Tgrt Haber
05 Nisan 2024 15:09 - Güncelleme : 07 Nisan 2024 10:46

Emekliler AK Parti’ye pahalıya mal oldu! SGK Başuzmanı İsa Karakaş seçim yenilgisinde kritik süreci değerlendirdi

Yerel seçimlerin ardından ‘emekli’ etkisi büyük yankı buldu. Sıklıkla emeklinin AK Parti oylarının düşmesinde etkisi olduğu yorumları yapılırken, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda oy kaybının sebepleri masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakan Şimşek ile görüşmelerinin detayları ortaya çıktı. SGK Başuzmanı İsa Karakaş seçim yenilgisinde kritik süreci değerlendirdi.

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: tgrthaber.com
Emekliler AK Parti’ye pahalıya mal oldu! SGK Başuzmanı İsa Karakaş seçim yenilgisinde kritik süreci değerlendirdi

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda masaya yatırıldı. Hatta Erdoğan’ın son hafta Bakan Şimşek’e ‘Bir şey yapamaz mıyız?’ diye sorduğu ortaya çıktı. SGK Başuzmanı İsa Karakaş seçim yenilgisinde kritik süreci ve seyyanen zam beklentilerinin oy kaybındaki kritik etkisini TGRT Haber’den Alper Altun’a değerlendirdi.

"SEÇİM SONUÇLARINDA EMEKLİNİN ETKİSİNİ YADSIMAMAK GEREKİR"

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, 'seyyanen zam' beklentilerini hemen hemen her platformda dile getirdiklerinin ifade ederek, "Biz son programlarımızda çok sayıda anket yapmıştık. Emeklilerimizin ne istediğini biliyoruz. Emeklilerin taleplerinin ne olduğunu biz defalarca söyledik. Emeklilerin çoğu 'seyyanen zam' isterken, sosyal yardım boyutuna da tepki gösterdiler. Yaptığımız anketlerde de gördük. Banka promosyonu ve sosyal yardım dediğimizde emekliler tepki göstermişti. Lafın özü, 'seyyanen zammın verilmemesi, 16 milyon emeklide infiale yol açtı. Belki de emekliler ilk defa bu seçimde daha dayanışma halinde olduğunu gördük. AK Parti'ye yakın olanların çoğu zaten sandığa gitmedi. Tepkili olanlar da kendine yakın olan partiye oylarını verdi. Bütün analizlerde seçim sonuçlarında 'emeklinin etkisi' ifade edildi. Bana göre bunu sadece emekliye bağlamak da doğru değil. Özellikle en büyük grup olduğu içinde etkisini de yadsımamak gerekir." diye konuştu. 

Emekliler AK Parti’ye pahalıya mal oldu! SGK Başuzmanı İsa Karakaş seçim yenilgisinde kritik süreci değerlendirdi - 1. Resim

"EMEKLİLİKTE KADEME BEKLEYENLER İLE EV HANIMLARI DA ETKİLİ OLDU"

Karakaş, "Sadece emekliler değil, 9 milyona yakın ev kadını da var. Bu kişiler emekli olabilmek için kendi primlerini kendileri yatırıyor. 6 bin liranın üzerinde primleri var bunları ödeyemiyorlar. Seçimden önce 'yarısını devlet karşılayacak' diye söylendi ama aradan 9 ay geçmesine rağmen yerine getirilmedi. Ev kadınları primlerini ödeyemez hale geldi. Yıpranma payı verilecek dendi. Olmadı. Doğum öncesi şartsız borçlanma talepleri de vardı. Verilen bazı sözler yerine getirilmedi. Ev kadınları haricinde seçimde etkisi olan diğer bir grup da emeklilikte kademe bekleyenlerdi. Özellikle bu grup yani emeklilikte kademe bekleyenlerin son derece dayanışma içinde olduklarını görebiliriz. Geçen yıl mart ayından sonra ortaya çıkmalarına rağmen inanılmaz etkilerinin olduğunu, Ankara'ya seslerinin gümbür gümbür geldiğini  söyleyebiliriz. Emeklilikte Yaşa Takılanların ardından en çok haklarında kanun teklifi verilen grup olduğunu söyleyebiliriz" dedi. 

Emekliler AK Parti’ye pahalıya mal oldu! SGK Başuzmanı İsa Karakaş seçim yenilgisinde kritik süreci değerlendirdi - 2. Resim

"STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI DA, ESNAF DA TEPKİLİ"

Seçimde etkisi olan bir başka grubun da staj ve çıraklık mağdurları olduğunu dile getiren İsa Karakaş, "13 milyondan fazla staj ve çıraklık mağduru var. Sadece avukatlara borçlanma hakkı verilmesi, çırak ve staj mağdurları en fazla yıpranan kesim olmasına rağmen, bir türlü bunlarla ilgili düzenleme yapılması tepkiye neden oldu. Bir diğer kesim de esnaf kesimi oldu. Hatırlanacak olursa seçim öncesinde milletvekilleri, çarşıda pazarda ya emekliler ile ya da esnafla sık sık karşılaştılar. Dile getirdiler sorunlarını, "9 bin gün ile emekli olamıyoruz, Cumhurbaşkanımızın sözünü bir an önce yerine getirmesini istiyoruz" dediler. Dolayısıyla 9 bin günden 7 bin 200 gün prime indirme vaadi yerine getirilmedi. Dolayısıyla bu grubun da etkili olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu. 

68 bin öğretmen ataması ve mülakatsız öğretmen ataması sözünün de yerine getirilmediğini dikkat çeken İsa Karakaş, "Kamu işçilerinin de tepkisi var. Taşeron işçileri yıllardır kadroya geçirilecek denildi ama geçirilmedi. Dolayısıyla bu grubun da tepkisi oldu. Başından beri konuştuğumuz tüm bu beklentileri bir araya getirdiğimizde seçimi etkiledi diyebiliriz" dedi. 

 

 

Kaynak: tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
İdris meriç 6 Nisan 2024 11:31

70 yılık sigorta kanunu degistirdi askeri üçretten alıyodum şimdi yarısını alıyom memura +8 verdi vekiler cumhurbaşkı zammı aldi emekliye gelice devlet battı teşekkurler

Sonraki Haber Yükleniyor...