Tgrt Haber
28 Kasım 2022 14:29 - Güncelleme : 28 Kasım 2022 14:56

İran dini lideri Hamaney'in yeğeni Feride: Rejim çocukları öldürüyor İran'la bağınızı koparın

İran’da protestoculara karşı şiddeti şekillendiren dini lider Ali Hamaney’in yeğeni Feride Muradhani, yabancı hükümetlere İran'la bağlarını koparma konusunda çağrıda bulundu. Muradhani, rejimin çocukları öldürdüğünü de dile getirdi.

İran dini lideri Hamaney'in yeğeni Feride: Rejim çocukları öldürüyor İran'la bağınızı koparın
ali hamaney,iran,mahsa amini,protesto

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül günü, başörtüsünü kurallara uygun bağlamadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de komalık halde kaldırıldığı hastanede ölmesiyle başlayan protestolar hız kesmedi. Üç aydır İran polisinin sert müdahalesi nedeniyle birçok kişi ölse de halk sokaklardan çekilmedi. 

Mahsa Amini protestolarına yüz binlerce kişi destek olurken aralarında sporcular, sanatçılar da bulundu hatta bazıları gözaltına alındı, tutuklandı. Sürpriz bir isim ise İran'ın dini lideri Ali Hamaney’in yeğeni Feride Muradhani oldu. Muradhani, Amani protestolarına destek verdi, son olarak ise yabancı hükümetlere İran ile bağlarını koparma çağrısında bulundu.

İran dini lideri Hamaney'in yeğeni Feride: Rejim çocukları öldürüyor İran'la bağınızı koparın

''ÇOCUKLARI ÖLDÜREN CANİ REJİM''

Feride sosyal medyada viral olan açıklamasında şunları söyledi:

''Özgür insanlar, hükümetlerinize bu cani ve çocukları öldüren rejime destek vermeyi bırakmasını söyleyin. Bu rejim, temel aldığı hiçbir dini yükümlülüğü yerine getirmiyor. Gücü ve iktidarı elinde tutmak için hiçbir kuralı dinlemiyor. Özgür ve demokratik ülkeler, İran'daki temsilcilerini sembolik bir jest olarak geri çekmeli ve bu vahşi rejimin temsilcilerini ülkelerinden sürmeli.''

Öte yandan HRANA News’e göre, ülke genelinde iki aydan fazla süredir devam eden olaylarda 26 Kasım itibarıyla 63’ü 18 yaş altı olmak üzere 450 protestocu öldürüldü. Olaylarda 60 güvenlik gücü mensubunu öldürülürken, 18 bin 173 kişi de gözaltına alındı.

MAHSA AMİNİ'NİN ÖLÜMÜ VE PROTESTOLAR

Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan Mahsa Amini, 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Amini’nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze merasimi sonrasında başlayan gösteriler ülke geneline yayılmıştı.

İran dini lideri Hamaney'in yeğeni Feride: Rejim çocukları öldürüyor İran'la bağınızı koparın

Tahran Emniyet Müdürlüğü Mahsa Amini’nin ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada, Amini’nin uygun olmayan başörtüsü nedeniyle gözaltına alındığını ve ardından karakolda hiçbir fiziki temas olmadan baygınlık geçirdiğini belirtmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...