Tgrt Haber

PKK'nın 5 yıldır tutmayan planı 'eğitim boykotu'

01 Ekim 2015 02:10
PKK'nın 5 yıldır tutmayan planı 'eğitim boykotu'
pkk, terör örgütü,

Terör örgütü PKK ile bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin 5 yıldan bu yana her eğitim-öğretim döneminin başında okulların boykot edilmesi çağrısı vatandaştan karşılık görmüyor.

Terör örgütü ile bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hayata geçirmeye çalıştığı "eğitimin bir hafta süreyle boykot edilmesi" çağrısı, bölgede terör örgütünün beklediği karşılığı bulmuyor."Anadilde eğitim" bahanesiyle 5 yıldan bu yana her eğitim-öğretim döneminin başında hayata geçirilmeye çalışılan "okulların bir hafta süreyle boykot edilmesi" çağrısına vatandaşlar aldırış etmiyor. Öğrenci ve velilerin çağrıya uymadığını gören terör örgütü mensupları ve yandaşları, geçmiş yıllarda da çok sayıda okulu tahrip edip, yakarak kullanılamaz hale getirdi.

Temmuz ayından bu yana gerçekleşen yol kesme, araç yakma, barikat kurma, hendek kazma, hendeklere bombalı tuzak kurma eylemleriyle bir taraftan bölge halkının yaşam alanını sınırlayan, bir taraftan da öğrencileri eğitimden mahrum bırakmaya çalışan terör örgütü, yaptığı çağrıdan istediğini alamadı.Eğitim döneminin ilk haftası olması ve mevsimlik işçilerin halen batı illerinde bulunması nedeniyle bazı öğrencilerin henüz okula başlamadığı Doğu ve Güneydoğu'da, "boykot" çağrısına her yıl yaşanan devamsızlıklar dışında destek verilmedi.

Okullar açılmadan gerçekleştirdikleri eylemlerine 2015-2016 eğitim ve öğretim dönemi başladığı günden itibaren de devam eden terör örgütü mensupları, öğrencilerin eğitimlerinden geri kalması için okulları adeta hedef tahtasına koydu.

Okullara yönelik terör saldırıları

Eğitim öğretim döneminin başladığı günün arifesinde terör örgütünce Van'ın Tuşba ilçesindeki Ahmed-i Hani Anadolu Lisesine yönelik ses bombalı ve silahlı saldırıda bulunuldu.

İlçenin Hacıbekir Mahallesi'ndeki Dumlupınar İlköğretim Okulunun yakınında 3 gün önce güvenlik güçlerince yapılan aramada tahrip gücü yüksek el yapımı patlayıcı bulundu.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde duvar kenarına yerleştirilen patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 5 çocuk yaralandı. Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesindeki bir okulda el yapımı patlayıcı bulundu.

"PKK'nın hedefi bölge halkını cahil bırakmak"

Uzmanlar, sözde "anadilde eğitim" talebiyle bu tür çağrılarda bulunduğunu ileri süren terör örgütünün ve yandaşlarının asıl amacının bölge halkını cahil bırakmak olduğunu değerlendiriyor. Kimi çevreler de PKK'nın yaptığı bu çağrıyla çocuk ve gençleri eğitimden uzak tutarak örgüte eleman kazandırma amacı taşıdığını belirtiyor.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, AA muhabirine, anadilde eğitim talebinin doğal bir talep ve önemli bir hak olduğunu, sivil toplum kuruluşlarının demokratik yöntemlerle bu tür hak taleplerinde bulunabileceğini anlattı.

Coşkun, geçmiş yıllarda da anadilde eğitim talebine yönelik boykot eylemlerinin gerçekleştirildiğini anımsatarak, bölgedeki vatandaşların hiçbir zaman boykot çağrılarına itibar etmediğini bildirdi.

"Boykot çağrıları toplumda karşılık bulmuyor"

"Boykot çağrıları toplumda karşılık bulmuyor. Yıllardır yapılan boykot çağrısı hiçbir zaman beklenen sonucu üretmedi" diyen Coşkun, şunları kaydetti:

"Bunun en önemli sebebi vatandaşlar bu tartışmanın çocukların üzerinden yürütülmesini istemiyor. Bundan rahatsızlık duyuyorlar. Anadilde eğitim talebi olanlar bu çağrılarda bulunurken toplumun kabul edeceği yöntemleri seçmelidir. Boykot eyleminde ısrar etmemeliler."

DÜ Öğretim Üyesi ve Siyasal Araştırmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu da boykot çağrısının Kürt halkı adına alındığı iddia edilse de örgütün silah ve şiddet yoluyla Kürtlere zarar verdiğini aktardı.

Şeyhanlıoğlu, "Örgüt Kürtlerin cahil ve geri kalmasını istiyor" değerlendirmesi yaparak, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde eğitim ve öğretim oranının düşük olduğunu savundu.

Eğitim-Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş ise "Anadilde eğitim nasıl bir hak ise okula gitmeyi engellemek de hak ihlalidir" diye konuştu.

Memiş, çocuklar üzerinden siyaset yapmanın doğru bir yol ve yöntem olmadığına işaret ederek, bu çağrıların bölge halkının genelinin ancak yüzde 10'luk kesiminden karşılık gördüğünü savundu.

Boykot çağrısına tepkiler

İHH İnsani Yardım Vakfı Ağrı Temsilcisi Kerem Anığı, eğitim gibi hayati öneme sahip olan bir meselenin ideolojik bir argümana dönüştürülmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yapılan çağrının toplumsal bir çağrı olmadığını belirten Anığı, şunları kaydetti:

"Toplum da çocuklarını okula göndererek bunu göstermiştir. Bugün artık Türkiye birçok manada demokratik standartlara kavuşmuştur. Dolayısıyla yapılacak bütün mücadelelerin demokratik standartlar içerisinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Toplumun bu tutumu, daha sivil ve demokratik yol ve yöntemlerin mücadele dili olarak kullanmak istediğini bize gösteriyor."

Eğitim Hak-Sen Ağrı Şube Başkanı Ertuğrul Babatonguz ise ailelerin şartlar ne olursa olsun çocuklarını okutmak için her türlü fedakarlığı yaptığını belirtti.

Kentte eğitim ve öğretime sorunsuz şekilde başladığını ifade eden Babatonguz, "Sadece ilk hafta olması nedeniyle 'bu hafta ders olmaz' algısıyla az sayıda öğrencinin okula gelmeme durumu var. Bunun da boykotla herhangi bir alakası yok. Velilerimiz öğrencilerini okula göndererek eğitime verdiği önemi göstermiştir" şeklinde konuştu.

Eğitim-Bir Sen Iğdır Şube Başkanı Malik Akşit, boykot çağrısına Iğdır’daki öğrenci aileleri ve öğretmenlerin uymadığını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...