Tgrt Haber
24 Nisan 2024 16:30 - Güncelleme : 25 Nisan 2024 14:08

Kol kırılmasıyla başlayan boks şampiyonluğu! Buse Naz Çakıroğlu’nun hayatı ve kariyeri

2023 Avrupa Oyunları'nda boks dalında mücadele eden Buse Naz Çakıroğlu 2024 Paris Olimpiyatları’nda kota aldı. Buse Naz Çakıroğlu kimdir, hangi kulüpte?

Editör: Şeyda Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Kol kırılmasıyla başlayan boks şampiyonluğu! Buse Naz Çakıroğlu’nun hayatı ve kariyeri

2021 Tokyo Olimpiyatları’nda kota almaya hak kazanan Buse Naz Çakıroğlu, Türkiye’nin olimpiyatlara boks dalında kota kazanan ilk kadın sporcusudur.

BUSE NAZ ÇAKIROĞLU KİMDİR?

26.05.1996 yılında Trabzon’da doğan 28 yaşındaki Türk boksör, 1.64 boyunda ve 50 kilodur. Fenerbahçe Spor Kulübüne üye olan genç boksörün üniversite hayatı, Düzce Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünde başladı.
Spor hayatına kardeşinin kolu kırılması üzerine annelerinin kasları güçlensin diye boksa yazdırdığında, kardeşine eşlik etmek için boksa yazılmasıyla başladı.
Antrenörünün yeteneğini fark etmesiyle boksa devam etti.

Kol kırılmasıyla başlayan boks şampiyonluğu! Buse Naz Çakıroğlu’nun hayatı ve kariyeri - 1. Resim

BUSE NAZ ÇAKIROĞLU KARİYERİ

2018 EUBC Büyük Kadınlar Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan Çakıroğlu, 2019 yılında Avrupa Şampiyonu oldu. 

2019 yılındaki AIBA Büyük Kadınlar Şampiyonası’nda gümüş madalya almaya hak kazandı. Aynı yıl Çek Cumhuriyeti’nde yapılan Uluslararası Boks Turnuvası’nda altın madalya sahibi oldu.

Yine 2019 yılında Madrid’de düzenlenen EUBC Büyük Kadınlar Boks Avrupa Boks Şampiyonası’nda şampiyonanın en iyi kadın boksörü seçildi.

2020 yılında Fransa Paris’te gerçekleştirilen Tokyo Olimpiyatları Oyunları’nda Avrupa Kota Müsabakaları altın madalyasını kazandı.

Buse Naz Çakıroğlu, Türkiye’ye boks dalında ilk altın madalya ve olimpiyatlara ilk kota kazandıran sporcusu oldu.

2020 Tokyo Olimpiyatları’nın final maçında Bulgar rakibine yenilerek gümüş madalya kazandı. Son turunda ise Özbek, Taylandlı ve Çin rakibini yenerek final maçına çıktı.

Uluslararası Boks birliği (IBA) tarafından İstanbul’da düzenlenen 2022 Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nda altın madalya sahibi oldu. 

2023 yılında Koç Holding ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi işbirliğiyle sporcuları teşvik etmek için verilen Mustafa V. Koç ödülünü aldı.

Polonya’da yapılan 2023 Avrupa Oyunları’nda 5-0 skorla rakibini yenerek altın madalya sahibi oldu. Aynı zamanda 2024 Paris Yaz Olimpiyatları’na kota kazandı.

Zorluklara rağmen pes etmeyen, her zaman umutlu olan ve hayalleri için savaşan her insanın hayatının ilham kaynağı olduğunu belirten Çakıroğlu’nun motivasyonu olimpiyat madalyası almak.

Kol kırılmasıyla başlayan boks şampiyonluğu! Buse Naz Çakıroğlu’nun hayatı ve kariyeri - 2. Resim

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...