Tgrt Haber
18 Nisan 2024 11:18 - Güncelleme : 18 Nisan 2024 12:30

Altın baskılanıyor, geri çekilme başladı! Ekonomist Filiz Eryılmaz'dan yeni zirve tahmini geldi

Altın fiyatları yeni güne düşüşle başladı. Fiyatlamalarda baskı sürerken, ons altındaki yükselişlere rağmen gram altın tarafında geri çekilmeler başladı. Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, gram altındaki düşüşün nedenini ve tarihi zirve tahminlerini Yasemin Bozkurt ve Pınar Ergüner’in sunduğu Bilmedikleriniz programında anlattı.

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: tgrthaber.com
Altın baskılanıyor, geri çekilme başladı! Ekonomist Filiz Eryılmaz'dan yeni zirve tahmini geldi

Seçim öncesi agresif yükselişine başlayan ve Orta Doğru krizi ile yukarı yönlü ivmesini sürdüren altında geri çekilmeler başladı. Altın fiyatları baskılanırken, gram altında düşüş başladı.

Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Yasemin Bozkurt ve Pınar Ergüner’in sunduğu Bilmedikleriniz programında gram kanadında görülen düşüşleri ve piyasaları değerlendirdi.

Altın baskılanıyor, geri çekilme başladı! Ekonomist Filiz Eryılmaz gram altındaki düşüşün nedenini anlattı - 1. Resim

“ALTINDA PİYASA OYUNCULARININ KAR SATIŞLARI BAŞLADI”

“Dün altın alanlar bugün karlı mı?” sorusuna Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “Bugün karlı değil. Altında baskı var. Ama ilginç olan şey şu, ons altın tarafında 0,60’lık bir yükseliş var. Dolar /TL’de 0,7’lik bir yükseliş var. Ama buna rağmen gram altında bir baskı var. Gram altında ons altından kopuk bir hareketlilik var. Kuvvetle muhtemel bugün kar satışlarını görüyoruz diye düşünüyorum. Bugün gram altındaki düşüşün sebebi, piyasadaki kar satışı olabilir diyebilirim. Bir süre gram altın tarafında bazen yükselişler bazen de düşüşler görülebiliyor. Yerleşik yatırımcılar değil de piyasa oyuncuları tarafından böyle bir hareketlilik görülebiliyor. Kısa vadeli kar etme amacıyla yatırım yapanlar kanadında kar satışları gelmiş olabilir.” diye konuştu.

Altın baskılanıyor, geri çekilme başladı! Ekonomist Filiz Eryılmaz gram altındaki düşüşün nedenini anlattı - 2. Resim

"ALTIN GÜÇLÜ KONUMUNU KORUYOR"

Doç. Dr. Eryılmaz,  “Ons altın tarafında teknik göstergeler ‘sat’ diyor, ama temel göstergeler ve savaş gibi nedenler, ‘al’ diyor. Dolayısıyla bir düşüş de sürpriz olmaz, düşüş gelse de çok düşmesini beklemem demiştim. Aynı beklentimi koruyorum. Dün ABD’de piyasalar kapandıktan sonra bugün tedirginlik var piyasada, bir düzeltme gelebilir. Genele baktığımızda altın güçlü konumunu devam ettiriyor. Güçlü 10 yıllıklara rağmen, güçlü konuşan Fed üyelerine rağmen, faiz indirimlerinin ötelenmesine rağmen altın güçlü kalmaya devam ediyor. Pazartesiden bu yana şunu görüyoruz: düşüşler alım fırsatı oluyor. Uzun vadede geri çekilmeleri alım fırsatı olarak olarak değerlendirebiliriz” dedi. 

ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ? 

Doç. Dr. Eryılmaz, jeopolitik gerilimlere dikkat çekerek, altında yükselişlerin devam edip etmeyeceğini ise "Alta artık çok güçlü düşüşler olmayacak. Yakın vadede gördüğümüz gibi güçlü düşüşler olmadığı gibi güçlü yükselişler de görmedik. Bu normal. Merkez Bankalarını faizlerinin ciddi arttırıldığı süreçteyiz. Böyle bir dönemde altında güçlü yükselişin olmaması muhtemeldir. Kesin de konuşmamak lazım. Kısa vadeli düşüşler de olsa yükselişler de olsa altının yönü yukarı olmaya devam edecek" diye konuştu. 

Altın baskılanıyor, geri çekilme başladı! Ekonomist Filiz Eryılmaz gram altındaki düşüşün nedenini anlattı - 3. Resim

ALTINDA YENİ ZİRVELER GÖRÜLÜR MÜ? 

Altında tarihi zirvelerin görülüp görülmeyeceği sorusuna ise Filiz Eryılmaz, "Avrupa Merkez Bankası haziranda faiz indirmeye başlayacak. Fed faiz indirmeye başlamasa bile kült merkez bankalarından olan Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirmesi, altına destek verecektir. Dolayısıyla üçüncü çeyrek itibariyle yani haziran ayı ile birlikte altında yükselişleri görebiliriz. Asıl amiral gemisi Fed'tir tüm dünyada. Asıl Fed'in faiz indirmeye başladığı dönemde o da şimdi eylül gibi görünüyor. Eylül ve sonrası için hem ECB hem Fed faiz indirimleriyle en güçlü yükselişin yılın dördüncü çeyreğinde göreceğiz. Yol haritaları da değişebilir. Fed bu yıl faiz de indirmeyebilir. Datalara bakarak karar vereceğiz. Ben dönem dönem düşüşler olsa da bunları alım fırsatı olarak değerlendiriyorum. Faiz indirimine kadar altının kademe kademe yükseliş e gideceğini, Fed ile beraber asıl yükseliş trendinin başlayacağını düşünüyorum"  dedi. 

Altın baskılanıyor, geri çekilme başladı! Ekonomist Filiz Eryılmaz gram altındaki düşüşün nedenini anlattı - 3. Resim

HALVİNG SONRASI BITCOIN YÜKSELİR Mİ?  

Filiz Eryılmaz, kriptolar ile ilgili de Bitcoin halving sonrası ciddi yükselişler getireceği beklentisinin olduğunu dikkat çekerek, "Bunun yanında Fed'in faiz indirimini öteleyeceği, etkisinin de piyasalarda çok geniş olmayacağı beklentisi de var. Bu açıdan bakıldığında bir iyi bir de kötü haber yan yana geldi. Hatırlanacağı üzere İran - İsrail gerili olduğunda hafta sonu bitcoin ve alt coinler satış yedi. Bitcoin pandemi döneminde dijital altın deniyordu. Kimse dışarı çıkamadığı için, bizim dışımızda pek çok ülkede parasal destek olduğu için hanelerde, dijital aktarım nedeniyle ciddi gelir oldu. Dolayısıyla pandemiyle birlikte insanların ilgi duyduğunu da gördük. Bu dönemde bitcoin ve diğer coinlerde ciddi yükselişler oldu. O dönem altın neden yükselmiyor diye düşündüğümüzde özellikle bu kriptoların altından borç alması olarak gösteriliyordu. Dolayısıyla tam da savaş çıkmışken ve belirsizlik varken kriptolarda bir miktar düşüş olması aslında daha önce gördüğümüz durumun aksine bir durum oluşturdu. Kriptolar henüz aktarım mekanizması tam oturmuş varlıklar değil. Genelenksel finansal araçlar olmadıkları için faiz arttığında bitcoinler yükselir, likidite arttığında düşer gibi net bir takım aktarım mekanizmalarından bahsedemiyoruz. Özellikle bu hafta sonu savaş etkisiyle ciddi düşüş olması dolayısıyla halving beklentisiyle bir yükselişe döner beklentisi de var. Likidite kritiptolar için önemli. Piyasada likidite azsa kriptolar tarafında yükselişler beklememek gerekir. Bitcoin yatırımcılarının bu halvinge olan güveni tam. Bekleyip göreceğiz" dedi. 

Kaynak: tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...