Tgrt Haber

İşte dakika dakika Cerablus operasyonu

24 Ağustos 2016 09:45 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:13
İşte dakika dakika Cerablus operasyonu
cerablus askeri kaynaklar suriye abd,

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve ABD'nin başını çektiği koalisyon hava kuvvetleri, Cerablus bölgesinin DAEŞ'den temizlenmesi için Suriye topraklarında operasyon yapıyor. Operasyonla ilgili son dakika gelişmelerini an be an aktarıyoruz

Suriye'nin Cerablus kentindeki DAEŞ unsurlarını temizlemek üzere Türkiye'nin uluslararası koalisyon desteğiyle başlattığı askeri operasyonda son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Bordo bereliler Suriye'ye girdi, obüs-roket atar ve tank atışı altına alınan bölgeyi Türk savaş uçakları da bombalıyor. İşte dakika dakika Cerablus operasyonu:
 
09.05: Askeri kaynaklara göre topçu atışıyla 70 hedef "tam isabetle" vuruldu.
 
08.36: DHA canlı yayınında, Türk tanklarının sınıra iyice yaklaştığı görülüyor. Yol temizleme çalışmalarında sona yaklaşıldı.
 
08.07: Reuters'ın haberine göre sınırdaki Türk tankları da atışa başladı. 
 
07.50: Askeri kaynaklara göre 12 hedeften 11'i tam isabetle vuruldu.
 
07.48: DHA'ya göre tanklar sınıra geldi.
 
07.25: Askeri harekat nedeniyle Gaziantep'te bazı bölgeler özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

07.15: Reuters, ismini vermediği bir Türk yetkiliye dayanarak Türk özel kuvvetlerinden bir grubun Suriye'ye girdiğini öne sürse de, askeri kaynaklar geçit açma faaliyetlerinin sürdüğünü ve kara harekatının henüz başlamadığını bildiriyor.
 
06.30: Cerablus bir kez daha TSK tarafından havadan vuruldu.
 
06.10: Türk F-16'ları bir kez daha hava harekatı düzenlendi.
 
06.08: Türkiye, 24 Kasım 2015'te Rus uçağını düşürmesinden beri ilk kez Suriye'de hava harekatı düzenledi. Bordo berelilerin işaretlediği hedefleri vuruyorlar.
 
05.55: Bordo bereliler Suriye'de... 
 
05.45: TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu saate kadar 63 hedefe 224 atım yapıldı.
 
 
04.05: Cerablus ile Gaziantep'in Karkamış ilçesini sadece sınır ve demiryolu ayırıyor. TSK, sınırda daha önceden belirlenmiş noktalardan geçiş için iş makinelerini kullanmaya başladı.
 
04.00: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait TOPÇU obüsleri ve ÇNRA çok namlulu roket atarları Cerablus'u bombalamaya başladı.
 
RUSYA'YA BİLGİ VERİLDİ
 
Operasyonla ilgili Rusya'ya bilgi verildi.
 
 
ASKERİ KAYNAKLARDAN AÇIKLAMA
 
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev  Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı  Cerablus bölgesine yönelik başlatılan harekatla hudut güvenliğinin sağlanması,  DAEŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin  toprak bütünlüğünün sağlanması amaçlanıyor. 

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, harekat kapsamında 04.00'te  sınırdan topçu ve ÇNRA atışları başlatıldı, 04.05'te daha önceden belirlenmiş  belli noktalardan geçiş için iş makineleriyle geçitler açıldı, 05.45'te topçu ve  ÇNRA atışları sona erdi, 06.08'de ilk hava harekatı icra edildi, ardından 06.10  ve 06.30'da hava harekatları tekrarlandı.


BORDO BERELİLER DE GİRDİ
 
Suriye topraklarına giren özel birlikler arasında, kara ve deniz kuvvetlerindeki askerlerle birlikte bordo bereliler de var.
 
ÖSO'YA BAĞLI MUHALİFLER ÇATIŞIYOR
 
Suriye'de rejime karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri, DAEŞ'le Cerablus'ta çatışıyor.
 
 12 hedefin tamamı vuruldu
 
 Topçu ve ÇNRA atışları sonucunda tespit edilen toplam 70 hedef tam  isabetle vurularak imha edildi.
 
 Keklice ve Cerablus bölgesinde belirlenen hedeflere yönelik hava  taarruzu icra edilirken, Harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları  da katıldı. Harekat kapsamında 07.50 itibarıyla Hava Kuvvetlerince vurulması  planlanan 12 hedefin tamamı vuruldu.

Komutanlar harekat merkezlerinde
 
 Operasyonla hudut güvenliğinin sağlanması, DAEŞ ile mücadele  kapsamında Koalisyon güçlerine destek verilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün  sağlanması amaçlanıyor.
 
 Bu arada, harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki  Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi  Akar, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ile ilgili komutanlarla kuvvet  komutanlıklarının harekat merkezlerinde tüm komuta kademesi harekatı yönetmek ve  izlemek üzere hazır bulunuyor.

OPERASYONA BU BİRLİKLER KATILDI
 
Askeri kaynaklar : Askeri harekatına, piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu birlikleri (ÇNRA dahil), geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri, muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri hava ve yer destek unsurları (İHA'lar dahil) katılıyor
 
İŞ MAKİNELERİ GEÇİT AÇIYOR, TANKLAR SINIRDA BEKLİYOR
 
Gece saatlerinde ilk olarak iş makineleri geçitler açmaya başladı. Geçitler kara birlikleri ve zırhlı araçların Cerablus'a daha kolay girmesini sağlayacak. DAEŞ'in Cerablus çevresine hendekler kazıp mayın döşediği biliniyor.
 
Sınırın Türkiye tarafında çok sayıda tank konuşlandırılmış durumda. Tanklar ise yoğun bombardıman baskısından kaçarken anlık olarak menzillerine giren ve görünür DAEŞ hedeflerini vuruyor.
 
Askeri harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği tarafından bazı yerler Özel Güvenlikli Bölge ilan edildi.
 
 
YOĞUN HAREKETLİLİK VARDI
 
Son günlerde askeri yığınağın da yapıldığı Karkamış’a dün birbiri ardına Suriye tarafından DAEŞ militanlarının attığı havan mermileri düştü. Gün boyu 7’si ilçe merkezine 9 havan mermisinin düştüğü Karkamış’ta sokağa çıkılmaması uyarıları yapılırken, akşam saatlerinde sınır hattındaki 6 mahallede yaşayanların güvenli bölgelere gitmesi için Gaziantep Valiliği tarafından çağrı yapıldı. 
 
Bu çağrılar üzerine halk Karkamış’ı boşaltırken, kamu görevlileri de 2 gün idari izinli sayıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...