Tgrt Haber
20 Haziran 2023 16:06 - Güncelleme : 20 Haziran 2023 16:07

Kripto mirası için bu belge şart! Tüm birikiminiz bir anda mezara gidebilir

Son yıllarda finans dünyasında büyük tartışmalara neden olan kripto para mirasları ile ilgili detay geride kalanları üzebilir. Ölmeden önce şifreyi söylemediyseniz, kripto mirasınız da mezara gidiyor. Doç. Dr. Pınar Çağlayan Aksoy geride kalanların ise kripto varlıkları miras olarak alabilmesi için yapılması gerekenleri anlattı.

Kripto mirası için bu belge şart! Tüm birikiminiz bir anda mezara gidebilir
kripto para,kripto para mirası,kripto mirası,kripto para haciz,haciz,miras,mirasçılık belgesi

Kripto paraların hacize konu olması dünyada tartışmalara neden olurken, şimdi de miras konusunda bazı çıkmazlar ortaya çıkıyor. Kripto varlığı olan kişilerin ölümü halinde kripto mirası almak ancak belgelendirilmesiyle mümkün olabiliyor. Kripto varlıkları kişinin ölümünün ardından mirasçılara geçiyor. Ancak bunun da bazı prosedürleri bulunuyor. Mirasçılık belgesini borsaya ya da ilgili kurumlara sunan mirasçı payını alabiliyor ama kripto varlıklarınızı kişisel hesaplarda tutuyorsanız ve şifreyi kimseye söylemediyseniz, kripto mirasınız da mezara gidiyor.

Doç. Dr. Pınar Çağlayan Aksoy, “Kripto Varlık Türleri, Kripto Varlık Kullanımının Özel Hukuk Yönünden Değerlendirilmesi ve Mevcut Uygulamalar” konusunda önemli bilgiler verdi.

DEVİR İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ SORUNLAR VAR

Web 3 döneminde kişinin kişisel verilerinin efendisi olmasının planlandığını belirten Doç. Dr. Pınar Çağlayan Aksoy, “Kripto varlıklar üzerinde hak sahipliği tesis edilebilir mi? Kripto varlığın devredilmesinden ne anlamamız gerekiyor? Bir devir gerçekleşmesi söz konusu değil. Kod kanundur hukukun yapabileceği bir şey yok. Birinci bakış açısı bu.

İkinci bakış açısı da bir kişi yanlışlıkla karşı tarafa 1 yerine 10 Bitcoin gönderirse... Kod kanundur dersek; kusura bakmayın, sen bu işlemi yaptın. Uygulanacak hukuku bulmak, nerede dava açılacağını tespit etmek, tarafları tespit etmek zor.” diye konuştu.

Kripto mirası için bu belge şart! Tüm birikiminiz bir anda mezara gidebilir

HUKUKTA TARTIŞILIYOR

“Kripto varlıklar üzerinde mülkiyet, rehin gibi ayni haklar kurulabilir mi?” sorusunu da yanıtlayan Doç. Dr. Aksoy, “Benim bu soruya cevap verebilmem için kripto varlıkların hukuki niteliğini bilmem lazım. Dünya ülkelerinin çoğu kripto varlıkların eşya niteliğini taşıdığını kabul etti. Kripto varlıklar üzerinde mülkiyet hakkının kurulabileceğini söylüyorlar. Evet kripto varlıklar kişilerin mal varlığı içinde yer alıyor. Burada hukuken korunan bir menfaat olduğu söylenebilir ama bu menfaatin niteliği açısından Türk hukukunda tartışmalar var.” dedi.

KRİPTO ÜZERİNDE MÜLKİYET ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Kripto varlığı devretme yetkisine sahip kişinin hakkını bir kişilik hakkı olup olmayacağı sorusunu da cevaplayan Doç. Dr. Aksoy şunları söyledi:

“Buradaki hak daha çok mal varlığına işaret eden bir hak. Mal varlığı hakları da ekonomik değer taşıyan bu ekonomik değer parayla ölçülebilen hak olduğundan kişilik hakkı benzetmesi kripto varlıklarla pek uyuşmuyor.

Dünyada kripto varlıkların bir eşya olarak görülerek üzerinde mülkiyet hakkı kurulması için çalışmalar yapılıyor. Türk hukukunda bunu nasıl değerlendireceğiz? Türk hukukunda kripto varlıklar bir eşya mıdır? Türk hukukunda eşyanın unsurları belirlenmiş değil aslında. Asıl sorun şurada çıkıyor: Kripto varlıklar cismani değildir.”

Kripto mirası için bu belge şart! Tüm birikiminiz bir anda mezara gidebilir

MİRAS HUKUKEN GEÇER AMA ALAMAZSINIZ

Miras hukuku açısından bakıldığında kripto paraların belli bir değeri olduğu için maddi varlıklar içinde yer aldığını dikkat çeken Aksoy, “Antalya Bölge İdare Mahkemesi kripto varlıkların miras yoluyla intikal edebileceğine karar verdi. Şöyle bir sorun var: Ölen kişi varlıklarını kişisel cüzdanında tutuyorsa ve şifreleri kimseyle paylaşmamışsa o varlıklar kendisiyle birlikte nihayete ermiştir. Miras hukuken size geçer ama erişemezsiniz. Borsada değerlendiriyorsa, mirasçılık belgesiyle o varlıkları devralabilirsiniz.” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...