Tgrt Haber
01 Kasım 2023 14:34 - Güncelleme : 01 Kasım 2023 17:51

Türkiye’den ev alamayan gözünü İngiltere’ye dikti! Satış 170 binleri buldu

Türkiye’de ev fiyatlarındaki fahiş artış durmuyor. Bankaların kredi musluklarını kısması, artan fiyatlar ve maaşların enflasyon karşısında erimesi her geç gün ev almayı zorlaştırıyor. Şimdilerde Türkler, yurtdışı fırsatlarını araştırıyor. İstanbul’da ev fiyatına Avrupa’dan ev alınabildiğini gören pek çok kişi başta İngiltere olmak üzere Avrupa kentlerinde mülk sahibi olabilmek için harekete geçti.

Türkiye’den ev alamayan gözünü İngiltere’ye dikti! Satış 170 binleri buldu
ingirtere,ev almak,ev satışı,istanbul,ev fiyatları

Türkiye’de ev fiyatlarındaki fahiş artış ev almak isteyenleri zorluyor. İstanbul’da ev fiyatları neredeyse Avrupa kentleri ile yarışıyor. Dönem dönem sosyal medyada paylaşılan ev fiyatları da gerçeği yansıtıyor. Fransa, İrlanda hatta İngiltere’de İstanbul’da ortalama bir daire fiyatına ev alınabiliyor.

Yatırımcı artık İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin herhangi bir ilinden ev almak yerine yurt dışına yöneliyor. Avrupa’da uygun fiyatlar nedeniyle yatırımcı ev arayışına girdi. Pek çok kişi hem yurt dışında yaşamanın ve çalışmanın kapısını aralayacak cazip yatırımları kovalamaya başladı.

İNGİLTERE’DE SATIŞLAR 170 BİNLERİ AŞTI

Özellikle üniversite hayatını İngiltere’de tamamlamak isteyen Türk gençlerinin sayısının da her geçen gün artması, İngiltere’de ev satın alma talebini yoğunlaştırdı. İngiltere’den ev alan Türklerin sayısı 170 binleri aştı.

TÜRK FİRMALARI ARTIK AVRUPA’DAN EV SATIYOR

Bu talebe cevap vermek için yeni finansman modeli geliştiren bir Türk firması Londra’nın Finchley bölgesinde yeni bir projeyi bile satışa çıkardı. Yüzde 50’si peşin, kalanı 36 ay vade ile kampanya başlatan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Peker, “Brighton, üniversiteleri ile de ünlü yüksek kira getirisine sahip bir şehir. Londra merkeze trenle 55 dakika uzaklıkta. Klasik İngiliz mimarisinin tipik bir örneği olarak sarı tuğlalarla 1850’de inşa edilen, Victoria Döneminin tarihi mirası Portslade Brewery Bira Fabrikası’ndan dönüşen The Old Brewery’de 47 bağımsız birimimiz vardı, 27’si satıldı. Daireleri hazır kira getirisi ile de satışa sunuyor olmamız da bir ayrıcalık. Metrekare fiyatımız 5 bin poundlardan başlıyor. Projenin içinde ayrıca 11 villa ve 1000 metrekarelik ticari alan da bulunuyor.” dedi.

ÖDEME SÜRELERİ DAHA AVANTAJLI

İngiltere’deki mortgage faizleri ve ödeme sürelerinin Türkiye’ye göre çok daha avantajlı görülüyor. İngiltere’de 2 tip mortgage bulunuyor. Biri yaşamak için alınan ‘buy-to-live’ diğeri de kiraya vermek için alınan yatırımlık ev yani ‘buy-to-let’ olarak geçiyor. Yatırımlık olan mortgage, yabancılar için kolay erişilebilir durumda. Bunun en önemli sebeplerinden biri de kredi veren kuruluşların evin kirasını teminat olarak görmesi. Yıllık en az 15-20 bin dolar hane geliri olduğunu belgeleyenler, buy-to-let kredisi için başvurabiliyor. Satın alınacak evin yüzde 75’ine kadar kredi başvurusu yapılabiliyor. Faiz oranları yıllık yüzde 5,5-7,5 arasında değişiyor ve 25 yıla kadar vade kullanılabiliyor. Kira geliri kredi ödemelerini çok büyük oranda karşılıyor.

Kaynak: Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...