Tgrt Haber
16 Kasım 2023 16:11 - Güncelleme : 16 Kasım 2023 17:31

Gazze’de salgın alarmı! Sokaklara kanalizasyon suyu akıyor: İshal vakaları yüzde 40 arttı

Gazze'de salgın hastalıklar yaygınlaşıyor. BM Gazze’de yakıt kıtlığı kaynaklı su krizi nedeniyle ishal vakalarının yüzde 40 arttığını bildirdi. Kanalizasyon pompalarının yakıtı bittiği için Refah’ta sokaklara kanalizasyon suları aktığına dikkat çekildi.

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: Anadolu Ajansı
bm,gazze,israil

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar 41. gününde devam ediyor. İsrail güçlerinin Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılar İsrail'in Sderot kentinden görüntülendi. Saldırılar devam ederken Birleşmiş Milletler (BM) Gazze’de yakıt kıtlığı kaynaklı su krizi nedeniyle ishal vakalarının korkutucu düzeye geldiğini paylaştı. 

BM raportörleri yaptıkları açıklamada, “Bazı ülkelerin İsrail'in Gazze halkına karşı savaş yöntemine desteğinden ve uluslararası sistemin soykırımı önlemede seferber olmamasından derin endişe duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.

İSHAL VAKALARI YÜZDE 40 ARTTI

BM yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Gazze’de yakıt kıtlığı kaynaklı su krizi ishal vakalarını yüzde 40 artırdı. Kanalizasyon pompalarının yakıtı bittiği için Refah’ta sokaklara kanalizasyon suları akıyor. Bazı ülkelerin İsrail'in Gazze halkına karşı savaş yöntemine desteğinden ve uluslararası sistemin soykırımı önlemede seferber olmamasından derin endişe duyuyoruz" denildi.

"SOYKIRIM YAPILIYOR"

Raportörlerin Gazze'deki soykırım riskine ilişkin endişelerini daha önce de dile getirdikleri hatırlatılan açıklamada, "Ülkelerin çağrımıza kulak vermemesi ve derhal ateşkes sağlanmamasından büyük rahatsızlık duyuyoruz. Bazı ülkelerin, İsrail'in Gazze halkına karşı savaş yöntemine desteğinden ve uluslararası sistemin soykırımı önlemede seferber olmamasından derin endişe duyuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

BM özel raportörleri, İnsan Hakları Konseyinin özel mekanizmaları olarak tanınan sürecin bir parçası olarak biliniyor. BM İnsan Hakları sistemindeki "bağımsız" özel mekanizmalar, Konseyin belirli bir ülkenin durumunu veya dünyanın herhangi bir yerindeki tematik sorunları ele alan bağımsız bilgi toplama ve izleme mekanizmaları olarak öne çıkıyor. BM bünyesinde bulunmayan özel mekanizmaların uzmanları, gönüllülük esasına göre ve bağımsız olarak çalışmalarını yürütüyor.

Gazze'de saldırılar sonucu çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

ASKERİ BULDOZERLER GETİRİLDİ

Öte yandan İsrail ordusunun kuşatma altına alarak baskın düzenlediği Gazze’deki Şifa Hastanesi bahçesinde tankların çekilmesinin ardından buldozerlerle kazı yaptığı bildirildi. Şifa Hastanesi'nden isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, İsrail tanklarının hastane bahçesinden çekilmesinin ardından askeri buldozerlerin getirildiğini söyledi.

İSRAİL BAHÇEDE KAZI YAPIYOR

Hastane bahçesindeki araçların çıkarıldığını aktaran kaynak, İsrail ordusuna ait buldozerlerin hastanenin arka bahçesinde “geniş çaplı bir kazı” yaptığını belirtti. Buldozerlerin hastane arazini dümdüz ettiği ve buradaki çadırları, tesisleri, çardakları yıktığı aktarıldı. Aynı kaynak, İsrail ordusunun hastane çevresine her yönden uyguladığı kuşatmayı sürdürdüğünü, hastanenin içinde ve dışında hareket eden her şeyi hedef aldığını kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...