Tgrt Haber
04 Temmuz 2023 09:13 - Güncelleme : 04 Temmuz 2023 09:13

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa’daki olaylara yorumu dünya basınında!

Son dakika haberi: Fransa’daki 17 yaşındaki gencin polis kurşunuyla öldürülmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değerlendirmesi dünya basınında büyük yankı uyandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa’daki olaylara yorumu dünya basınında!
Fransa,cumhurbaşkanı erdoğan,manşet

Fransa sokakları yangın yeri. 17 yaşındaki gencin polis kurşunuyla öldürülmesi sonrası başlayan protestolarda bir hafta geride kaldı. Binlerce kişinin gözaltına alındığı eylemlerde birçok noktada alevler yükseldi. Yağma ve “iç savaş” çığlıklarının atıldığı olaylara ilişkin Fransa Cumhurbaşkanı Macron ailelere seslenerek “Çocuklarınıza sahip çıkın” dedi.

ERDOĞAN’DAN FRANSA’DAKİ OLAYLARA YORUM

Dünyanın yakından takip ettiği Fransa’daki olaylara ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan da değerlendirmelerde bulundu. Kabine sonrası kameraların karşısına geçen Erdoğan Fransa’daki olayları 'kurumsal ırkçılık' ile tanımladı.

Erdoğan, "Beyaz adamın üstünlüğüne dayanan sömürgeci, kibirli, gayriinsani zihniyetin varlığının halen devam ettirdiğinin işaretidir. Özellikle sömürgeci geçmişi ile bilinen ülkelerde kültürel ırkçılık, kurumsal ırkçılığa dönüşmüştür. Fransa'da başlayan olayların kökünde işte bu zihniyetin inşa ettiği sosyal mimari vardır. Sistematik baskı gören varoş, gettolarda yaşamaya mahkûm edilen göçmenlerin çoğu Müslümanlar'dır. Şiddet maalesef şiddeti doğurmuş ve bugünkü hadiseleri tetiklemiştir." dedi.

“KURUMSAL IRKÇILIK” İFADESİ DÜNYA BASININDA

Erdoğan'ın Fransa açıklamaları ise dünya basınında geniş yer buldu. Al Jazeera, Erdoğan'ın Fransa'daki ayaklanmalarla ilgili konuştuğundan bahsederek 'kurumsal ırkçılık' tanımını öne çıkardı.

Al Arabiya da Erdoğan'ın 'kurumsal ırkçılık' sıfatını öne çıkaran gazeteler arasındaydı. Haberde Fransa'nın sömürgeci geçmişinden bahsedildi.

ABD gazetesi Barron's da Erdoğan'ın sözlerine yer verdi. AFP'ye dayandırılan haberde Erdoğan'ın aynı zamanda İslamofobik düşünceyi de sert bir dille eleştirdiğinden bahsedildi.

Yunan gazetesi Kathimerini de Erdoğan'ın 'ırkçılık' ve 'sömürgecilik' sözlerini ön plana çıkardı. Aynı zamanda haberde Erdoğan'ın Fransa'yı sömürgecilik geçmişi ile suçladığından bahsedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa’daki olaylara yorumu dünya basınında!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...