Tgrt Haber
27 Ekim 2023 13:59 - Güncelleme : 27 Ekim 2023 14:11

Konut satın almak zorlaştı! Çalışan artık evden umudunu kesti, 2+1 için en az 88 bin TL gelir gerekiyor

Son yıllarda fiyatlar, bankaların kredi musluklarını kısması ve yüksek faizli krediler konuta erişimi sınırlandırdı. Özellikle büyükşehirlerde göç dalgası fiyatları uçuşa geçirdi. Konut almak neredeyse hayal oldu. Bir gayrimenkul değerleme şirketi, İstanbul’da 2+1 bir konut alabilmek için aile gelirinin ne kadar olması gerektiğini araştırdı. Hesaplamalara göre dar gelirli ve orta gelirlinin artık İstanbul’da ev alabilmesi için aylık gelirin 88 bin liranın üzerinde olması gerekiyor.

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
konut için gelir,ev satın almak için gelir,ev kredileri,konut fiyatları,ev fiyatları

Ev fiyatları sürekli artıyor. Özellikle deprem ve savaşların etkisiyle artan göç dalgası fiyatları uçuşa geçirdi. Konut sektöründe hızla şişen fiyatlar astronomik rakamlara ulaşınca maaşlarla ev almak hayal oldu.

İSTANBUL’DA KONUTLARIN METREKARE FİYATI UÇTU

Türkiye Sinai Kalkınma Bankası’nın iştiraki olan gayrimenkul değerleme şirketi ilginç bir konut araştırması yaptı. Araştırmada, Merkez bankası verileri baz alındı. Buna göre İstanbul'da ortalama konut metrekare fiyatı 42 bin lira.

İSTANBUL’DA KONUT İÇİN GELİR 88 BİN TL OLMALI

Şirketin yaptığı araştırmaya göre, İstanbul’da 2+1 konut alınabilmesi için aile gelirinin en az 88 bin lira olması gerekiyor. Bu gelirle Esenyurt'ta ev alabilmek mümkün. Yapılan araştırmaya göre de İstanbul’da en düşük konut fiyatları Esenyurt, Beylikdüzü, Silivri gibi merkezlerde yoğunlaşıyor.

Beşiktaş’ta yeni bir konut almak içinse, hane halkı aylık minimum gelir beklentisi 373 bin lira.

149 BİN TL'DEN AZ KAZANANA BAŞKENTTE EV YOK

Ankara’da da konut almak kolay değil. Depremin ardından yoğun göç alan kentte, TCMB verilerine göre yıllık fiyat artışı yüzde 100’ü geçti, ortalama metrekare fiyatı da 21 bin liraya yükseldi. Başkentin merkez ilçelerde yeni bir konut almak için hane halkının aylık gelirinin en az 149 bin lira olması şart. Sincan’da ise en düşük konut satış bedelleri dikkate alındığında aylık minimum 120 bin lira gelir gerekiyor.

3 BÜYÜK ŞEHİRDE EN UYGUN KONUT İZMİR'DE

Üç büyük il içinde en uygun fiyatlı seçenekler İzmir’de bulunuyor. Kent merkezinde konut satış bedelleri değerlendirildiğinde ise en düşük hane halkı gelir beklentisi 80 bin lira ile Buca ve Karabağlar’da bulunuyor. Yeni ve markalı konutlarda da, aylık gelirin en az 148 bin lira olması gerekiyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...