Tgrt Haber
30 Ekim 2023 11:46 - Güncelleme : 30 Ekim 2023 12:02

Akaryakıtta büyük vurgun! Yasa dışı düzenekle kamuya milyarlarca lira zarara uğrattılar

Akaryakıt bayilerinin büyük oyunu deşifre edildi. Ticaret Bakanlığı tarafından kaçakçılıkla mücadele için kurulan eden Akaryakıt Özel Ekibi, 43 akaryakıt bayisinin kamuya uğrattığı 15,6 milyar liralık zarar ortaya çıkarıldı. Bayilerin yazar kasa ve otomasyon sistemlerine müdahale ederek yasa dışı gizli düzeneklerle kayıt dışı akaryakıt sattığı tespit edildi.

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Anadolu Ajansı
Akaryakıtta büyük vurgun! Yasa dışı düzenekle kamuya milyarlarca lira zarara uğrattılar
akaryakıt,,kaçak akaryakıt,vergi kaçakçılığı,akaryakıt kaçakçılığı,akaryakıt bayileri,Ticaret Bakanlığı,yazar kasa,,Akaryakıt Özel Ekibi

Akaryakıtta milyarlarca liralık vurgun ortaya çıktı. Sahte fatura, yazar kasa ve otomasyon sistemlerine müdahale ederek devlete milyarlarca liralık zarara uğratan akaryakıt bayileri tespit edildi. Ticaret Bakanlığı tarafından kaçakçılıkla mücadele için kurulan eden Akaryakıt Özel Ekibi, 43 akaryakıt bayisinin faaliyetlerini durdurdu.

15,6 MİLYAR LİRA KAMU ZARARI OLUŞTURDULAR

Kurulduğu günden bu yana 1800 firmaya yönelik çalışma yürütürken 15,6 milyar liralık kamu zararı tespit etti.  Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı doğrultusunda, kamunun bu alandaki çalışmalarını koordine eden Bakanlık, sahada Akaryakıt Özel Ekibi ile kayıt dışılık ile mücadele ediyor.

47 FİRMA TEK TEK İNCELENDİ

Bu yılın 9 ayında ise 47 firmaya yönelik çalışma yapılırken bu kuruluşlarca düzenlenen 3,2 milyar liralık sahte fatura nedeniyle kamunun 1,4 milyar lira zarara uğratıldığı hesaplandı.

YASA DIŞI DÜZENEKLER TESPİT EDİLDİ

Ekip tarafından gerçekleştirilen denetimlerde, 43 akaryakıt bayisinin yazar kasa ve otomasyon sistemlerine müdahale ederek yasa dışı gizli düzeneklerle kayıt dışı akaryakıt sattıkları belirlendi. Söz konusu bayiler, gerekli işlemlerin yapılması amacıyla Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına bildirildi. Bu bildirim neticesinde, düzenlenen vergi inceleme raporlarına istinaden yargı kararları sonuçlanana kadar bu bayilerin faaliyetlerinin geçici durdurulması sağlandı.

769 TON KAÇAK AKARYAKIT BELİRLENDİ

Kurulduğu 2014 yılından bugüne kadar Akaryakıt Özel Ekibi tarafından 1800 firmaya yönelik yürütülen çalışmalarda, bu kuruluşlarca 45 milyar liralık sahte fatura düzenlendiği tespit edildi.

Öte yandan, bu yılın 9 aylık döneminde Gümrük Muhafaza birimlerince 47 olayda, 13 milyon lira değerinde ve 769 ton kaçak akaryakıt belirlendi.

TÜM KURUMLAR İŞBİRLİĞİ YAPTI

Türkiye’de ilk defa tüm kolluk birimlerinin tek çatı altında toplandığı Akaryakıt Özel Ekibi, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığından yapılan görevlendirmelerle faaliyetlerini yürütüyor. Ekipte, akaryakıt ve buna bağlı vergi kaçakçılığının önlenmesine yönelik ihtisaslaşmış personel işbirliği içinde görev yapıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet 30 Ekim 2023 14:15

Sanki idam edecekler serbest olacaklar

Sonraki Haber Yükleniyor...