Tgrt Haber
10 Nisan 2023 11:55 - Güncelleme : 10 Nisan 2023 13:10

Malta Vatandaşlığı Nasıl Alınır? Başvurusu, Şartları!

Günümüz dünya üzerinde en fazla turistin gittiği yerlerden biri olan Malta, aynı zamanda öğrencilerin de eğitim almak için ilk tercihlerinde yer alan bir bölgedir. Akdeniz'in kalbinde yer alan Malta birçok küçük adadan ve takım adalarından oluşuyor. Malta vatandaşlığı almak isteyen vatandaşların sayısı da oldukça fazla. Peki, Malta Vatandaşlığı Nasıl Alınır? Başvurusu, Şartları neler?

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT HABER
Malta Vatandaşlığı Nasıl Alınır? Başvurusu, Şartları!
Malta,vatandaşlık

Malta vatandaşlığı almak için izlenebilecek birden çok yol bulunur. Çünkü Malta, Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerden biri olarak; çeşitli yöntemler ve şartlar dahilinde, Malta vatandaşlık başvurusu işlemlerini takip eder. Malta vatandaşlığına başvurmak için izlenmesi gereken bu yollardan bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Yatırım yapın: Malta vatandaşlığına yatırım yaparak başvuru yapma seçeneğiniz vardır. Bu yatırım programı kapsamında, Malta hükümetine belirli bir miktarda para yatırmanız veya Malta'daki emlak piyasasına yatırım yapmanız yeterlidir.
  2. Kalacak yer sağlayın: Malta vatandaşlığına başvuran kişilerin Malta'da kalacak bir yerleri olması beklenir. Eğer Malta içerisinde ikamet edecek bir alanınız bulunmuyorsa, başvurunuz direkt geçersiz sayılır.
  3. İngilizce dil yeterliliğini kanıtlayın: Malta vatandaşlığına başvurmak için, İngilizce dil yeterliliği talep edilir. Bu dil yeterliliği özellikle iş kurmak isteyenler için önemlidir ve vatandaşlık almak adına zaruri görülür.

MALTA VATANDAŞLIK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Malta vatandaşlığı için başvuruda bulunmadan önce kişilere tavsiye edilen ilk madde, vatandaşlık koşullarını sağlıyor olduklarından emin olmalarıdır. Öte yandan bu koşulları istisnasız bir şekilde sağladığından emin olan kişiler ise başvuru aşamasına geçiş yapabilirler.

Başvuru aşamasının ilk adımında, Malta vatandaşlık başvuru formunu doldurmanız ve gerekli belgeleri sunmanız gerekir. Bu belgeler arasında; pasaport, doğum belgesi, evlilik belgesi (varsa), sağlık raporu ve diğer kişisel belgeler yer alır. Daha sonra ise Malta hükümeti, Malta vatandaşlık başvurusu yapan kişilerle mülakatlar gerçekleştirebilir. Bu mülakatlarda, adayların neden Malta vatandaşı olmak istedikleri, Malta'ya nasıl katkıda bulunacakları ve Malta kültürüne ne kadar aşina oldukları gibi konularda sorular yöneltilir.

Malta vatandaşlık başvurusu işlemi, yaklaşık 12 ila 14 ay arasında sürebilir. Başvurunuz onaylandığında, Malta vatandaşlığına resmen sahip olursunuz. Fakat genellikle bu süreç içerisinde profesyonel yardım almanız önerilir.

Malta Vatandaşlığı Nasıl Alınır? Başvurusu, Şartları!

MALTA VATANDAŞLIK BAŞVURUSU ŞARTLARI NELERDİR?

Malta vatandaşlık başvuru şartları arasında tüm maddeler, ülkenin ve toplumunun refahını sıkıntıya atmamak adına koyulan kurallardır. Dolayısıyla genellikle öne sürülen ilk şart, kişinin adli sicil kaydının bulunmaması ve herhangi bir olumsuz durumunun içerisinde yer almamasıdır. Fakat bunun dışında kalan diğer şartları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Malta'da taşınmaz mal satın alarak veya kiralamak yoluyla Malta ekonomisine yatırım yapabilirler. Bu yatırım tutarı, en az 350.000 Euro olmalıdır.
  • Başvuru yapmak isteyen kişilerin en az 18 yaşından büyük olmaları gerekir.
  • Sağlık raporu aracılığıyla sorun yaratacak herhangi bir hastalığın olmadığı kanıtlanmalıdır.
  • Malta'da en az 1 yıl boyunca ikamet etmiş olmanız zaruridir. Ayrıca Malta’da kaldığınız süre boyunca düzenli olarak çalıştığınızı da beyan edebilmelisiniz.
  • İngilizce dil yeterliliği hususunda, öne sürülen dil sınavlarına girerek bu seviyeyi kanıtlamanız beklenir.

MALTA VATANDAŞLIK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Malta vatandaşlık başvurusu için gerekli belgeler özelindeki tüm içeriklerin; aslına uygun, eksiksiz ve bütünüyle güncel olmaları gerekir. Bahsi geçen bu belgeleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Pasaport
  • Doğum Belgesi
  • Evlilik belgesi
  • Sağlık raporu
  • Mali durum kanıtları
  • Dil yeterlilik belgeleri
  • Emeklilik belgeleri
  • Sabıka kaydı

MALTA VATANDAŞLIK BAŞVURU ÜCRETİ NE KADARDIR?

Malta vatandaşlık başvuru ücreti Ulusal Kalkınma ve Sosyal Kalkınma Fonu'na (NDSF) veya taşınmaz mal yatırımlarına katılan kişiler için farklıdır. NDSF yatırım programına katılanlar, başvuru ücreti olarak 650.000 Euro ödemelidirler. Taşınmaz mal yatırımlarına katılan kişilerin ise ücretleri 350.000 Euro ile 560.000 Euro arasında değişebilir. Başvuru süreci tamamlandığında ise Malta vatandaşlık başvurusu incelenir ve onaylanırsa, ekstra bir ücret daha ödenir.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...