Tgrt Haber
18 Temmuz 2023 10:00 - Güncelleme : 18 Temmuz 2023 10:19

Gram altında 'dolar' rekoru: Psikolojik eşiğe yaklaştı, artış durmuyor

Merkez Bankası’nın faiz kararları öncesinde yatırımcının gözü altın piyasasında. ABD enflasyon verilerinin düşük gelmesi ons altının değerini katlarken dolardan güç alan gram yeni bir rekor kırdı. Hafta boyu sürekli artan bir grafik çizen altın 1.674 TL seviyelerine kadar yükseldi. Uzmanlar altının gelecek dönemlerde 1.800 TL'ye kadar yükselebileceğini öngörüyor.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
Gram altında 'dolar' rekoru: Psikolojik eşiğe yaklaştı, artış durmuyor
altın,dolar,ons,merkez bankası

Dolar/TL kuru yeni güne 26,47 lira seviyesinden başladı. Küresel piyasalar ise Çin’den gelen zayıf verilerle fiyatlanıyor. Ons altın ABD TÜFE verisi sonrası artarken gram altın yine tarihi seviyelerde yükseldi.

ONS BİR AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

ABD enflasyonundaki düşüşün Federal Rezerv'in mevcut para politikası sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığına dair umutları artırmasıyla birlikte, altın Salı günü ons başına 1.960$'a yükseldi.  Yükselişe dolardaki zayıf görünüm etkili oldu. Ons altın bir ayın en yüksek seviyelerine kadar çıktı.

FED’in gelecek toplantıda faizleri 25 baz puan artırması beklenirken Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda enflasyonu aşağı çekmek için daha fazla sıkılaştırmaya gitmesi öngörülüyor Çin ekonomisinin ikinci çeyrekte analistlerin beklediği %7,3'lük büyümenin altında %6,3 büyüdüğünü gösterdi.

GRAM ALTINDAN YENİ REKOR

Haftanın ikinci gününde dolar kuru ve ons altındaki yukarı yönlü hareketten destek alan  gram altın piyasaların açılmasıyla yeni rekorunu kırarak 1.668 TL seviyelerine kadar çıktı. Kapalıçarşı’da 1.667 liradan alışı olan altın 1.669 liradan satılıyor. Bazı bankalarda satış fiyatı 1.700 TL seviyelerine kadar yükseliyor. 

Uzmanlara göre; Fed’in gelecek toplantılarda sıkı para politikasından vazgeçmesi halinde sarı metalde artışlar söz konusu olabilir. Bununla beraber Merkez Bankası perşembe günü geçen ay olduğu gibi beklentilerin altında bir faiz artışına giderse altından yukarı yönlü hareketler beklenebilir. 

Gram altında 'dolar' rekoru: Psikolojik eşiğe yaklaştı, artış durmuyor

Ahlatcı Yatırım tarafından yayımlanan altın bülteninde  gram altına yönelik şu yorumlara yer verildi:

1.675 DİRENÇ NOKTASI OLARAK İZLENEBİLİR

Geçen hafta ABD’de beklentilerin altında açıklanan enflasyon verisinden destek bulan gram altın yeniden 1660TL direncinin üzerinde fiyatlama görmeye başlamıştı. ABD’den dün gelen veriler sonrasında ons altında kar realizasyonları ile birlikte baskı derinleşirken 1950 dolar altına çekilmeler gözlendi ancak kur tarafında yükseliş yurtiçi gram altın fiyatlarında 1650TL üzerinde fiyatlamaya neden oluyor.

Gün içi ilk direnç noktası olarak 1665TL takip edilirken bu seviye üzerinde ise 1670TL ve 1675TL seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ilk olarak 1650TL noktası destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1645TL ve 1640TL destek bölgeleri takibimizde olacak.

GRAM ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...