Tgrt Haber
30 Ekim 2023 18:47 - Güncelleme : 30 Ekim 2023 20:01

İsrail'i çalkalayan belge: Tatbikat sanıp Netanyahu'ya haber vermediler

ABD'li New York Times gazetesi Hamas'ın 7 Ekim'deki operasyonu karşısında büyük zayiat veren İsrail'in 4 ölümcül hatasını yazdı. Gazete, İsrail istihbaratının o gece Hamas cephesindeki hareketliliği fark ettiğini ancak bunu bir 'gece tatbikatı' olarak düşündüklerini iddia etti. Hamas'ın operasyon hazırlığının İsrailli yetkililer tarafından ciddiye alınmadığı belirtilen analizde Başbakan Benjamin Netanyahu'yu kimsenin uyarmadığına dikkat çekildi.

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
İsrail'i çalkalayan belge: Tatbikat sanıp Netanyahu'ya haber vermediler
israil,hamas,abd

Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuna tamamen hazırlıksız yakalanan İsrail, son yılların en büyük kayıplarını verdi.

İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 312'si asker 1400 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

Hamas'ın büyük zayiat veren operasyonu sonrasında İsrail'de eleştiri okları istihbarat birimlerine yönelmiş durumda.

OPERASYON HAZIRLIĞINI TATBİKAT ZANNETİLER

Hamas'ın saldırısı öncesi İsrail'in yaptığı 4 ölümcül hatayı yazan ABD'li New York Times gazetesi, 'Hamas'ın savaşa girmeye niyeti olmadığına' ikna olan İsrail istihbarat ve ulusal güvenlik yetkililerinin o gece Hamas cephesindeki hareketliliği fark ettiğini ancak bunu bir 'gece tatbikatı' olarak düşündüklerini iddia etti.

Yetkililerin Hamas'ın el telsizlerindeki trafiği dinlemesi durumunda sonucun çok daha farklı olabileceğini öne süren NYT, İsrail'in Hamas'ı takip eden 8200 biriminin Hamas üyelerinin telsiz trafiğini dinlemeyi bir yıl önce bıraktığını, çünkü bunu bir vakit kaybı olarak gördüklerini yazdı.

İç istihbarat servisinden Ronen Bar'ın İsraillli komutanlarla Hamas cephesindeki hareketliliği tartıştığını ve bunun 'küçük çaplı bir saldırı' olduğunu düşünerek 'Tequila' ekibini İsrail'in güney sınırına konuşlandırdığını yazan gazete, "Saldırının neredeyse başlangıcına kadar hiç kimse durumun Başbakan Benjamin Netanyahu'yu uyandıracak kadar ciddi olduğuna inanmıyordu" ifadelerini kullandı.

İSRAİL'İN 4 ÖLÜMCÜL HATASI

İsrailli, Arap, Avrupalı ve Amerikalı yetkililerle görüşen New York Times gazetesi, analizinde gelinen noktanın peş peşe yapılan hataların bir sonucu olduğunu vurguladı ve bunları 4 madde halinde sıraladı:

1- İsrail Başbakanı Netanyahu iç politikalarının neden olduğu siyasi kargaşanın ülkenin güvenliğini zayıflattığı ve İsrail düşmanlarını cesaretlendirdiği konusunda uyarıldı ancak politikalarında geri adım atmadı.

'HAMAS'IN TEHDİDİNİ YANLIŞ DEĞERLENDİRDİLER'

2-İsrailli yetkililer Hamas'ın oluşturduğu tehdidi yıllarca yanlış değerlendirdi. NYT'ye isminin açıklanmaması koşulu ile konuşan 5 kaynak, İsrail istihbaratının resmi raporlarındaki değerlendirmenin 'Hamas'ın İsrail'in yıkıcı bir yanıt vereceği bir saldırı ile ilgilenmediği yönünde' olduğunu belirtti.

3-Başbakan Netanyahu ve üst düzey yetkililerinin, İsrail için en büyük tehdidi İran ve Hizbullah olarak görmesi dikkatleri Hamas'tan uzaklaştırdı.

ABD İSTİHBARAT TOPLAMAYI BIRAKTI

4- ABD son yıllarda Hamas hakkında istihbarat toplamayı büyük ölçüde bırakmış ve Hamas'ın İsrail'in idare edebildiği bölgesel bir tehdit olduğuna inanmıştı. 

NETANYAHU SORUMLULUK ALMADI

Hamas'ın şoke eden saldırısı sonrası üst düzey birçok isim hatalarını kabul ederken Başbakan Netanyahu kendini Hamas konusunda uyarmadıklarını belirterek sorumluluğu ordu ile istihbarat servislerine yükledi.

Yaptığı açıklama savaş kabinesi de dahil birçok kesimden tepki görünce geri adım attı ve sosyal medya hesabından özür diledi. Ancak geç gelen özür eleştiri oklarının önüne geçemedi.

New York Times gazetesinde yer alan analize göre, ülkenin 75 yıllık tarihindeki en kötü krizlerden biri sırasında yapılan talihsiz açıklama Netanyahu'nun liderliğine ilişkin kaygıları güçlendirdi.

İSRAİL GAZETESİNDEN ORTALIĞI KARIŞTIRACAK İDDİA

İsrail gazetesinden Yedioth Ahronoth konuyla ilgili bir haber yayımladı. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun " Gazze'deki durumun tehlikeli boyutta olduğunu bilmediğini" söylediği aktarılan haberde, ancak dönemin Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın 21 Aralık 2016'da Netanyahu için ayrıntılı bir belge hazırladığını öne sürdü.

Haberde "Hamas'ın, çatışmayı gelecekte, İsrail topraklarına taşımayı planladığı ama bunun hiçbir siyasi veya güvenlik yetkilisi tarafından ciddiye alınmadığı" belirtildi.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...