Tgrt Haber
21 Ocak 2024 15:01 - Güncelleme : 21 Ocak 2024 15:01

Rusya'daki yeni yasa tasarısı seçim öncesi tepki çekti

Rusya Devlet Duması Başkanı Viyaçeslav Volodin, Rus ordusu hakkında 'yalan yayan' kişilerin malvarlığına el konulmasını öngören bir yasa tasarısını meclis gündemine getireceklerini söyledi.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Moscow Times
Rusya'daki yeni yasa tasarısı seçim öncesi tepki çekti
rusya,ukrayna,savaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle başlayan Ukrayna'nın işgal girişimi şiddetli çatışmalar yaklaşık 2 senedir devam ediyor. Aylar süren savaşa karşı Rus halkının tepkileri devam ederken meclise sunulacak yeni yasa tasarısı olayları alevlendirecek. Rusya Devlet Duması Başkanı Viyaçeslav Volodin, cumartesi günü yaptığı açıklamada ordu hakkında "yalan yayan" kişilerin malvarlığına el konulmasını öngören bir yasa tasarısının gelecek hafta meclis gündemine geleceğini söyledi.

Telegram hesabından bir paylaşım yapan Volodin, "Rusya'ya ihanet eden ve onu yok etmeye çalışan kişiler hak ettiği cezayı almalı ve ülkeye verdiği zararı sahip olduğu mülklerle karşılamalı" ifadelerini kullandı. Volodin yeni yasanın, "ülkeye, askerlere ve savaşta hizmet veren subaylara çamur atan alçaklarla mücadele için" hazırlandığını söyledi.

Yeni yasa tasarısının pazartesi günü mecliste görüşülmesi bekleniyor.

Rusya'daki yeni yasa tasarısı seçim öncesi tepki çekti

ORDU HAKKINDA YANLIŞ BİLGİ YAYMAK SUÇ

Rusya'da "ordu hakkında yanlış bilgi yaymak", Ukrayna savaşının ardından suç olarak kabul edilmişti.  Mevcut yasa, Ukrayna savaşıyla ilgili resmi kaynaklardan gelmeyen herhangi bir bilginin "yalan" olarak kabul edilerek soruşturma başlatılmasının önünü açıyor.

YÜZLERCE KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İhlali halinde 15 yıla kadar hapis cezası öngörülen yasa kapsamında şu ana kadar yüzlerce kişi gözaltına alındı. Rus insan hakları aktivisti Grigoriy Winter da bu isimlerden biri. 18 Ocak'ta hakkındaki davada karar verilen Winter, üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. 54 yaşındaki Winter hakkında, Rusya'nın Kiev yakınlarındaki Buça ve İrpin'de işlediği iddia edilen savaş suçlarını sosyal medya platformu VKontakte'de eleştirdiği için soruşturma başlatılmıştı.

Rusya'daki yeni yasa tasarısı seçim öncesi tepki çekti

Mahkemenin kararında, "İnsan hakları savunucusu, çok sayıda kişiyi yanlış yönlendirdi ve Rusya ordusunu itibarsızlaştırdı" ifadeleri yer aldı. Mahkeme, Savunma Bakanlığı'nın sitesinde konuyla ilgili "güvenilir bilgiler" yer almasına rağmen Rus aktivistin yanlış bilgiyi bilinçli şekilde yaydığına hükmetti.

Winter'a üç yıl hapis cezasının yanı sıra, sosyal medya yasağı ve iki yıl internet kullanmama cezası da verildi.

Kaynak: Moscow Times
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...