Tgrt Haber
08 May 2023 06:56 - Güncelleme : 08 May 2023 13:12

20 yılın en büyük ataması: 45 bin öğretmen adayı için beklenen gün geldi

20 yılın en büyük öğretmen ataması bugün yapılacak. 103 branştan 45 bin öğretmen atanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, atama töreninde öğretmenlere hitap edecek.

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT Haber
20 yılın en büyük ataması: 45 bin öğretmen adayı için beklenen gün geldi
öğretmen,atama

Öğretmen adaylarının beklediği gün geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla bugün 103 branşta 45 bin öğretmenin ataması yapılacak. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bir yıl içerisinde üzerinde öğretmen ataması olduğunu ancak tek seferde yapılan en yüksek öğretmen ataması olduğunu ifade etti. 

EN YÜKSEK ATAMA

Atamayla ilgili tek seferde yapılan en yüksek atama olduğunu vurgulayan Bakan Özer, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Tek seferde en yüksek sayıda öğretmen ataması 45 bin öğretmen ataması… Bir yıl içerisinde belki bu sayının üzerinde öğretmen ataması olmuş ama tek seferde yapılan en yüksek öğretmen ataması."

Atamada ağırlık sınıf öğretmenliğine verildi. Bu branşa 7 bin 878 kontenjan ayrıldı. Rehberlik, en çok kontenjan ayrılan ikinci alan oldu. 3 bin 604 rehberlik öğretmeni atanacak. Milli Eğitim bakanlığı, son yıllarda okul öncesi eğitime de ağırlık verdi. Bu branşa 3 bin 269 kontenjan ayrıldı.

45 BİN ÖĞRETMENİN YARIDAN FAZLASI DEPREM BÖLGESİNE ATANACAK

Bakan Özer, “Yaklaşık yüzde 50'sinin üzerindeki yeni atanacak öğretmen yani 22 bin 500'ün üzerinde öğretmen de bu depremden etkilenen 10 ilimize Hatay birinci sırada olmak üzere ağırlık vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Ataması yapılan öğretmenler 1 Eylül'de görev yerlerinde olacak.

YÜZDE 52'Sİ DEPREM BÖLGESİNE

45 bin öğretmenin yüzde 52’sinin deprem bölgesine olacağını belirten Özer, "Deprem sonrasında okulları açmasaydık hızlıca normalleştiremezdik" dedi.

Deprem bölgesine tersine göç başladığını dile getiren Özer, "Deprem nedeniyle başka illere naklini aldıran 70 bine yakın öğrencimiz, eğitimin normalleşmesi ile birlikte tekrar bölgesine kaydını aldırarak geri döndü. Günde 3-4 bin artışa geçildi" diye konuştu.

"TÜM HEDEFLERİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM"

Göreve geldiği tarihten itibaren belli konulara odaklandığını kaydeden Özer, “Önüme koyduğum tüm hedefleri gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyim” diyerek şunları söyledi:

“Mesleki eğitim ile ilgili yaptığımız kanun değişikliği ile mesleki eğitimde çırak kalfa sayısı bir yıl önce 159 bindi, şu anda 1 milyon 400 bini geçti. Türkiye'nin dört bir yanında mesleki eğitim merkezlerini görünce mesleki eğitimle ilgili problemlerin çözüldüğünü görüyorsunuz. Bu, kadınlar için de çok önemli, çünkü 159 binin 39 bini kadın iken şu anda kadın sayısı 443 bin ve bu kadınlarımız on sekiz yaş üzeri…"

"OKUL ÖNCESİNE ODAKLANDIK"

Son 1,5 yılda tamamen okul öncesi eğitime odaklandıklarını belirten Özer, bu süre içinde atılan adımları şöyle sıraladı:

"Göreve geldiğimde Türkiye'de 2 bin 782 tane anaokulu vardı. Biz 3 bin tane anaokulu yapmak için yola çıktık ve gelinen noktada 6 bin 700 tane anaokulu yaptık. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 5 yaştaki okullaşma oranı diğer kademeleri geçerek yüzde 99,86’ya çıktı. İlkokul kademesinde yüzde 99.54, ortaokul kademesinde yüzde 99.17’ye, lise düzeyinde ise yüzde 99,12’ye ulaştı."

"MEYVESİ 10 YIL SONRA YENİLECEK"

"Okul öncesi eğitim seferberliği projesi"ne başlamadan önce birçok ilin okul öncesi eğitimde Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkat çeken Özer, “Ağustos 2021 itibarıyla Ankara'da 5 yaşta okul öncesinde okullaşma oranları yüzde 42'ydi. Türkiye ortalaması ise yüzde 65’ti. Ankara, Türkiye ortalamasının da çok altındaymış aslında. Ama şu anda bu oran Ankara’da yüzde 98’e ulaştı. Yine okul öncesi eğitim 5 yaşta İzmir yüzde 55'di, şu anda yüzde 99. İstanbul yüzde 46'ydı, şu anda yüzde 98. Erzurum yüzde 38'di, şu anda yüzde 99. Bu projeyi başlattığımızda 3 yaşta okul öncesi okullaşma oranı yüzde 9'du, şu anda yüzde 21. 4 yaşta yüzde 16'ydı, şu anda yüzde 42. Okul öncesi eğitim atağının meyvesi 10 yıl sonra yenilecek" dedi.

"85 BİN ÖĞRETMEN BOŞA DÜŞER"

Millet İttifakı'nın eğitim konusundaki vaatlerini de eleştiren Özer, "Köy okullarını açacağız diyorlar oysa köy okullarını biz 2022 yılında açtık. 2 bin 671 tane köy okulunu açarak köy yaşam merkezlerine dönüştürdük. 2023 yılının sonunda tüm köy okullarını açacağız. Bir de liseyi 3 yıla düşürme konusu var… 3 yıla düşürdüğün zaman 85 bin öğretmen norm fazlası oluyor, boşa düşüyor. Şimdi '100 bin öğretmen atayacağım' diyorsun bir yandan diğer yandan 85 bin öğretmeni norm fazlası yapıyorsun. Kısacası yaptıkları politikaların tutarlılığı yok" ifadelerini kullandı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nuriye ışık 8 Mayıs 2023 10:05

Ssyın cumhur başkanım sen mülaktı geçen öğretmenleri üzmessin atarsın

Sonraki Haber Yükleniyor...