Tgrt Haber
18 Nisan 2024 12:57 - Güncelleme : 18 Nisan 2024 14:19

Erdoğan'ın Irak ziyaretinde Kalkınma Yolu detayı! Küresel ekonomiye alternatif yol desteği

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak’a yapacağı ziyaret dünyaya alternatif, güvenli ve hızlı transit ticaret koridorunun açılması ve duyurulmasında önemli bir fırsat olacak.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Anadolu Ajansı
Erdoğan'ın Irak ziyaretinde Kalkınma Yolu detayı! Küresel ekonomiye alternatif yol desteği

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Nisan’da Irak’a yapacağı ziyaret geçiş güzergahları açısından da önem taşıyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkan Şerafettin Aras, “Bu ziyaret, dünyaya alternatif, güvenli ve hızlı transit koridorunun açılması ve duyurulması için önemli bir fırsat olabilir" dedi.

KALKINMA YOLU PROJESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR HAMLE

Aras, Irak üzerinden söz konusu ülkelere yönelik yıllık 200 bini aşan kara yolu seferi gerçekleştirildiği bilgisini vererek şu ifadeleri kullandı: 

Irak'ın güney tarafında süregelen güvenlik sorunlarının çözülmesi halinde, özellikle İsrail-İran çatışmasının boyut değiştirmesi durumunda Kalkınma Yolu Projesi, etkin bir alternatif koridora dönüşebilecek. 

Irak'ın Mart 2023'te küresel transit sistemi olan TIR Sözleşmesi'ne katılmış 78. ülke olması, Habur Sınır Kapısı'ndan geçişlerde sorunların çözümüne yönelik Irak tarafının Türk tarafına sağladığı destek, özellikle salgın sürecinde geçişlerin durmaması için Türk ve Irak makamlarının etkin işbirliği yürütmesi önemliydi. 

Erdoğan'ın Irak ziyaretinde Kalkınma Yolu detayı! Küresel ekonomiye alternatif yol desteği - 1. Resim

Türkiye ile Irak arasında pozitif seyreden siyasi ilişkiler, bu açıdan olumlu ancak olası bir İsrail-İran savaşı durumunda Irak'ın da müdahil olmasının ortaya çıkaracağı güvenlik risklerini ve bölgede halihazırda ciddi güvenlik sıkıntılarına neden olan terör örgütü faaliyetlerini de dikkate almak zorundayız.

ALTERNATİF GÜZERGAHLAR ORTAYA ÇIKACAK

Mevcut tedarik zinciri koridorlarında yaşanan ani gelişmeler ve çatışmalar nedeniyle ülkelerin sınır noktalarını güçlendirdiğine dikkati çeken Aras, alternatif güzergahların açılmasının küresel ekonomi açısından önemli hale geldiğini söyledi.

Şerafettin Aras, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak'a yapacağı ziyaretin önemine işaret ederek, "Bu ziyaret, dünyaya alternatif, güvenli ve hızlı transit koridorunun açılması ve duyurulması için önemli bir fırsat olabilir" dedi.

İRAN ÜZERİNDE GEÇEN ARAÇLAR TAŞIMA YAPANLAR OLMUSUZ ETKİLENECEK

Aras, muhtemel savaş halinde, Orta Asya bölgesine yönelik Gürbulak ve Esendere sınır kapılarından çıkarak İran üzerinden transit taşıma yapan 29 bini Türk plakalı olmak üzere yaklaşık 34 bin aracın olumsuz etkileneceğini söyledi.

Erdoğan'ın Irak ziyaretinde Kalkınma Yolu detayı! Küresel ekonomiye alternatif yol desteği - 2. Resim

CİDDİ AKSAMALAR YAŞANABİLİR

Bu araçların diğer doğu sınır kapılarına yönelmesiyle Türkiye'nin Gürcistan ile sınır kapılarında sorun çıkaran yoğunlukları artıracağına dikkati çeken Aras, Orta Asya bölgesine yönelik ticaretin lojistik maliyetlerindeki yükseliş ve transit sürelerindeki artışlarla beraber ticarette ve tedarik zincirlerinde ciddi aksamalara yol açabileceğini dile getirdi.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Süveyş Kanalı krizinin etkisiyle Avrupa-Orta Asya bağlantılı uluslararası tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliği için "Hazar Geçişli Uluslararası Taşımacılık Koridoru"nun giderek önem kazandığını belirteren Aras, "Koridordaki maliyetlerin, güzergah üzerindeki ülkelerin transit taşımalarda uyguladığı ücretler ve vergiler, ayrıca Hazar Denizi üzerinden gerçekleşen taşımalarda, Ro-Ro kapasitesinin yetersizliğinden kaynaklı sorunlar nedeniyle bir türlü düşürülememesi, son birkaç yıldır gündemde olan Zengezur Koridoru'nu önemli bir ihtiyaç olarak önemli kılıyor" diye konuştu.

Erdoğan'ın Irak ziyaretinde Kalkınma Yolu detayı! Küresel ekonomiye alternatif yol desteği - 3. Resim

ALTERNATİF KORİDOR

Zengezur Koridoru'nun etkin kullanımı için taşımacılıkta uygulanan ücretlerden sınır beklemelerine kadar bazı konularda adım atılması gerektiğini vurgulayan Aras, 2023 yılı itibarıyla 19 bini Türk plakalı olmak üzere toplam 30 bine yakın aracın Dilucu Sınır Kapısı'nı kullandığını ifade etti.

Aras, Nahçıvan'a açılan sınır kapısında yapılacak bazı süreç iyileştirmeleri ve modernizasyon projeleri ile kurulacak Tek Pencere Sistemi'nin önem taşıdığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu uygulamaların hayata geçirilmesi ve gereksiz ücret/vergi uygulamalarının da kaldırılmasıyla İran transit koridoruna alternatif, etkin bir koridor kazandırılabilir. İsrail-İran gerginliğinin artması veya savaş durumunda Zengezur Koridoru'nun güvenliğinin sağlanması ve bir an önce hayata geçmesi de ayrıca önem kazanacak."

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...