Tgrt Haber
10 Kasım 2023 08:50 - Güncelleme : 10 Kasım 2023 09:06

Dünya yeni bir ada daha kazandı

Japonya açıklarında denizin altındaki bir volkanın patlaması sonucunda yeni bir ada meydana geldi. 100 metrekarelik kara kitlesi dünyanın en yeni adası olarak kayıtlara geçti.

Dünya yeni bir ada daha kazandı
japonya,ada

Japonya'da ortaya yeni bir ada çıktı. Lwo Jima Adası yakınlarında, deniz altında volkanik patlamalar meydana geldi. Ardından yeni bir ada oluştuğu açıklandı. Oluşan 100 metrekarelik kara kütlesi, ‘dünyanın en yeni adası’ olarak da kayıtlara geçti. The Japan Times’ın bildirdiğine göre bu ada, isimsiz bir deniz altı yanardağının 21 Ekim’de patlaması sonucu oluştu. Bu habere göre, 30 Ekim itibarıyla magma deniz yüzeyine ulaştı ve yeni bir ada şeklinde birikmeye başladı.

HEM KAZANIYOR HEM KAYBEDİYOR

Japonya Uzamsal Bilgi Kurumu, dijital haritalama teknolojisini kullanarak ülkede toplam 14 bin 125 ada tespit ettiğini açıkladı. Bu rakam önceden tahmin edilenden 7 bin 273 ada daha fazla olduğu anlamına geliyor. Japonya yeni adalar kazanırken zaman zaman da kaybediyor. Hokkaido kıyısının 500 metre açıklarında bulunan Hanakita Kojima'nın 2018 yılında fark edilmeden dalgaların altına kaldığı ve yok olduğu düşünülüyor.

Japonya’nın bu kadar çok adaya sahip olmasının jeolojik ve coğrafi faktörlerinden biri de konumunun bu eşsiz özelliği. 2023 öncesinde resmi ada sayının 6 bin 852 olduğu düşünülüyordu. Ancak bu yılın başlarında yapılan yeniden sayım, toplamda yaklaşık 14 bin 125 adayla bu rakamın muhtemelen iki katından fazla olduğunu buldu.

“KAZINARAK KAYBOLABİLİR”

Tokyo Üniversitesi'nden fahri volkanoloji profesörü Setsuya Nakada, ada ile ilgili “Daha önceki bir aşamada, siyah renkli dikey bir jet, katılaşmış bir magma olan enkaz ve su yukarı doğru fışkırdı. 3 Kasım’dan bu yana patlama değişmeye başladı ve volkanik kül emisyonu patlayıcı bir şekilde devam ediyor” diyerek şöyle devam etti: “Lavın bulunmadığı alanlar kazınarak kaybolabilir. Eğer giderek daha fazla lav çıkıp alanı kaplarsa, o kısmın sonsuza kadar kalacağını düşünüyorum.”

 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...