Tgrt Haber
16 Nisan 2024 11:34 - Güncelleme : 16 Nisan 2024 12:31

Altında en kötü senaryo! Ünlü ekonomistten yatırımcıya uyarı

Altın fiyatları rekor üzerine rekor kırarken yatırımcı alım fırsatı kovalıyor. Ünlü ekonomist Filiz Eryılmaz, altında en kötü senaryoyu açıklayarak piyasaları değerlendirdi.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com

İran saldırıları sonrası İsrail'den gelen misilleme açıklamaları gerginliği tırmandırırken piyasa fiyatlanmalarını da etkilemeye devam ediyor. Uzmanlar ons altının 3 bin dolara çıkma ihtimalini sık sık dillendirirken gram altında da rekor beklentisi sürüyor. TGRT Haber ekranlarına katılan DOÇ. DR. Filiz Eryılmaz, piyasaları değerlendirerek yatırımcıya yol gösterdi. 

Orta Doğu'daki gerilimlerin piyasalara etkisini değerlendiren Eryılmaz şunları kaydetti:

ALTIN İÇİN KÖTÜ HABER

Sert beklentilerin oldukça üstünde güçlü. Yani bu ne demek FED erken faiz indirmeyecek? Hatta şöyle bir fiyatlamaya döndü artık piyasalar geçtiğimiz hafta Amerika'nın enflasyonu gelmeden önce ilk faiz indirimi haziranda başlar. 

Yıl geneli 3 kez faiz indirir fiyatlaması şu an ilk faiz indirimi temmuzda başlar ve 2 faiz indirimine döndü. Bunların hepsi altın için kötü haber. Fakat buna rağmen altın bırakın düşmeyi veya nötr kalmayı yukarı yönlü çıkmaya devam etti. Geçtiğimiz hafta ons altın 2432'yi gördü.

Ünlü ekonomist "Altında en kötü senaryo" diyerek açıkladı - 1. Resim

Peki neden böyle oldu? Çünkü jeopolitik riskler var. İran sürekli olarak "İsrail'e biz karşılık vereceğiz" dedi. Sadece bu değil, merkez bankaları başta Çin Merkez Bankası çok güçlü alım yapıyor. Çünkü dolardan kurtulmak istiyor rezerv olarak. Dolayısıyla daha % 5'e bile ulaşmamış. Bu kadar altın alımına rağmen e oradan gelen bir etki var. 

PSİKOLOJİK ETKİYLE ALTIN ALIMI YAPILDI

Bir de şu var, hani insanlar bu altın fiyatlarındaki yükselişi görünce "Altında yükselişi kaçırmayayım" Biz buna getiriyi kaçırmak korkusu diyoruz, psikolojik bir etkidir bu. Bu nedenle de altına bir yönelme var. Şöyle söyleyeyim, evet, altın ETF'lerin de son biraz son dönemlerde birazcık yavaşlama olsa da fiziki altın alımı oldukça güçlü.

Tüm dünyada sadece Türkiye'de değil. Dolayısıyla bu etkilerle birlikte başta jeopolitik savaş riski olmakta birlikte altında yükseliş güçlendi. Şimdi piyasa şunu merak ediyordu. Hafta sonu bir gerginlik yaşadık. Biliyorsunuz gerginlik tatlıya bağlandı, pazar geceydi.

Ünlü ekonomist "Altında en kötü senaryo" diyerek açıkladı - 2. Resim

Şimdi özellikle altın uzmanlarında bir telaş aldı, ikiye ayrıldı. Acaba altın önden savaşı fiyatladı. Her şey daha olumluya gitti. Acaba altına çok ciddi satış gelir mi? Çünkü çok güçlü bir yükselme vardı geçtiğimiz hafta ons altın tarafında.

FED FAİZ ARTIRABİLİR Mİ?

Fakat öyle olmadığını gördük. Altın evet, bugün birazcık baskı var. Ons altın tarafında dün yeniden yükselişine devam etti. Dün yine Amerika'dan bir veri geldi. Bu veri çok güçlü. Amerikan ekonomisi çok güçlü.

Hatta şöyle söyleyeyim, bugün bakın yabancı basına baktığınız zaman şu tartışılmaya başladı, belki de FED bu sene hiç faiz indirmeyecek. Bırakın faiz indirmeyi faiz artırabilir yakın vadede. Çünkü neden Amerikan verileri çok güçlü. Enflasyon çok katı mesela bugün Powell konuşacak örneğin.

Bakalım enflasyon verilerinden sonra Powell ne diyecek, ne kadar kötü görüyorlar enflasyon verisini. Bugün biraz baskı olmasının sebebi gram altın tarafında ons altın tarafında ama hâlâ seviye oldukça yüksek. Hem ons altın tarafına hem gram altın tarafında şu an bizim bir düzeltme görüyor olmamız lazım. Mesela bunu niye söylüyorum? 

Ünlü ekonomist "Altında en kötü senaryo" diyerek açıkladı - 3. Resim

SAVAŞA RAĞMEN PİYASALARDA ILIMLI HAVA VAR

Dün havanın biraz daha savaş tarafında ılımlıya dönmesi ile birlikte aslında petrol tarafında biz düşüş gördü 90 dolarlarda ki petrol savaş en çok fiyatlayan yatırım aracıdır. Hele ki İran varsa işin içinde dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından biri Ortadoğu bölgesinden bahsediyoruz.

Buna rağmen dün genel olarak küresel piyasalarda daha bir ılımlı hava var fakat şunu söyleyeyim, şu an İsrail'den gelen haber akışları savaş fiyatlamalarını biraz daha güçlendiriyor. Bakın dikkat ederseniz biz düz endeksi 9.584'lere kadar geldi, daha açılışta %1'e yakın düştü. 

Ünlü ekonomist "Altında en kötü senaryo" diyerek açıkladı - 4. Resim

En kötü senaryoda, diyelim ki altın artık şöyle bir senaryoya geçti, 10 yıllıklarla dolar endeksi arasındaki ilişki gereği diyelim ki savaş fiyatlamaları geride kaldı. En kötü senaryodan bahsediyorum. Yakın vadede savaş fiyatlamaları geride kalsın ve işte Fed kolay kolay faiz indirmeyecek fiyatlaması olsa bile altın da ben çok güçlü düşüş beklemem en kötü senaryoda altında yatay konsolidasyon beklerim.

Dolayısıyla bu şunu gündeme getiriyor, altın tarafında ben bu sene hem jeopolitik riskler hem genel havaya baktığımda olumlu havanın süreceği kanaatindeyim. O nedenle özellikle bu geri çekilmeler hem gram altın tarafı hem ons altın tarafında orta ve uzun vade için alım fırsatı.

Kaynak: tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...