Tgrt Haber
18 Temmuz 2023 14:01 - Güncelleme : 18 Temmuz 2023 14:05

Tahıl krizinin çözümü için anahtar Türkiye’de! CNN International’dan dikkat çeken vurgu…

Rusya’nın ‘tahıl koridorunda’ anlaşmanın sona ermesi ile birlikte uzatmayacağını duyurması dünyanın gözünü bir kez daha bölgeye çevirdi. Erdoğan’ın tekrar devreye gireceği yönelik mesajları tüm dünyaya bir kez daha umut olurken CNN International krizin çözümü için yaptığı analiz dikkat çekti.

Tahıl krizinin çözümü için anahtar Türkiye’de! CNN International’dan dikkat çeken vurgu…
erdoğan,tahıl krizi,cnn,ukrayna

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 1,5 yılı geride bıraktı. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği savaşta milyonlarca Ukraynalı da ülkelerini terk etti. Dünyanın dikkatini çektiği tahıl koridoru Türkiye’nin etkin ve başarılı iş birliği ile uzatıldı. Ancak süresi dolan tahıl koridoru anlaşması için Kremlin’den tüm dünyayı şoke eden açıklama geldi. Rusya, Ukrayna tarım ürünlerinin dünya piyasalarına ulaşmasını sağlayan tahıl anlaşmasını uzatmayacağını dünyaya ilan etti.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ UMUT OLDU

Bu karar ile dünya çapında milyonlarca kişinin hayati öneme sahip tahıla erişimi riske girerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları anlaşmaya ışığının yeniden doğmasını sağladı.

“Erdoğan hala umutlu” başlığını atan Alman Frankfurter Rundschau “Rusya, Ukrayna'dan tahıl ihracatına ilişkin anlaşmayı durdurdu. Erdoğan anlaşmayı kurtarmak istiyor ve müzakereleri duyuruyor” dedi.

Haberinde Erdoğan'ın körfez turu öncesinde yaptığı açıklamalara yer veren Alman gazete Türkiye'nin müzakerelere başladığını yazdı.

CNN'DEN ERDOĞAN VE TÜRKİYE VURGUSU

Rusya'nın kararını 'küresel gıda arzına olası bir darbe' olarak nitelendiren CNN Internatinal anlaşmanın 2022'de Türkiye'nin katkısı ile yapıldığını hatırlattı. Stephen Collinson imzalı analizde ise Rusya'nın tahılı bir silah olarak kullandığı belirtildi.

Analizde Erdoğan'ın krizin çözümündeki önemine vurgu yapıldı. 2014-2016 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı'nda politika planlama kadrosunda görev yapan ve şu anda Washington'daki Amerika Katolik Üniversitesi'nde profesör olan Michael Kimmage CNN International'a Türkiye'nin benzersiz bir konumda olduğunu söyledi.

Türkiye'nin NATO üyesi olup hem Rusya hem de Ukrayna ile görüşebildiğine vurgu yapan Kimmage, "Putin-Erdoğan görüşmesinden önce bile tahıl anlaşmasının yeniden başlatılmasının çok olası olduğunu düşünüyorum çünkü bu, Rusya'yı uluslararası toplumun gözünde bir dereceye kadar koruyor" dedi.

Al Jazeera ise NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in Türkiye'nin krizde oynadığı role vurgu yaptığı açıklamasını öne çıkardı.

Haberde 'NATO Türkiye'nin arabuluculuk çabalarına rağmen Rusya'nın Karadeniz tahıl anlaşmasından çekilme kararını kınadı' ifadesine yer verildi.

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...