Tgrt Haber
23 Kasım 2017 11:07

Erken emekliliği ucuza getirmenin yolu | Ne zaman emekli olurum?

Erken emekliliği ucuza getirmenin yolu | Ne zaman emekli olurum? sorusunun yanıtını merak eden milyonlarca vatandaş konuyla alakalı araştırmalarını sürdürmeye devam ediyorlar. Ocak ayında çalışan çalışmayan herkesin geliri artacak. Aralık ayında doğum ve askerlik borçlanması yapan kişiler kazançlı çıkacak. Peki bu bağlamda doğum borçlanması nasıl hesaplanır? Kimler doğum borçlanmasından yararlanabilir? Doğum borçlanmasında şartlar nedir? Çalışma hayatını bir kenara bırakıp artık dinlenmek isteyen vatandaşlar ne zaman emekli olurum sorusunun yanıtını sorguluyorlar. SGK emeklilik yaşı hesalama robotuyla, vatandaşlar emeklilik yaşlarını kolayca öğrenebiliyor. Erken emeklilik, doğum borçlanması ve diper tüm detaylar haberimizde...

Erken emekliliği ucuza getirmenin yolu | Ne zaman emekli olurum?
Erken emekliliği ucuza getirmenin yolları,erken emekliliği ucuza getirmenin yolları nelerdir,ne zaman emekli olurum,erken emeklilik şartları nelerdir,erken emeklilik koşulları nelerdir,erken emeklilik için başvuru koşulları nelerdir,erken emeklilik

Erken emekliliği ucuza getirmenin yolu | Ne zaman emekli olurum? sorusunun yanıtını merak eden milyonlarca vatandaş konuyla alakalı araştırmalarını sürdürmeye devam ediyorlar. Ocak ayında çalışan çalışmayan herkesin geliri artacak. Asgari ücrete gelecek zamla birlikte borçlanma miktarları da değişecek. Aralık ayında doğum ve askerlik borçlanması yapan kişiler kazançlı çıkacak. Peki bu bağlamda doğum borçlanması nasıl hesaplanır? Kimler doğum borçlanmasından yararlanabilir? Doğum borçlanmasında şartlar nedir? Çalışma hayatını bir kenara bırakıp artık dinlenmek isteyen vatandaşlar ne zaman emekli olurum sorusunun yanıtını sorguluyorlar. SGK emeklilik yaşı hesalama robotuyla, vatandaşlar emeklilik yaşlarını kolayca öğrenebiliyor.

Erken emekliliği ucuza getirmenin yolu | Ne zaman emekli olurum?

Yaklaşan yılbaşıyla birlikte hemen herkesin gelirlerini etkileyen değişiklikler de gündeme gelecek. Ocak ayında asgari ücret artacak. Halen brüt 1.777,5 lira ve net 1.404,6 lira olarak uygulanan asgari ücret geçen yıl yüzde 8 artırılmıştı. Asgari ücretin artışıyla birlikte tüm ödemeler ve borçlanmalar da yükselecek. Özellikle erken emeklilik için yapılan doğum ve askerlik borçlanmalarında taban fiyatlar artacak. Bu tarih gelmeden harekete geçenler, kazançlı çıkacak.

HERKESİN GELİRİ ARTIYOR

Ocak ayı sadece asgari ücret artışı değil birçok maaşa zam olarak da önemli bir tarih. İşte ocak ayında gerçekleşecek bazı zamlar:

 - Memur maaşları toplu sözleşme kapsamında yüzde 4 zamlanacak. Buna göre; maaşlarda 108 ile 417 lira arasında artış yaşanacak.

 - En düşük memur maaşı 2 bin 721 liradan 2 bin 829 liraya ulaşacak.

 - SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına, 2017'nin ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak.

İŞSİZE YENİ MAAŞ GELİYOR

 Halen net bin 404 lira 6 kuruş, brüt bin 777 lira 50 kuruş olan asgari ücret, 1 Ocak'ta artacak. Yeni ücret, aralıkta Asgari Ücret Komisyonu tarafından belirlenecek. Asgari ücretin geçen yılki gibi yüzde 8 seviyesinde artırılması halinde, net asgari ücret bin 516 liraya çıkacak. Brüt asgari ücret ise bin 919 lira 70 kuruş seviyesine yükselecek. Ancak oranın bunun üzerinde olması bekleniyor. Çalışanların maaşında bir artış daha olacak. Maaşlara her ay eklenen asgari geçim indirimi yükselecek. Asgari geçim indirimi, asgari ücret üzerinden belirleniyor.

İŞSİZLİK MAAŞI DA ARTACAK

Asgari ücretteki artışla birlikte işsizlik maaşında taban ve tavan tutarlar da yükselecek. Brüt asgari ücret bin 919 lira olursa, en düşük işsizlik maaşı 767.88 liraya, en yükseği de 1.535 liraya çıkacak.

Erken emekliliği ucuza getirmenin yolu | Ne zaman emekli olurum?

1 OCAK GELMEDEN DOĞUM BORÇLANMASI

Borçlanmada tutarlar asgari ücrete göre belirleniyor. Buna göre, bu yıl borçlanma yapanlar günlük en az 18 lira 96 kuruş ödüyor. Aylık en düşük borçlanma tutarı da 568.8 lira seviyesinde bulunuyor. 1 Ocak gelmeden 1 çocuk için 2 yıllık (24 ay) doğum borçlanması yapılırsa, en az 13 bin 651 lira ödeniyor. Yine bu yıl bitmeden askerlik borçlanması yapanlar 540 günlük (18 ay) borçlanma için en az 10 bin 238 lira veriyor. Tüm bu tutarlar, 1 Ocak'ta artacak. Yüzde 8'lik artış dikkate alınırsa doğum ve askerlik borçlanmalarında en az 100 liralık kazanç sağlanacak.

DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN ŞARTLAR

Annenin doğum borçlanması yapabilmesi için doğum yaptığı tarihten önce sigortalı çalışmış olması, BağKur ödemiş olması ya da diğer sigorta kollarında uzun vade primini ya da kısa vade primini ödemiş olması gerekmektedir. Annenin doğum tarihinden önceki sürede eğer sigorta tescil kaydı yoksa doğum borçlanması hakkı yoktur. Yani özetle sigorta girişinden önceki doğumlar için borçlanma yapılamaz.

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR?

Doğum borçlanması için en düşük günlük borçlanma tutarı talep tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin günlük tutarının %32’si olarak hesaplanır. Yani formül borçlanılacak gün sayısı X günlük brüt asgari ücretin %32’si şeklindedir.

DOĞUM BORÇLANMASINDA NEREYE BAŞVURULUR?

İlk defa 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak, Kamu görevlileri (eski kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma talep dilekçesiyle başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabileceklerdir.Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin Kurum hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak işlem sonuçlandırılacaktır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM? - HESAPLAMA PROGRAMI

Öğrenciler ve 6 aydan uzun süreli işsizlerin işbaşı eğitim programından daha fazla yararlanması ve mesleki tecrübe kazanarak işgücü piyasasına dahil olmalarını kolaylaştırılacak. Yeni dönemde eğitim, istihdamda olmayan gençlere "aktifleştirme" programı başlıyor. Dijital ekonominin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte işgücü yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yaygınlaştırılacak.

Erken emekliliği ucuza getirmenin yolu | Ne zaman emekli olurum?

E-DEVLET ÜZERİNDEN EMEKLİLİK

Başta emeklilik ve sigorta işlemleri olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili kamu hizmetlerinin önemli kısmına e-devlet üzerinden erişim sağlanacak. Sabah'ın haberine göre, Bilgi Yönetim Sistemi Projesi ile sosyal güvenlik sisteminin dönüşümü sağlanacak. Yaşlı bakım sigorta sisteminin teknik ve yasal altyapısı hazırlanacak. Bu sigortayı uygulayan ülkelerde çalışırken ödenen primler yaşlılıkta bakım finansmanı için biriktiriliyor. Kamu yönetiminde uzaktan eğitim sistemi yaygınlaştırılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...