Tgrt Haber
01 Şubat 2024 14:37 - Güncelleme : 01 Şubat 2024 14:48

İş hayatı sil baştan! Çalışma saatleri, yıllık izinler ve ek ücretler değişiyor

Hükümet çalışma hayatında köklü değişiklik için düğmeye bastı. 32 milyon çalışanı ilgilendiren İş Kanunu sil baştan değişiyor. Cumhurbaşkanlığı öncülüğünde çalışma saatleri, yıllık izinler ve ek ücretlere ilişkin yeni düzenlemeler yapılacak.

İş hayatı sil baştan! Çalışma saatleri, yıllık izinler ve ek ücretler değişiyor
iş kanunu,çalışma hayatı,iş,haftalık çalışma saatleri,yıllık izin,çalışma saatlari

Milyonlarca çalışanı hakları ve ücret politikaları ile ilgili köklü değişiklikler geliyor. Hükümet İş Kanunu için düğmeye bastı. Cumhurbaşkanlığı öncülüğünde çalışma hayatı sil baştan değişecek. Çalışma saatleri, yıllık izinler ve ek ücretler yeniden düzenlenecek.

32 MİLYON ÇALIŞANI İLGİLENDİREN KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK YOLDA

Bir süredir İş Kanunu’nun çalışma hayatındaki günümüz gerekliliklerini karşılamadığı eleştirileri sıklıkla dillendiriliyordu. Hak kayıplarını önleme ve işleyen bir kanun ortaya koymak ve tartışmalı bazı noktaların düzeltilmesi için son noktayı koymak için düğmeye basıldı.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, 32 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren iş kanunlarında köklü değişiklikler yapmak için ilk adımı attı.

ÜCRETLERDEN, ÇALIŞMA SAATLERİNE YENİLİKLER GELİYOR

Ücretlerden, çalışma saatine genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya kadar birçok başlıkta yenilikler geliyor. Ücreti ödemeyen, eksik yatırana cezalar artacak. Ücretin günlük ya da maktu (kesintili) belirlenmesi netleştirilecek. Genel tatil ücreti ödemeyene ceza netleştirilecek. Mevcut esnek çalışma düzenlemeleri etkinleşecek, çocuk çalışanlara yönelik mevzuat düzenlenecek.

MEVZUAT DAĞINIKLIĞI GİDERİLİYOR

Beştepe'de düzenlenen Türk İş Kanunu Hazırlık Toplantısı'nda Anayasa hükümleri dışında 20 farklı kanundaki çalışma hayatındaki mevzuat dağınıklığı giderilecek. İş Kanunu (2003 tarihli) ,1952 tarihli Basın İş Kanunu, 1967 tarihli Deniz İş Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Farklı yasalarda yer alan düzenlemeler tek bir temel Türk İş Kanunu ile bütüncül bir yapıya kavuşturulacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu hazırlıklar kapsamında işçi ve işveren tarafının yaşadıkları sorunlara ilişkin görüşlerini aldı.

CAYDIRICI CEZALAR GELİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan 4 yıllık stratejik planda yapılacak düzenlemelere ilişkin ipuçları da yer aldı. Stratejik planda yer alan tespitlere göre çalışan açısından hayati önem taşıyan ücretin eksik yatırılması ya da ödenmemesine yönelik yaptırımlar yeniden düzenlenecek. Ücretin ödenmemesinde kast unsurunun aranması, idari para cezası açısından caydırıcılık unsurunu azalttığı belirtildi.

YILLIK ÜCRETLİ İZİN HÜKÜMLERİ YENİDEN DÜZENLENECEK

Çalışma sürelerinin belgelendirilmemesine ilişkin idari para cezası öngörülmediğinden çalışanların haklarının belirlenmesi, ihtilafların ortadan kaldırılması güçleşiyor. Genel tatil ücretinin ödenmemesinde idari para cezası açıkça belirtilmediği için sorun yaşıyor. Yıllık ücretli izin hükümleri yeniden düzenlenecek. İş Kanunu kapsamında bulunmayan çocuk çalışanlarla ilgili mevzuat düzenlemesi yapılacak. İş Kanunu'nda iş sözleşmesinin sendikal nedenle fesih edilip edilmediğinin tespitine ilişkin ölçüt bulunmuyor. Sendikal nedenle feshin geçersizliğinin ispatının kolaylaştırılabilmesi için mevzuatta düzenleme yapılacak.

Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...