Tgrt Haber
18 Eylül 2022 16:52 - Güncelleme : 18 Eylül 2022 23:10

Kırgızistan ve Tacikistan çatışmalarında ölenlerin sayısı arttı! Sınır bölgesinde son durum

Kırgızistan ve Tacikistan milli muhafızları arasında çıkan çatışmalarda ölü sayısı arttı. Kırgızistan son olarak hayatını kaybedenlerin sayısını 46 olarak açıklarken Tacikistan 25 sivilin öldüğünü bildirilmişti. Kırgızistan'da ulusal yas ilan edildi. Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki çatışmalarda can kaybı 94’e yükseldi.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, AA
Kırgızistan ve Tacikistan çatışmalarında ölenlerin sayısı arttı! Sınır bölgesinde son durum
kırgızistan,tacikistan

16 Eylül'de başlayan Kırgızistan-Tacikistan çatışmalarında acı bilanço gün geçtikçe arttı. Kırgızistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 18 Eylül'de yerel saatle 17.00 itibarıyla sağlık kurumlarına 22 kişinin cesedinin getirilmesiyle ölü sayısının 46'ya çıktığı belirtilmişti.

İki ülkenin 16 Eylül saat 16.00 itibarıyla ateşkes ilan etmesinin ardından Kırgızistan tarafında aralarında askerilerin de bulunduğu 24 kişinin cansız bedeninin ülkenin güneyindeki Batken bölgesinde hastanelere getirildiği açıklanmıştı.

KIRGIZİSTAN'DA ULUSAL YAS

Kırgızistan'da, Tacikistan sınırında meydana gelen çatışmalarda hayatını kaybeden ve yaralanan kişiler için yarın bir günlük ulusal yas ilan edildi. Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un ulusal yas ilan edilmesine ilişkin kararnameyi imzaladığı aktarıldı. Yarın, ulusal yas dolayısıyla televizyon ve radyo gibi kurumlara eğlence programlarını iptal etmeleri tavsiye edildi.

Öte yandan, tüm devlet ve yurt dışı diplomatik temsilciliklerinde bulunan Kırgızistan bayrağının yarıya indirileceği belirtildi.

TACİKİSTAN'DA ÇOCUKLAR DA DAHİL 25 KİŞİ ÖLDÜ

Tacikistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 16 Eylül'de Kırgız tarafının Tacik köylerini hedef aldığı ileri sürüldü. Açıklamada, çatışmada, Tacikistan tarafında aralarında çocukların da bulunduğu 25 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Tacikistan Sınır Koruma Birliklerinden yapılan açıklamada ise Tacik-Kırgız sınırındaki durumun nispeten sakin olduğu ancak zaman zaman ateşkes ihlallerinin yaşandığı bilgisi yer aldı.

Açıklamada, "Tacikistan, iki komşu ülke sınırında güvenlik ve istikrarın yeniden sağlanmasından yanadır. Tüm çabalarını anlaşmazlığı diplomasi yoluyla müzakere etmek ve çözmek için yönlendirmektedir." ifadesine yer verildi.

CAN KAYBI 94 OLDU

Gelen son bilgilere göre Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki çatışmalarda can kaybı 94’e yükseldi. Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 14-17 Eylül tarihlerinde Kırgızistan’ın egemen topraklarında yaşanan olayları Tacikistan’ın Kırgızistan’a karşı önceden planlanmış silahlı saldırı eylemi olarak görüldüğü belirtildi. Açıklamada, “140 bine yakın kişi tahliye edilmek zorunda kaldı. Çok büyük maddi zarar verildi” denildi.

Tacik tarafının “Tacikistan’a karşı silahlı saldırı eylemi” işlemekle ilgili asılsız suçlamalarının sorumluluğu ve suçu Kırgızistan’a atmak için bir girişim olduğu ifade edilen açıklamada, Tacik tarafının Kırgızistan’ın savunma eylemlerini itibarsızlaştırmak için bir dezenformasyon kampanyası başlattığına işaret edilerek, “Tacikistan Dışişleri Bakanlığı ve diğer makamların bilgileri gerçeği yansıtmadığını beyan ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Kırgızistan tarafında Tacik askerlerinin Kırgızistan topraklarında işlediği suçları kanıtlayan fotoğraf ve görüntülerin bulunduğu aktarıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...