Tgrt Haber
25 Kasım 2023 11:04 - Güncelleme : 25 Kasım 2023 11:30

Atanamadılar! Kimi inşaat işçisi, kimi temizlikçi oldu, kimi ise boncuk diziyor

Binbir zorluklarla eğitim hayatını tamamlayan öğretmenlerin pek çoğu hayalini kurduğu öğretmenlik mesleğinin dışında işlerde çalışıyorlar. Kimi güvenlik görevlisi, kimi temizlikçi, kimi ise inşaat işçisi… 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Öğretmen,atama

Atanamayan öğretmenler hayal ettiklerinin dışında meslekler yapıyorlar.

Binlerce sayıda öğretmenin atanmak için verdiği uğraşa hemen her gün yenileri ekleniyor. Zorluklarla okuyan öğretmenler, atanamayınca mecbur farklı iş alanlarına kayıyor. Kimi güvenlik görevlisi, kimi temizlikçi, kimi inşaat işçisi olarak çalışıyor. TGRT Haber’de eğitim hayatını binbir zorlukla tamamlayan ancak atanamadıkları için hayal ettiklerinden bambaşka işler yapan insanların hikayeleri….

İKİ ÜNİVERSİTE BİTİRDİ, ŞİMDİ GÜVENLİK GÖREVLİSİ 

Feyyaz Budak hem okul öncesi öğretmeni hem de sosyal bilgiler öğretmeni ancak mülakatı geçememesi nedeniyle güvenlik görevlisi olarak çalışıyor. Budak, çifte diplomalı bir öğretmen. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesini bitiren Budak, okulu bitirip atanamayınca, tekrar üniversite sınavlarına girerek, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi okul öncesi öğretmenliğinden de diploma almış. Girdiği, KPSS sınavında derece de yapmış. Ancak ataması bir türlü gerçekleşmeyince, gerekli eğitimleri alıp özel güvenlik görevlisi olmuş. Budan, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Benim mesleğim öğretmenlik, kim ne derse desin benim mesleğim öğretmenlik ama ben güvenlik işinde çalışıyorum. Güvenlik görevi de benim için kutsal bir iştir fakat ben öğretmenliği yapayım ki başka bir kardeşimde güvenlik işi yapabilsin oda buradan ekmek kazanabilsin yiyebilsin. 

Pek çok öğretmen aramamaktan mustarip

TEMİZLİKÇİ OLARAK BİR KAFEDE ÇALIŞIYOR 

Halit Varlık, Elazığ Üniversitesi Fen Fakültesi matematik bölümünden mezun. Formasyon da almış ve aslında mülakata hiç girmemiş. Girenlerin anlattıkları, mülakatta ortaya atılan ‘torpil’ iddiaları onu korkutmuş. Dershane de, özel okullarda ücretli öğretmen olarak da çalışmış ancak aldığı maaş hayatını geçindirmeye yetmemiş. O da İstanbul Kartal ‘da kafe işleten kuzenin yanından temizlikçi olarak çalışıyor. 

İNŞAATTA ÇALIŞIYOR 

2019 yılında Fırat Üniversitesi'nden mezun oldu Ferdi Taş. O çok sevdiği coğrafya öğretmenliği bölümünden. Yıllarını hem çalışarak hem de KPSS’ye hazırlanarak geçirdi. 4 yıldır görev bekleyen Ferdi öğretmeni geçinebilmek, hayata tutunabilmek için son çareyi inşaatta çalışmakta buldu. Şimdilerde inşaat işçisi olarak çalışıyor. Taş, şunları söyledi: “İnşaatta çalışıyorum mecburen. Ailenizden harçlık alamıyorsunuz, yüzüne bakamıyorsunuz. Mağduriyet, insanların size olan bakışı. Bu insanı gerçekten çok yıpratıyor” dedi. 

TAŞ DİZİYOR 

Ceylan Akkuş, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat fakültesi, Sosyoloji Bölümü mezunu Aldığı formasyonla, felsefe grubu öğretmenliği için hak kazanmış. Ev bütçesine katkıda bulunmak için taş işleme işi yapıyor. Kolyelere, yüzüklere taş takıyor. Ailesi onu ve kardeşlerini zor şartlarda okutmuş, eğitim hayatı hep yurtlarda geçmiş.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Dikabcı25 Kasım 2023 18:22

2 ünv.bitirdim.Atanamadim. Mulakattan döndüm. 9yıldır Ücretli Öğretmenlik yapiyorum.30 saat derse giriyorum.9.200tl ücret aliyor sgk yarim.Emeğim zamanim sömürüluyor.2kizima bakiyorum okutuyorum. Anneliğimden utaniyorum.Yetmiyor yetiştiremiyorum.

Sonraki Haber Yükleniyor...