Tgrt Haber
05 May 2022 11:35 - Güncelleme : 05 May 2022 11:42

ABD istihbaratı söyledi Ukrayna ordusu Rus generalleri öldürdü

ABD merkezli basın kuruluşu New York Times, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ile ilgili çarpıcı habere imza attı. ABD’li üst düzey yetkili gazeteye yaptığı açıklama istihbaratların savaşta birçok Rus generalin öldürülmesi için kritik bilgileri Ukrayna’ya verdiğini söyledi.

ABD istihbaratı söyledi Ukrayna ordusu Rus generalleri öldürdü

Rusya ile Ukrayna arasında savaşta 70 gün geride kalırken yaşanan Ukrayna birliklerinin direnişi sürüyor. Sivil ve askeri anlamda Rus birliklerine karşı savaşan Ukraynalılar çok sayıda Rus generali öldürürken bazı bölgeleri ise geri almaya başladı. Ukraynalı yetkiler savaşta ön safhalarda yaklaşık 12 generalin öldürdüklerini söyledi.

ABD BİLGİLERİ UKRAYNA’YA VERDİ

ABD merkezli basın kuruluşu New York Times’a açıklamalarda bulunan üst düzey ABD’li yetkili generallerin öldürülmesinde ABD istihbaratının yardımına dikkat çekti. Yetkililer verilen bilgiler ile Donbas’ta Ukraynalılar tarafından öldürüldüğünü söylerken rakam vermekten ise kaçındı.

UKRAYNA BİRLİKLERİ TAM HEDEFTEN VURDU

ABD, Rus ordusunun sık sık yer değiştiren mobil karargâhı hakkında yer ve diğer ayrıntıları Ukraynalılar ile paylaşırken bu bilgiler sayesinde ise saldırılar gerçekleşti. ABD’nin Ukrayna’ya olan askeri desteğin bir parçası olduğu ifade eden yetkili ayrıca bu bilgiler ile yeni saldırıların yapılabileceğine dikkat çekti.

RUS ORDUSU TEKRAR TOPARLANIYOR

Yayımlanan haberde savaşın başlarında başkent Kiev’e ilerlemeyi amaçlayan Rus ordusunun şimdiye kadar yavaş ve düzensiz şekilde Ukrayna’nın doğusuna yönelerek yeniden toparlanmaya çalıştığı yazıldı. 

TÜM SALDIRILAR ABD İSTİHBAHRATI İLE GERÇEKLEŞMEDİ

Pentagon sözcüsü John F. Kirby, Ukraynalılara sağlanan istihbarat hakkında sorulan soruya, "Bu bilgilerin ayrıntılarını konuşmayacağız" dedi. Ancak ABD'nin "Ukrayna'ya kendilerini savunmak için kullanabilecekleri bilgi ve istihbarat sağladığını" kabul etti. Bu makalenin yayınlanmasının ardından Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson yaptığı açıklamada, savaş alanı istihbaratının Ukraynalılara "Rus generallerini öldürmek amacıyla" verilmediğini söyledi. Tüm saldırılar Amerikan istihbaratıyla gerçekleştirilmedi. Çok sayıda ABD'li yetkiliye göre, hafta sonu doğu Ukrayna'da Rusya'nın en yüksek rütbeli üniformalı subayı General Valery Gerasimov'un ziyaret ettiği bir yerde düzenlenen greve Amerikan istihbaratı yardım etmedi. Yetkililer, ABD'nin en üst düzey Rus liderler hakkında istihbarat sağlamasını yasakladığını söyledi. Ancak yetkililer, diğer generallerin ölümlerinde Amerikan istihbaratının kritik olduğunu kabul etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...