Tgrt Haber
27 May 2017 00:45

Bakan açıkladı! Milli gelirimizin 5,8'ini oraya ayırıyoruz

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Türkiye'nin milli gelirin yüzde 5,8'ini eğitime ayırdığını söyledi.

Bakan açıkladı! Milli gelirimizin 5,8'ini oraya ayırıyoruz
milli eğitim

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Türkiye olarak  milli gelirimizin yüzde 5,8'ini eğitime ayırıyoruz. Gelişmiş ülkeler ise 5,2'sini  ayırıyor. Biz onlardan çok daha fazla ayırıyoruz. Biz onlardan çok daha iyi bir  noktadayız." dedi. 
 
İstanbul Şehir Üniversitesinin Dragos Kampüsünde düzenlenen mezuniyet  töreninde konuşan Yılmaz, Türkiye'deki her başarının ve yükselmenin arkasında  eğitimin olduğunu, dünya sıralamasında gelişmiş ülkelere oranla eğitimde  Türkiye'nin çok iyi bir konumda olduğunu ancak daha ileri gidilmesi gerektiğini  anlattı.
 
İsmet Yılmaz, "Türkiye'de iyi giden şeyler varsa bunların arasında  eğitim de vardır. Bilimde başarı varsa eğitimdendir, sağlıkta başarı elde  edilmişse eğitimdendir. O başarıyı sağlayan doktorlar bizim okullarımızda  yetişti. İlkokul, orta, lise ve üniversitede onları biz yetiştirmişizdir.  Hemşireler başarılıysa bizim okullarımızda yetişti. Turizm sektörü iyi bir  noktadaysa bizim okullarımızdan yetişti. Ekonomi iyi bir noktadaysa ekonominin  yöneticileri bizim okullarımızda yetişti." diye konuştu.
 
Ekonominin gelişmesinin eğitime, eğitimin gelişmesinin ise ekonomiye  bağlı olduğunu vurgulayan Yılmaz, ülkenin eğitimde geldiği noktaya bakıldığı  zaman rakamların her şeyi açıkça ifade ettiğini dile getirdi.

Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Ne kadar ekonomi o kadar eğitim, ne kadar eğitim o kadar ekonomi  sözünün ikisi de doğrudur, biri diğerini destekler. Türkiye olarak milli  gelirimizin yüzde 5,8'ini eğitime ayırıyoruz. Gelişmiş ülkeler ise 5,2'sini  ayırıyor. Biz onlardan çok daha fazla ayırıyoruz. Biz onlardan çok daha iyi bir  noktadayız. Ama hedeflerimiz büyük, 16 bize yetmez, dünyanın 10 büyük  ekonomisinden olmak istiyoruz ve bunu başarmak için mutlaka kaliteli bir eğitim  vermemiz, fırsat eşitliğini sağlamamız lazım. Milli Eğitim Bakanlığı olarak  ülkenin geleceğinin, iyi eğitim almış nitelikli insan gücüne bağlı olduğunu  biliyoruz. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi fikri hür, vicdanı hür,  irfanı hür, öğrenmeyi yetiştirmek, öğrenmeyi öğrenen, çağın gerektirdiği bilgi  birikimi ve donanımlarına sahip olan genel değerlerle gurur duyan, evrensel  değerlere açık olan yeteneklerine uygun bir eğitim vermek istiyoruz. Eğitime  yönlendiriyoruz. Bakın üniversite sayısına, 2002 yılında 76 ve bugün 184 oldu.  'Ayırdığınız kaynaklarla neler yapıldı?' denildiğinde üniversite sayısına  bakabilirsiniz, 560 binin üzerinde öğretmenin atamasını gösterebilirsiniz,  taşımalı eğitimi gösterilebilirsiniz. Ücretsiz kitap, süt ve üzüm dağıtımı  gösterilebilir. Sanayi bölgelerindeki özel mesleki ve teknik okulların  desteklenmesi gösterilebilir."
 
Yılmaz, AK Parti hükümetleri döneminde yapılan yatırımların elde  edilen başarılardaki rakamsal verileri ortaya koyduğuna vurgu yapan Yılmaz,  üniversiteye giden öğrenci sayısının 7 milyon 300 bin civarında olduğunu ve bu  sayıyla Türkiye'nin dünyada ikinci ülke olduğunu kaydetti.
 
Üniversitelerde 150 binin üzerinde öğretim üyesi olduğunu aktaran  Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
 
 "Önümüzdeki dönemde planlama kurulu getireceğiz. Yani hangi bölüme ne  kadar öğrenci alacağımızı belirleyeceğiz. Ayrıca misyon paslaşmasını getireceğiz.  Bu alanda 5 üniversite de belirledik ve her üniversitenin kopyasının veya bir  benzerinin olmasını istemiyoruz. Mezun öğrencilere de şunu söylemek isterim.  Bugün hepiniz hayat okulunun eşiğindesiniz. Notları ve imtihanları olmayan bu  büyük mektepten diploma almak yok, ilim bitmez ve öğrenme ihtiyacımız varlığın  sırları kadar sonsuzdur."
 
AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu da İstanbul Şehir  Üniversitesinin bir ağaç gibi küçük bir tohumla büyümeye başladığını ve zor  günler geçirdikten sonra bugünlere ulaştığını anlatarak, "1985 yılında bir grup  arkadaşla Bilim Sanat Vakfını kurduğumuzda çorak toprağa tohum attığımızın  farkındaydık. Bu tohum zamanla büyüdü, Laleli'de bir odayı ikiye bölerek derslere  başlamıştık. Özel üniversite yoktu ama biz alternatif bir üniversite kuracaktık  ve bu tohum büyüdü fidana dönüştü." ifadelerini kullandı.
 
İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ömer  Dinçer ise mezunlara başarılar diledi.
 
Konuşmaların ardından mezun olan 692 öğrenciye diplomaları verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...