt. Öyle yaptıkları işler var ki bunlar aynen bir terör örgütünün karakterini yansıtıyor. Dedim ya 'bunların inine gireceğiz.' Şu seçimden sonra çok daha farklı adımlar atacağız. Niye? Biz bu devleti, bu vatanı sokakta bulmadık, gereğini yapacağız. Milletimizin bize talimatı neyse onu yapacağız. Türkiye'nin bunlar için bir anlamı yok. Devletin, milletin, milli güvenliğin bir önemi yok. 'Ben kazanayım da Türkiye'ye ne olursa olsun' diye düşünüyorlar. Maşası oldukları, uluslararası odakların kazanabilmesi için kendi ülkelerine çok ağır şekilde ihanet ediyorlar. Türkiye'yi ateşin içine atmaya çalışırken, burada kaos oluşturmaya, maalesef CHP'yi, MHP'ye, BDP'yi de arkasına vagon olarak sürüklüyorlar. İşte bu ahlaksız siyasete, 'dur' demeye var mısınız? Var mısınız? Bu ahlaksız siyasete geçit vermeyelim. Kasetlerle montajlarla, iftirayla yapılan siyasete siz inanıyorum ki 30 Mart'ta son vereceksiniz."

"CHP demek, darbelere destek olmak demek, zulüm demektir"

"Şunu unutmayın, CHP demek, darbelere destek olmak demek, zulüm demektir" diyen Erdoğan, "Baskı, yasak demektir. CHP demek milletin değerlerini kutsallarını çiğnemek demektir" ifadesini kullandı.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ezanı aslından uzaklaştırmak isteyen bu CHP değil miydi? Ezanımızı Türkçe okutan bu CHP değil miydi? Onu aslına döndüren Menderes'i idam eden bunlar değil miydi? Camileri ahıra, depoya, müzeye çeviren bu CHP değil miydi? Bunu annelerimiz, dedelerimiz çok iyi bilirler. Bunlar Kur'an öğrenilmesini, öğretilmesini yasaklayanlar, benim babacığım, maalesef bundan dolayı kaçtı, kaçtı. Oğlum derdi 'biz kümeslere saklanırdık, biz Kur'anımızı gelir evimizin en ucra köşelerine saklardık. Çünkü bunlar Kur'anı toplatıyorlardı, yakıyorlardı.' Kim? CHP. On yıllar boyunca, başörtüsüyle uğraşan, başörtülü kızlarımıza zulmeden bunlar değil miydi? Alimlere zulmeden, idam eden, sürgünlerde, zindanlarda çürüten CHP değil miydi? Bu Pensilvanya'da ki zat çıkmış, buradaki şimdi elemanlarını kapı kapı dolaşıp CHP'ye oy istetiyor. Yazıklar olsun sana. Sen bu CHP'ye nasıl oy istetirsin ya. Gazeteleriyle televizyonlarıyla sabah akşam CHP'nin, MHP'nin, BDP'nin propagandasını yapıyorlar. Size bizim verdiğimiz emeğe de yazıklar olsun. Ama artık Müslüman bir sokulduğu delikten bir daha sokulmaz, geçti o iş. Bunların dershanelerinde okuyan yavrularınız varsa, alın. Artık Milli Eğitim Bakanlığı olarak hafta sonlarında ücretsiz takviye kurslarını biz vereceğiz. Okullarında okuyan çocuklarınız varsa alın. Devletin okulları bize yeter. Zaten 2015'in 1 Eylül'üne kadar, ondan sonra artık bu iş bitiyor. "

"Edebim buna müsaade etmez"

"Evlerden, yurtlardan onlar gibi düşünmeyen yavrularımızı atıyorlar" diyen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Geceleri beddua seansları yapıyorlar, Başbakan'a beddua ediyorlar. Geçenlerde Pensilvanya'daki zat bana 'uzun' lakabını takmış ya. Ey hoca diye geçinen zat. Allah'ın yar attığı bir insana orta boyluymuş, uzun boyluymuş, kısa boyluymuş diye bir tefriki yapmanın bizim inançlarımızda yeri bellidir. Sen nasıl hocasın? Söyleyeceğim daha ileri şeyler var da benim edebim buna müsaade etmez. Ne diyor, 'bu uzun bize çok hainlik etti.' Naptık? 17 tane üniversite açmana müsade ettiğimiz için mi hainlik ettik. Bu kadar milli emlakın arazilerini size tahsis ettiğimiz için mi hainlik ettik? Bu kadar okullar açtınız, size araziler tahsis ettiğimiz için mi hainlik ettik? Dünyanın değişik yerlerindeki okullarınıza, oralara seyahat ettiğimizde devlet başkanlarına oraların hükümet başkanlarına sizi refere ettiğimiz için mi hainlik ettik, eline diline dursun be, nasıl bunları söylersin. İyi niyetimizin kurbanı olduk. Diyorum ki 30 Mart sadece CHP'ye, sadece MHP'ye, sadece BDP'ye, sadece Pensilvanya'ya ders verme günü değil. Aynı zamanda Türkiye'de, AK Parti iktidarının, millet nezdindeki iktidarını teyit etme, güçlü kılma günüdür."

Seçimlere beş gün kaldığını anımsatan Başbakan Erdoğan, "Onların ablaları varmış, bizim ablalarımız burada 5 gün kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Bildiklerimizi bilmeyenlere anlatacağız. Onların abileri varmış. Bizim abilerimiz de burada. Kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Bak durmak yok. Çok çalışacağız, sandıkları sahip çıkacağız, namusumuz gibi asla gevşek tutma, rehavete kapılma yok. Sağlam duracağız, dik duracağız ve Allah'ın izniyle pazar akşamı, Samsun'dan tüm ilçeleriyle başka bir müjde alacağız" dedi.

"Meğer yüzleri dost özleri düşmanmış"

"Ah kardeşlerim ah. Her tezgah var burada. Sinsice davrandılar, farklı göründüler. Meğer yüzleri dost, özleri düşmanmış" ifadelerini kullanan Başbakan Erdoğan, "Kalktı bu Pensilvanya, sevgili Peygamberimizi istismar etti. O kadar ileri gitti ki Miraç'tan Peygamber efendimizi indirip kamyonete bindirdiler. Yaptılar mı bunu? Bu senaryoların bütün onayları oradan geliyor. Ondan sonra çark etti o da" şeklinde konuştu.

"Bitmedi, merhum Savaş Ay ile bir söyleşi yaptı, 'Hayatımda bir oy kullandım' dedi. 'Fakat şimdi Hazreti Cebrail gelse, bir parti kursa ona bile oy vermem' dedi" değerlendirmesini yapan Erdoğan, "Bizde meleklere iman vardır. Meleklerin görev alanları bellidir. Hazreti Cebrail'in işi gücü yok da parti mi kuracak?" dedi.

"Teşbihte hata olmaz" sözünü anımsatan Erdoğan, "Bu ne demektir biliyor musunuz? Teşbih hata kabul etmez demektir. Yani benzetmeyi yaptığın zaman elmayı armuda benzetmeyeceksin, elma elmaya benzer, böyle yorum yapacaksın. Armudu armutla, aynı şekilde benzeteceksin. Ama bunlar dağıttı, kayış attılar kayış, ne yaptıklarının farkında değil" değerlendirmesinde bulundu.

"Haşhaşi diyorsak biz bunu boşuna demiyoruz"

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hayatı CHP zulmüyle geçmiş, dirisine ve ölüsüne zulmedilmiş, CHP'ye oy vermeyi reddetmiş Bediüzzaman Said-i Nursi'yi de istismar ettiler. Şimdi de Kur'an-ı istismar ediyorlar. 'AK Parti'ye oy vermeyeceğim, CHP'ye oy vereceğim' diye yakınlarına Kur'an-a el bastırıyorlarmış. Hatta daha ileri gidip, anne babayı reddetme, evliliği bozma gibi tehditler savuruyorlarmış. Bunlar işe yaramazsa kaset tehdidiyle, görüntü tehdidiyle, hatta ölmüş insanlara verdikleri kanı haram etme tehdidiyle insanlık dışı yöntemlere başvuruyorlar. Herkesin gönlü rahat olsun, bu yeminlerin hiçbirinin geçerliliği yoktur, herkes gönlünü ferah etsin. Haşhaşi diyorsak biz bunu boşuna demiyoruz. Karşımızda saf insanları, temiz kalpli kardeşlerimizi, ihlaslı, temiz kalpli kardeşlerimizi yıllardır istismar eden bir yapı var. Ben Pensilvanya'ya gönül veren o samimi tabandaki kardeşlerimi tenzih ediyorum ama onlara da çağrıda bulunuyorum, 'Gelin bu oyunu bozun.'

Zekat dediler topladılar, sadaka dediler topladılar, himmet dediler topladılar. İşte bugün gazetelerde Samsunlu bir hemşehrinizin röportajını gördüm, mülakatını gördüm. Ne diyor? 'Yıllarca ben bunlara para verdim, okullar yaptım ama makbuz istedim. Makbuz isteyince işlerine gelmedi. Makbuzsuz benden para istediler, makbuzsuz. Vermeyince de beni içeri attılar.' Şimdi bunu neyle izah edeceksiniz, hadi bakalım. Pensilvenya bunu neyle izah edeceksin? 14 ay bu işadamını içeri attınız. Sizin bu ilk değil ki, her işadamına aynı şeyi yaptınız."

"Eteğinizde ne varsa onu dökün. Dökmezseniz namertsiniz, dökün"

"Şantajcı bunlar şantajcı. Bunlar Cumhurbaşkanını dinler, Başbakanı dinler, Genelkurmay Başkanını dinler, bakanları dinler, utanmadan sıkılmadan, montaj dublaj, ondan sonra onu yayınlar" ifadesini kullanan Erdoğan, "Ne yayınlarsanız yayınlayın. Eteğinizde ne varsa onu dökün. Dökmezseniz namertsiniz, dökün. Bizim abdestimizden şüphemiz yok, namazımızdan da şüphemiz yok" diye konuştu.

Erdoğan, "Ne diyor? 'Bir tek ceketim var' diyor. Bu nasıl ceket? Ceketin içine bakıyorsunuz CHP orada, MHP orada, BDP orada. Ceketin içinde emniyet var, yargı var, çeteler var, ananaslar var, milyarlarca dolarlar var, holdingler, şirketler hepsi orada. Uganda'daki rafineri de orada. Bu tek ceketin içine bunlar nasıl sığdı? Bu petrol kuyuları buraya nasıl sığdı. Ah kardeşlerim ah. Her tezgah var burada. Sinsice davrandılar, farklı göründüler, meğer yüzleri dost, özleri düşmanmış" değerlendirmesinde bulundu.

"Cennetten bahçe de vermişlerdir"

Meydandaki bir vatandaşın seslenmesi üzerine "Kaç para verdin?" diye soran Erdoğan, "Hacı amcayı da düşünebiliyor musunuz, 50 bin lirasını almışlar, STV'ye ortak etmişler, öyle mi? 50 bin lira mı? Kartta burada. Ne insanları aldattılar. Allahü alem, cennetten bahçe de vermişlerdir. Bunlarda çünkü her numara var, işte kart burada" diye konuştu.

Erdoğan, "Tabii bu ihanet onların yanına kar kalmayacak. Şu 30 Mart'ta şöyle çok güçlü bir şekilde sandıkları patlatalım. Çok çalışacaksın, 5 gün. Unutmayın, 30 Mart gecesi sadece belediye başkanının ismini duymayacağız, bizim için artık bu seçim yerel seçim olmanın ötesine geçti, bir genel seçim oldu. Bu seçim Türkiye'nin istikbalinin belirleneceği bir seçim olmuştur" dedi.

Bugün Samsun'da 51'inci şehir mitingini yaptıklarını dile getiren Erdoğan, İstanbul'da 4 ilçede, dün de Ankara'nın 2 ilçesinde mitingleri olduğunu söyledi. Tüm Türkiye'nin akın akın meydanlara koştuğunu anlatan Erdoğan, bugün Samsun'da olduğu gibi gittikleri her şehirde tarihi kalabalıklar, rekor sayıda kalabalıklar toplandığını belirtti.

Erdoğan, "Ey Kılıçdaroğlu, ey Bahçeli, bu montaj nasıl, bu montaj nasıl? Böyle bir montaj da sen yap, bir fotoshop da sen yap. Taşıma diyorlar. Kendilerini avutuyorlar" diye konuştu.

Pazar günü İstanbul'da tarihi bir miting yaptıklarını ve 2 milyonu aştıklarını bildiren Erdoğan, "Bu millet boşuna gelmiyor, bir sevda var bu millette, bu millette bir aşk var. Samsun'da bu sevdayı görüyorum, Samsun'da bu aşkı görüyorum. İnanıyorum ki pazar günü siz sandıklara bu aşkınızı, bu sevdanızı yansıtacaksınız. Hak inşallah şerleri hayra tebdil ediyor. Bu şer ittifakından Türkiye'nin birliği doğuyor, kardeşliği güçleniyor" dedi.

Erdoğan, 30 Mart'tan sonra, istiklal mücadelesinin zafer akşamından sonra yeni Türkiye'yi, güçlü, istikrarlı, huzurlu, ileri demokrasi yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye'yi birlikte inşa edeceklerini bildirdi.

"Yatırımlarda Samsun'u hiç bir zaman geri bırakmadık"

Samsun'un gönüllerinde her zaman ayrı yeri olduğunu, yatırımlarda Samsun'u hiç bir zaman geri bırakmadıklarını, üzerinde ısrarla durduklarını dile getiren Erdoğan, Gençlik ve Spor bakanlarını, gençlik ve sporun şehri Samsun'dan seçtiklerini söyledi.

Türkiye'nin gençlik ve spor politikalarını Samsun'un evladı bakanlara emanet ettiklerini belirten Erdoğan, "Bakanlarımız da kendi şehirlerinin eksiklerini, ihtiyaçlarını yakından takip ediyorlar. Son olarak Samsun'a 33 bin 919 seyirci kapasiteli bir stadyum yapıyoruz. Maliyeti 107 trilyon. İnşallah önümüzdeki yıl sonuna kadar tamamlayacağız" dedi.

Samsun merkez ve ilçelerine gençlik merkezleri ve bir çok farklı branşta spor tesisleri kazandırdıklarını, mevcut spor tesislerini onardıklarını ifade eden Erdoğan, 8 bin 500 kapasiteli Yaşar Doğu Spor Salonu'nu kente kazandırdıklarını, olimpik yüzme havuzunun inşaatını da en kısa sürede tamamlayacaklarını bildirdi.

Samsun'a kamu özel ortaklığıyla 5 uzmanlık dalında, 5 hastaneden oluşan toplam bin 150 yatak kapasiteli bir şehir hastanesi yaptıklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"516 trilyona mal olan aynı hastanemizle ilgili çalışmalarımız süratle devam ediyor. Aynı yöntemle 300 yataklı Gazi Devlet Hastanesini de şehrimize kazandırıyoruz. Samsun-Sivas demir yolunu elektrikli sinyalli modern hale getirmeye karar verdik. Talimatı verdim, yatırım programına alınıyor. 1 katrilyon 200 trilyona mal olacak bu hattın maliyetinin yarısını Avrupa Birliği fonlarından karşılıyoruz. Gelemen'e modern bir lojistik merkezi yaptık. Demiryollarımızın sahildeki tesislerini Gelemen'e taşıdık. Sahildeki bölgeyi de tüm Samsunluların kullanımı için düzenlemek üzere Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza devrettik. Böylece Samsun şehir merkezinde yaşayan kardeşlerimizi sahille buluşturduk. Türkiye-Rusya arasında Karadeniz üzerinden Samsun-Kavkaz limanları arasında tren feri koridoru oluşturduk. Bu hatla Anadolu içlerinden gelen yük trenlerini Samsun Limanı üzerinden Rusya'ya gemiye bindirerek taşıyoruz. Şu anda Samsun demir yollarında yürüttüğümüz projelerin tutarı 1 katrilyon 200 trilyon."

Samsun'a 12 yılda 12 milyar lira yatırım

Erdoğan,  kente 12 yılda yapılan yatırımın 12 milyar lira olduğunu, ulaştırma ve haberleşmede 2 milyar 300 milyon, eğitimde üniversite dahil 917 milyon, toplu konutta bir milyon, aile ve sosyal politikalarda 790 milyon, sağlıkta 530 milyon lira yatırım yapıldığını söyledi.

Yatırımlarla Samsun'un çehresinin değiştirildiğini, büyükşehir belediyesinin yaptığı yatırımlar hariç, müteşebbislere verilen desteklerle şehrin ihracatının 11 kat arttığını ifade eden Erdoğan, okullara 20 bin bilgisayar gönderildiğini, 917 okulda internet bağlantısının sağlandığını, 453 bilişim teknolojisi sınıfı kurduklarını, bin 748 etkileşimli tahtayı sınıflara yerleştirildiğini bildirdi.

Erdoğan, artık ilaçların istenilen eczaneden temin edilebildiğini, okullarda kitapların ücretsiz dağıtıldığını anlatarak şunları kaydetti:

"Ne yaptılar, imam hatiplerin orta kısmını kapattılar. Meslek liselerinin orta kısmını kapattılar. Şimdi, Kılıçdaroğlu ne diyor? 'Başörtüsü sorununu sen çözdüm' diyor. Ufak at da güvercinler yesin. Sana kimse inanmaz.

Biz ne yaptık? İmam hatiplerin orta kısmını açtık mı? Katsayı kalktı mı? istediğiniz üniversiteye gidebiliyor, istediğiniz devlet dairesinde çalışabiliyor musunuz? Hiç endişe etmeyin. Ben imam hatipli gençlere, meslek liselerindeki gençlere sesleniyorum: Öyle çalışın ki gerçekten güzide üniversitelere, ister sayısal ister sosyal olsun, buralarda en yüksek olanlara siz girin. Tamam, girin. Size ihtiyacımız var. Biz, geleceği sizlerin, inşallah o zihinsel inkılabı yapısı üzerine inşa edeceğiz. Çok çalışın. Çok zulmettiler size, çok hakkınızı yediler. Çocuklarım aynı şeyi çekti. Ama hepsini aştık elhamdülillah."

Erdoğan, 19 Mayıs üniversitesini büyüttüklerini, öğrencilere 12 yılda 327 milyon lira burs ve kredi verdiklerini aktardı. Samsun'a toplamda bin 728 kişi kapasiteli 4 yüksek öğrenim yurdu açtıklarını ifade eden Erdoğan, bunların devam edeceğini bildirdi.. Hastanelerin personel ve tıbbi cihaz ihtiyaçlarını tamamladıklarını, nitelikli yatak sistemini getirdiklerini, 400 yataklı Samsun Bölge Hastanesini ile kazandırdıklarını ve ilçelere devlet hastaneleri yapıldığını anlattı. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Toplam 250 yataklı Samsun Ruh Sağlığı Hastalıkları hastanemiz ile Çarşamba Devlet Hastanemizin inşaatları devam ediyor. Toplu konutta yaklaşık 7 bin 500 konutu yaptık ve teslim ettik. Adalet saraylarını tamamladık. Kardeşlerim, biz gelene kadar bölünmüş yol ne idi biliyor musunuz? 120 kilometre. Biz 12 yılda 183 kilometre... Farkımız bu."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "yolsuzluk" iddiaları ile ilgili de değerlendirme yapan Erdoğan, "Biz, kimden aldık iktidarı? Bahçeli'den. Biz gelene kadar 79 senede 230 milyar dolar milli gelirimiz vardı. Biz, bunun üzerine 12 senede 590 milyar dolar ilave ettik. Şu anda 820 milyar dolar, farkımız bu" diye konuştu.

Erdoğan, 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, kendilerinin 12 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarını ifade etti.

MHP'nin 23 milyar dolar kendilerine borç devrettiğini aktaran Erdoğan, "Kim ödedi, biz ödedik. Milli bankamız Merkez Bankası değil mi? Hani bunlar milliyetçiydi? Bunlar kafatası milliyetçisi. 27,5 milyar dolar döviz rezerviyle bize teslim ettiler. Şimdi ne var biliyor musunuz? 128 milyar dolar var Merkez Bankasında. Farkımız bu" dedi.

Enflasyonun o dönemde yüzde 30, şimdi ise yüzde 8 olduğunu dile getiren Erdoğan, ihracatın 36 milyar dolardan 152 milyar dolara çıktığını bildirdi.

Sulama projeleri hakkında da bilgi veren Erdoğan, 12 yılda 273 bin dönüm tarım arazisini sulamaya açtıklarını, 393 bin dönüm arazinin de sulama suyu hazır olduğunu söyledi. Erdoğan, bunların dışında Samsun'da 9 gölet ve sulama inşa ettiklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm bunlarla beraber, 26 adet atık tesisi kazandırdık. Samsun, bereketli ovalarıyla tarımın merkezi olan illerimizden biri. Verdiğimiz tarımsal destekler, hiçbir dönemle mukayese edilmeyecek şekilde. Bu büyükşehir Belediyesi, artık merkezdeki ilçeleri kapsamıyor. Samsun'un en ücra köşesini kapsıyor. Yani Yusuf Bey, en ücra köşedeki köye de hizmet götürecek. Yolunu yapacak, su kanalizasyon sıkıntısı varsa onu yapacak."

Samsun'un doğalgaz ile geçen yıl buluştuğunu dile getiren Erdoğan, doğalgazın tüm illerde yaygınlaştırılacağını kaydetti. Erdoğan, iktidara geldiklerinde 9 ilde doğalgaz olduğunu, şimdi bu sayının 72'ye çıktığını belirtti.

Çok sayıda camiyi de aslına uygun şekilde inşa ettiklerini vurgulayan Erdoğan, çeşitli eserleri de aslına uygun olarak restore ettiklerine dikkati çekti.

Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yusuf Ziya Yılmaz'ın Samsun'a raylı sistemi getirdiğini, metrobüs hattının çalışmalarının da devam ettiğini anlatan Erdoğan, "Yusuf Ziya kardeşimin, birçok alanda yeni projeleri var. Merkezi yönetim olarak bizler, büyükşehir olarak Yusuf Ziya Bey, ilçe belediyelerimiz el ele vereceğiz ve yeni bir Samsun meydana getireceğiz" ifadesini kullandı.

Toplam 17 ilçe ve büyükşehir ile "18'de 18 yapmaya var mıyız?" diye soran Erdoğan, "Her zaman yanımızda oldunuz. İnanıyorum ki bunu da halledeceksiniz. Unutmayın, kale içeriden fethedilir. Onun için size çok iş düşüyor. Onun için durmayacağız, 5 gün kapı kapı dolaşacağız" dedi.

Seçim günü herkesin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Size oy pusulasını verdiklerinde çizik mizik olursa geri verin. AK Parti'nin logosunun altına, ne yapacaksınız. 10. sırada. Oraya, mührü vuruyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, şunları belirtti:

"Ne olursa olsun, tek millet. Ben, Türk'ü Türk olduğu için, Kürt'ü Kürt olduğu için, Abhaz'ı Abhaz olduğu, Laz'ı Laz, Gürcü'yü Gürcü olduğu için sevmiyorum. Beni yara tan Allah, onları da yara ttığı için seviyorum. Tek bayrak. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak uğrunda ölen varsa vatandır. Bayrağımıza eş bir bayrak tanımıyoruz. Tek vatan... En batıda ne varsa en doğuda da o olacak. Kuzeyde ne varsa güneyde de o olacak. Tek devlet. Tamam mı?"

Erdoğan, konuşmasını "Beraber yürüdük biz yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda. Şimdi dinlediğim tüm şarkılarda, bize her şey sizi hatırlatıyor, bize her şey Samsun'u hatırlatıyor. Bize her şey Türkiye'yi hatırlatıyor" diyerek tamamladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...